Alina Pavelescu, istoric: „Paştele din 1917 şi cel din 1918 au fost sărbători triste pentru toţi românii“ INTERVIU

Alina
Pavelescu, istoric: „Paştele
din 1917 şi cel din 1918 au fost sărbători triste pentru toţi
românii“ INTERVIU

Sărbătoare a speranţei, a vieţii dincolo de moarte, Paştele a fost sărbătorit, după putinţă, chiar şi în cele mai tulburi vremuri. Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naţionale ale României, povesteşte pentru „Weekend Adevărul“ despre însemnătatea Învierii Domnului la români, în timpul celor două războaie mondiale.

Marc Schroeder, fotograf, autorul „Order 7161“: „Spiritul de supravieţuire al celor deportaţi, demonstrat în condiţii inumane, este cel mai impresionant“

Marc Schroeder, fotograf, autorul „Order 7161“: „Spiritul de supravieţuire al
celor deportaţi, demonstrat în condiţii inumane, este cel mai impresionant“

„Order 7161“ este numele albumului realizat de fotograful Marc Schroeder din Luxemburg, care face referire la decretul lui Iosif Stalin din 1944, prin care cerea mobilizarea şi reţinerea tuturor germanilor „apţi de muncă“ pentru a pune umărul la reconstrucţia statului rus. Din cei peste 112.000 de germani deportaţi în lagăre de muncă, 69.332 au fost din România. Fotograful luxemburghez a reuşit să stea de vorbă cu 40 dintre supravieţuitori.

Benjamin Bidder, jurnalist „Der Spiegel“: „Marele atu al lui Putin este sentimentul larg răspândit că este înconjurat de o lume ostilă tuturor celor ruseşti“ INTERVIU

Benjamin Bidder, jurnalist „Der Spiegel“: „Marele atu al lui Putin este sentimentul larg răspândit că este înconjurat de o lume ostilă tuturor celor ruseşti“ INTERVIU

Corespondent al „Der Spiegel“ la Moscova între 2009 şi 2016 şi autor al volumului „Generaţia Putin. Să înţelegem noua Rusie“ (Editura Humanitas, 2019), Benjamin Bidder încearcă să explice, în linii mari, atitudinea poporului rus faţă de politica lui Putin – de la represiunea presei independente până la revizionismul istoric.

Tema articolului va fi dezvoltată pentru a prezenta teroarea regimului sovietic de la naşterea până la prăbuşirea acestuia, în comparaţie cu alte câteva exemple de terorism de stat, aşezată în context istoric şi exemplificată inclusiv cu raportarea terorismului de stat al URSS la România, incluzând în partea de început şi poziţionarea teoretică actuală raportată la fenomen.

acum 21 zile · comentarii (6)

Să readucem în memoria colectivă prin dialog sau dezbatere un anume subiect sau o temă cred că e mai simplu decât a vorbi despre oameni, mai ales, despre cei care s-au remarcat de-a lungul vieţii prin complexitatea personalităţii lor şi care au jucat un rol în societate, fie prin ideile sau faptele lor, iar liberalul Radu Câmpeanu ar putea fi unul dintre cei care merită o evocare într-un dialog cu Vartan Arachelian.

luna trecuta · comentarii (11)

În seara zilei de 31.03.2022, dr. Liviu Mureşan, un prestigios geopolitician,  îmi semnala mesajul primit pe WhatsApp: "Cu regret vă anunţăm că astăzi s-a stins tata,  generalul Niculae Spiroiu. Va fi depus de mâine după-amiază la capela cimitirului Ghencea Militar. Ceremonia de înmormântare va avea loc duminică, la ora 11. Cristina şi Marius Spiroiu."

acum 2 luni · comentarii (8)

În mijlocul Epocii Fanariote, pe la 1769-70, Bucureştiul s-a aflat sub ruşi. Trupe una, după alta, bărbaţi cheflii, unii franţuziţi, alţii doar puşi pe distracţii, au năvălit în Ţările Române. E vorba despre Războiul ruso-turc (1768-1774), pe vremea Ecaterinei a II-a. Turcii au primit o bătaie istorică la Hotin, apoi colonelul Karasin a ocupat Bucureştiul, care n-a opus nicio rezistenţă.

acum 3 luni · comentarii (5)

A fi român e o întâmplare. A fi bun român e o alegere. Înainte de 1989, orice venea din afară era toxic, suspect, nerezonabil. Cronicarul vremii lăuda doar „geniul Carpaţilor” (adică pe dictatorul Ceauşescu) şi critica agresiv fenomenul „asupririi străine”. De parcă Scorniceşti ar fi fost leagănul filozofiei, tărâmul natal al lui Pitagora şi Euclid, matricea  democraţiei constituţionale sau izvorul creştinismului apostolic…

acum 3 luni · comentarii (24)

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei etnicilor germani din România, Primăria Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează marţi, 18 ianuarie 2022, ora 17.30, prezentarea volumului „Drumul Nostru în Vechiul Regat”, realizat de Forumul Democrat al Germanilor din România Forumul Regional - Regiunea Extracarpatică la Editura Honterus, din Sibiu, 2021.

acum 4 luni · comentarii (0)
Postari Recente
Modifică Setările