INTERVIU Lucian Boia, istoric: „La noi, proiectul de ţară e scăparea de puşcărie“ 51

Istoricul Lucian Boia locuieşte în România de 74 de ani şi nu regretă. Dar îşi doreşte să vadă un sistem educaţional ancorat în realitate, pentru că de el depind următoarele generaţii şi, fireşte, direcţiile în care va merge această ţară în viitorul apropiat. În prezent, cu toate că avem o Românie Mare de 100 de ani, suntem la fel de nedumeriţi ca acum un secol, când ne lipsea un „proiect de ţară“. Pe care încă îl căutăm.

INTERVIU Lucian Boia, istoric: „La noi, proiectul de ţară e scăparea de puşcărie“ Vezi comentarii 51
Uniunea Europeana

VIDEO Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live. Delegaţia maghiară la Conferinţa de Pace de la Paris: „Românii sunt o naţie inferioară”

VIDEO Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live. Delegaţia maghiară la Conferinţa de Pace de la Paris: „Românii sunt o naţie inferioară”

La 18 ianuarie 1919, la Paris, au început lucrările Conferinţei de Pace. Obiectivul conferinţei era stabilirea noii configuraţii teritoriale rezultate după terminarea Primului Război Mondial. În acest context, conducătorul delegaţiei maghiare, contele Albert Apponyi a pus la dispoziţia marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei.

Ce ne-a adus bun Centenarul Marii Uniri? Răspund reprezentanţi ai societăţii civile. „Mă încearcă un sentiment pe care l-aş avea faţă de un copil chinuit”

Ce
ne-a adus bun Centenarul Marii Uniri? Răspund reprezentanţi ai societăţii civile. „Mă încearcă un sentiment pe care l-aş avea faţă de un copil chinuit”

Pe 1 Decembrie, românii au sărbătorit un veac de la formarea României Mari. Au făcut-o cum au putut, unii având mândria în sânge pentru neamul românesc, alţii, forţând bucuria în ciuda realităţii, majoritatea – privind cu un gust amar la festivismul şi superficialitatea unor evenimente organizate de instituţiile publice. La finalul lui 2018, ne-am întrebat: ce evenimente au marcat cu adevărat 100 de ani de la Marea Unire?

Ce mâncau Nicolae şi Elena Ceauşescu în noaptea de Revelion: „Dacă lipseau era vai şi-amar!“

Ce mâncau Nicolae şi Elena Ceauşescu în noaptea de Revelion: „Dacă lipseau era vai şi-amar!“

Naţionalismului ceauşist pare a se fi regăsit şi în rândul preferinţelor culinare ale fostului dictator. Mesele familiei Ceauşescu nu erau încărcate de mâncăruri rafinate, cum poate am fi tentaţi a crede. Gusturile lui Nicolae Ceauşescu erau orientate către meniurile tradiţionale chiar şi în noaptea de Revelion, sarmalele fiind neplisite de pe masa acestuia, scrie gandul.info.

Martor la „puciul de la berărie“ dat de Adolf Hitler în 1923. „Dacă până mâine nu sunt victorios, voi fi un om mort“

Martor la „puciul de la berărie“ dat de Adolf Hitler în
1923. „Dacă până mâine nu sunt victorios, voi fi un om mort“

Pe 8 noiembrie 1923, Adolf Hitler se afla încă la începutul ofensivei pentru capturarea puterii în Germania. Deşi partidul nazist a ajuns la guvernare manipulând pârghiile democraţiei, la început, Hitler şi adepţii lui au recurs la o lovitură de stat în München, iar acest eveniment a rămas în istorie sub numele de „Puciul de la berărie“.

Acum 160 de ani, la Iaşi, în capitala Moldovei ciopârţite de Imperiul Ţarist, avea loc alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca şi domnitor al Moldovei. Peste doar câteva zile, la Bucureşti, în prezenţa a zeci de mii de români, adunarea Ad-Hoc din Ţara Românească avea să facă acelaşi lucru. Dar nu asta a contat atât de mult cât intensitatea domniei lui Cuza care a impus cu forţa reforme ce la acele vremuri era de neconceput.

acum 17 zile · comentarii (41)

Aproape un milion de moldoveni au devenit în ultimii 27 de ani şi cetăţeni ai României. Politica de acordare a cetăţeniilor se dovedeşte în realitate o bombă cu ceas întârziat căci a reuşit cu succes să facă ceea ce nici Stalin nu a reuşit: să scoată un milion de buni români din Republica Moldova.

acum 3 zile · comentarii (17)

Poate fi Kosovo o destinaţie turistică? În condiţiile în care regiunea nu este recunoscută de România, mulţi dintre noi ar încerca să o evite. Anul acesta am avut însă ocazia de a realiza un circuit istoric alături de agenţia de turism “Geoarhiva”. Încă de la început am fost informaţi că pe teritoriul provinciei se poate intra doar cu paşaportul şi că este recomandat să evităm discuţiile politice cu privire la statutul acesteia.

acum 20 zile · comentarii (10)

Cristian Tudor Popescu a făcut afirmaţii extrem de grave cu privire la veridicitatea dorinţei românilor din Ardeal de a se uni cu Ţara în anul 1918. El afirmă că românii o duceau foarte bine sub dominaţia maghiară şi că Transilvania ar fi avut mari şanse să ajungă o Elveţie a Balcanilor.

luna trecuta · comentarii (41)

De la facerea lumii încoace, conflictul a fost prezent, fiind creat de Om ― cel pe care Hristos îl sfătuia să privească mai întâi bârna din ochiul său şi apoi paiul din ochiul celuilalt, să arunce primul cu piatra, numai în condiţiile în care se simte cel mai puţin vinovat, deci nu să nu arunce, că să nu mai vorbim de întreg îndrumarul biblic, adică de ranforsările sale morale.

acum 2 luni · comentarii (2)

1 DECEMBRIE 1918 reprezintă un act premeditat, bine gândit şi la care naţiunea română a lucrat în mod continuu începând cu anul 1848, iar din 1859 în mod organizat ca şi stat. Aducerea românilor într-un singr stat a reprezentat o muncă constantă dusă nu doar de elita politică şi culturală ci mai ales de către popor. Nu e nici o mână divină, nici un act ancestral extraordinar, este pur şi simplu premeditare şi persistenţă. Unirea era inevitabilă.

acum 2 luni · comentarii (14)

La Berindu, judeţul Cluj, a fost inaugurat duminică, 28 octombrie 2018, bustul lui Vasile Ladislau Pop (1819-1875), realizat de sculptorul Ilarion Voinea. Prea puţin cunoscut publicului larg, Vasile Ladislau Pop, baron al Imperiului, vicepreşedinte al Guberniului Transilvaniei, preşedinte al Tribunalului Suprem al Transilvaniei şi preşedinte al Astrei, a fost una dintre marile personalităţi ale istoriei românilor în secolul al XIX-lea.

acum 3 luni · comentarii (4)

Am văzut şi cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, în 2014: Rusia îşi înscenează o istorie fluidă, fără sincope şi semne de întrebare. De la primul ţar la Putin nu există decât un vector hegelian al împlinirii. Exact ca la Ceauşescu.

acum 6 luni · comentarii (19)