2016: Traian Băsescu preşedinte al Republicii Moldova înainte de Reunire?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu cere Reunirea la Universitatea de Vară pentru românii de pretutindeni
Traian Băsescu cere Reunirea la Universitatea de Vară pentru românii de pretutindeni

Dragi prieteni, vă invit la o dezbatere. Plecând de la faptul că istoria tinde să se repete, dar şi de conjunctura internă şi internaţională favorabilă, există premize serioase ca proiectul de ţară lansat de către preşedintele Traian Băsescu să fie dus la îndeplinire chiar de el.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat descumpănit de lipsa de viziune a actualului preşedinte al României, care nu înţelege elemente fundamentele privind ideologia ce stă la baza formării şi justificării existenţei statului român modern.

Declaraţiile unioniste ale fostului preşedinte s-au accentuat în ultima perioada, una dintre ele având ocazia de a o vedea în direct în cadrul întâlnirii de la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, pentru românii de pretutindeni.

Am văzut acolo un om, preşedintele Traian Băsescu, plin de energie şi extrem de bine informat pe subiecte importante de ţin de ţară. Eu cu siguranţă nu am văzut un om politic terminat, aşa cum îl prezintă o parte a presei partizane.

Resursele fostului preşedinte sunt peste capacitatea unora de a le înţelege. S-ar putea ca viitorul să rezerve unora mari surprize.

După cum se ştie Traian Băsescu este un personaj foarte respectat în Republica Moldova, nu doar de către cei care îşi asumă identitatea românească, cât şi de cei care o resping. Stilul autoritar în care a condus România  este apropiat de ceea ce îşi doresc moldovenii, iar lansarea cruciadei anticorupţie în timpul mandatului său este văzută dincolo de Prut ca un adevărat act de eroism şi sacrificiu.

Premizele sunt simple şi următoarele: în anul 2016 vor avea loc alegeri în Republica Moldova pentru funcţia de preşedinte. În momentul de faţă nu există o figură publică în al doilea stat românesc capabilă să reprezinte cu cinste această funcţie. De asemenea nu se întrevede acum persoana care ar putea strânge suficiente voturi de la parlamentari pentru a accede în funcţia supremă din stat.

Preşedintele României a declarat că va merge şi va cere cetăţenia Republicii Moldova. Nu ştiu dacă acest demers a fost deja început, dar este sigur că bunele relaţii ce le are la Chişinău, inclusiv la nivel de preşedinţie, îi vor fi de ajutor pentru a o obţine în timp util. Cu derogare specială doar preşedintele celui de al doilea stat românesc poate da de urgenţă cetăţenia unui străin şi fără îndeplinirea prevederilor din lege, pe baza unor merite deosebite.

Traian Băsescu are bune relaţii cu cel puţin două din cele trei partide ce formează aliaţa aflată acum la guvernare. Vorbim de o relaţie personală cu liderul PL Dorin Chirtoacă, al doilea om ca importanţă din Republica Moldova datorită funcţiei de primar al Municipiului Chişinău, şi cea cu Vlad Filat, preşedintele PLDM, unul din oligarhii politici cei mai de vază de la Chişinău. Ambii şi-au finalizat în România studiile.

Aşa cum îl ştim pe fostul de preşedinte, prin jocurile de culise, care îi plac la nebunie, dispune de capacitatea de a atrage nu doar voturile PLDM, cu uşoară susţinere europeană, dar chiar şi cele necesare din PCM. A mai făcut astfel de înţelegeri politice fostul preşedinte, nu are nimic de pierdut ci doar de câştigat dacă le face şi dincolo de Prut.

Preşedintele şi-a asumat în timpul propriului mandat că după ce îşi va termina mandatul se va dedica acestui proiect de ţară. Binenţeles că nu mă aşteptam să se ţină de cuvând sau să stea alături de tinerii ce au mărşăluit de la Chişinău la Bucureşti pentru a fi ocoliţi de preşedintele spectator, Klaus Johannis.

Apoi fostul preşedinte are suficiente pârghii la Bucureşti, dar şi în sânul comunităţii europene, internaţionale şi mai ales de securitate NATO, pentru a găsi aliaţi în susţinerea proiectului unionist.

Susţinerea publică pentru un astfel de proiect este majoră pe cele două maluri ale Prutului, fără să mai discutăm de impactul istoric pe care l-ar avea. Apoi noi ştim că Traian Băsescu şi-ar fi dorit o ieşire triumfală, iar prin acest articol îi deschid calea spre o astfel de posibilitate.

Să nu uităm că în 2018 avem programat un referendum pentru Reunire, indiferent de care este evoluţia internă şi internaţională de până atunci, dar ea nu poate fi decât favorabilă. Dacă nu ştiaţi de acest lucru, atunci pregătiţi-vă pentru a face istorie... este Revoluţia Generaţiei Noastre.

Cu un referendum pentru Reunire, mai rămâne doar ca cineva să îşi asume o poziţie mai înaltă de negociere, ori fostul preşedinte poate deveni actualul preşedinte al Republicii Moldova şi poate duce al doilea stat românesc spre Reunire.

Acest gest istoric nu are nevoie decât de un act de voinţă din partea fostului preşedinte, în rest totul este întins pe tavă deja, inclusiv criza economică şi politică ce se abate peste cel de al doilea stat românesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite