4 iunie 1920 - Tratatul de la Trianon, actul ce a pus bazele României Mari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 4 iunie 1920 avea să se semneze Tratatul de la Trianon între puterile învingătoare din primul război mondial, printre care şi România şi Ungaria, ca succesor a fostului imperiu austro-ungar. Practic prin acest document juridic se recunoaşteau graniţele fireşti ale României. 99 de ani au trecut de la acel moment.

În 1916, România pornea într-un aprig război cu gândul firesc să elibereze de sub ocupaţia străină pământul strămoşesc al Transilvaniei. Deşi au fost momente foarte grele, cu teritoriul aproape ocupat la finele lui 1917, naţiunea avea să îşi regăsească resursele necesare şi cu multă dăruire şi curaj a reuşit să îşi înfăptuiască dezideratul.

Unirea tuturor românilor într-un singur stat era un proiect început cu mult curaj în 1859 şi consolidat în 1877 atunci când România pornea pe calea independenţei.

La începutul războiului, România avea o principală doleanţă: Transilvania. A fost o decizie foarte grea deoarece casa regală conducătoare a României trebuia să pornească în luptă contra propriei familii. Acest lucru avea să se întâmple.

În 1918, pe 1 decembrie, România avea să îşi înfăptuiască visul prin Marea Unire de la Alba Iulia. Pentru a se asigura că dincolo de negocierile politice nu există înţelegeri peste capul românilor, în 1919 armata română avea să cucerească Budapesta. Acel moment avea să salveze Europa de venirea cu 50 de ani mai devreme a bolşevismului, o dramă ce nu a putut fi evitată după 1945. Nu ştim cum ar fi arătat astăzi Europa şi lumea fără de România, dar cu siguranţă nu mai bine.

Partea a doua a tratatului de la Trianon defineşte frontierele Ungariei cu statele vecine, printre care şi cele cu România. Cu mici excepţii, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este menţionată în partea a doua a articolului 27.

Erau vremuri când, dincolo de lupta politică internă, care de asemenea era foarte aprigă, marii politicieni ai Ţării ştiau să apere interesele românilor, să îşi stabilească obiective măreţe şi să le îndeplinească. Astăzi nu a mai rămas nici umbra celor de atunci.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite