100 de ani de la ajutorul oferit de saşi făuririi României Mari. Germanii sancţionează „genocidul paşnic” al Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
medias

8 ianuarie 2019 – ziua în care se împlinesc 100 de ani de la ajutorul oferit de saşi făuririi României Mari. Laszlo Tokes vorbeşte adesea de „genocidul paşnic” pe care România şi românii l-ar comite împotriva minoritarilor maghiari din această ţară.

Cu alte cuvinte, populaţia majoritară este de vină pentru că maghiarii au scăzut şi ei, ca şi românii şi celelalte minorităţi, numeric, în regiunile pe care le locuiau, aici. Dar prea puţini mai cunosc şi recunosc politica sălbatică de deznaţionalizare şi asimilare dusă de Ungaria, împotriva minorităţilor care îi locuiau teritoriile dobândite după Revoluţia de la 1848 – 1849. Adică împotriva românilor, majoritari în Transilvania, pe care au ajuns să o conducă în 1867, dar şi a germanilor, evreilor, armenilor, slovacilor şi a celorlalte minorităţi ce locuiau regiunea.

Românii nu erau beneficiari de drepturi naţionale şi erau ţinuţi într-o situaţie de marginalizare, drept dovadă stând faptul că mai toate oraşele din Transilvania aveau foarte puţini locuitori de naţionalitate română, pentru că aceştia nu erau pur şi simplu primiţi acolo, încă din Evul Mediu. Cei mai mulţi, dacă voiau să-şi croiască o viaţă şi o condiţie mai bună, pentru ei şi familiile lor, erau forţaţi să renunţe la ceea ce moşteniseră de la părinţi – limba, religia şi identitatea naţională. Dar, în această perioadă, românii i-au avut de multe ori alături de ei pe cei de alte naţionalităţi, care nu urmau politica oficială a statului habsburgic sau ungar – germani, evrei, slovaci, armeni şi chiar maghiari, care îşi arătau omenia faţă de naţiunea mai puţin favorizată a românilor.

În acest context, după cum relevă ziarul Făclia de Cluj, germanii din România s-au pronunţat, încă înaintea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, în  favoarea Unirii Transilvaniei cu România. Aşa de pildă, Consiliul Săsesc, întrunit la Sibiu, în zilele de 21-22 noiembrie 1918, a hotărît să intre în legătură cu Consiliul Naţional Român, care pregătea Marea Unire a Transilvaniei cu România, iar Adunarea Naţională a saşilor din Transilvania, întrunită la Mediaş, la 8 ianuarie 1919, a hotărît, în unanimitate, unirea cu Regatul României.

Într-o proclamaţie adoptată cu prilejul menţionat, Consiliul Naţional Germano-Saxon pentru Transilvania comunica Consiliului Naţional Român Central că, luînd act de faptul că „poporul cel mai numeros din Transilvania şi părţile limitrofe Ungariei a hotărît, în Adunarea Naţională de la Alba Iulia, unirea sa cu România…, poporul sas din Transilvania, bazîndu-se pe dreptul popoarelor de a dispune în mod liber de ele însele, proclamă unirea sa cu Regatul României şi transmite poporului român salutul său frăţesc şi cordiale urări pentru realizarea completă a idealului naţional”.

Click aici pentru a citi restul articolului pe Historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite