10 zile de filme şi dezbateri la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov VIDEO

10 zile de filme şi dezbateri la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov VIDEO

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) începe pe 28 iulie

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) va avea loc între 28 iulie şi 6 august, în Grădina Cetăţii Râşnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică şi în Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă Schubz. Anul acesta, festivalul propune peste 40 de producţii documentare şi de ficţiune, 22 de prelegeri, dezbateri şi ateliere, 15 concerte şi evenimente speciale, cinci expoziţii şi un salon de carte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tema principală a festivalului de anul acesta este „Globalizarea Populismului” şi va fi dezbătută de peste 70 de invitaţi speciali, în cadrul Şcolii de Vară Astra. 

Cea de-a noua ediţie a FFIR se deschide vineri, în Grădina Cetăţii Râşnov, cu performance-ul improvizatie de muzică şi coregrafie „Dar despre ce e vorba? – tipare şi forme libere”.

Performance-ul va fi urmat de proiecţia filmului „6.9 pe scara Richter”, în prezenţa regizorului Nae Caranfil. Cineastul va fi alături de publicul festivalului şi sâmbătă, 29 iulie, de la ora 15:30, la dezbaterea „Bucureşti 1977. Postfaţa dramei unui oraş”, găzduită de cinematograful Amza Pellea, precum şi duminică, 30 iulie, când, de la ora 13:30, va prefaţa proiecţia filmului „Restul e tăcere”. 

În primul weekend de festival, între 28 şi 30 iulie, în Grădina Cetăţii Râşnov, poate fi vizitat zilnic „Salonul de Istorii Scrise”, un salon de carte aflat la prima ediţie, unde sunt invitate 14 edituri, după cum menţionează comunicatul de presă emis de organizatori cu această ocazie. 

Ziua de sâmbătă, 29 iulie, va începe cu inaugurarea expoziţiei de fotografie „Doi prieteni. Trei săptămâni în Anzi” a scriitorului Marius Chivu şi filologului Marius Rădoi. O parte dintre fotografiile care ilustrează volumul „Trei săptămâni în Anzi”, publicat de Marius Chivu, la editura Humanitas, alături de câteva instantanee inedite, vor putea fi admirate în Grădina Cetăţii Râşnov. De asemenea, vineri, pe 4 august, începând cu ora 19:00, cei doi autori vor povesti despre cum au fost făcute fotografiile, despre cum a fost planificată călătoria şi vor oferi autografe.

Toto sâmbătă (29 iulie), de la ora 20:00, va avea loc concertul ArgenTango al Analiei Selis, urmat de proiecția specială a filmului „Neruda”, în regia lui Pablo Larraín (care a mai regizat şi peliculele „No” şi „Jackie”). Filmul ce va fi proiectat la FFIR 2017 îl are pe actorul Gael Garcia Bernal în rolul inspectorului pornit pe urmele poetului chilian premiat cu premiul Nobel Pablo Neruda, care devine fugar în țara sa de origine la sfârșitul anilor 1940 pentru a se alătura Partidului Comunist.

Duminică dimineaţă, pe 30 iulie, de la 9.30, va fi proiectat filmul „Independenţa României ”, realizat în 1912, regizat de Grigore Brezeanu şi Aristide Demetriade, şi însoţit de comentariul live al istoricului Mirela Murgescu. Mai târziu, de la 16.00, la Cinematograful Amza Pellea, va avea loc dezbaterea ”Entertainment. Blockbuster. Film”, la care vor participa Andrei Boncea (producător), Tudor Giurgiu (regizor şi diirector al Festivalului Internaţional de Film Transilvania) şi Codin Maticiuc (actor). Seara de duminică se va încheia în Grădina Cetăţii Râşnov cu un concert acustic The Mono Jacks şi cu proiecţia filmului „La drum cu tata”, în prezenţa producătorului Daniel Mitulescu.

Programul complet al festivalului se găseşte aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările