Raport CIA declasificat: În contextul manifestaţiilor prodemocraţie, FSN a cerut în ianuarie 1990 sprijinul foştilor agenţi ai Securităţii | ion iliescu

Raport CIA declasificat: În contextul manifestaţiilor prodemocraţie, FSN a cerut în ianuarie 1990 sprijinul foştilor agenţi ai Securităţii

Frontul Salvării Naţionale (FSN) a fost, în ianuarie 1990, în situaţia de a cere susţinerea fostei poliţii politice din timpul regimului Nicolae Ceauşescu, în contextul în care în România continuau demonstraţiile prodemocraţie, arată documente declasificate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

De ce Muzeul Naţional de Istorie a României a deschis doar trei săli pentru public, din peste 50, în ultimii 17 ani

De ce Muzeul Naţional de Istorie a României a deschis doar trei săli pentru public, din peste 50, în ultimii 17 ani

După cutremurul din ’77, clădirea, finalizată în 1900, n-a fost consolidată. 50 de angajaţi ai Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) şi-au dat demisia în ultimii cinci ani, mulţi din pricina unor conflicte interne provocate sau întreţinute de managerul Ernest Oberländer-Târnoveanu. În 2019, Corpul de Control al Prim-Ministrului a descoperit mai multe nereguli în funcţionarea instituţiei.

Cât de importantă e Revoluţia din '89 pentru tinerii de azi. Statul la coadă, imaginea reprezentativă a comunismului | ion iliescu

Cât de importantă e Revoluţia din '89 pentru tinerii de azi. Statul la coadă, imaginea reprezentativă a comunismului

Pentru tinerii români care nu au trăit în comunism, Revoluţia din decembrie 1989 înseamnă o lecţie de istorie: poate predată la şcoală, poate povestită acasă. Am discutat cu generaţiile tinere despre cum apreciază sacrificiul părinţilor lor, ce înseamnă democraţia şi libertatea în care au trăit, precum şi despre ce imagine şi-au construit despre comunism

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live:  Ce conţineau telegramele trimise de ambasadorii români de la Washington şi  Moscova  în decembrie 1989

Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live:  Ce conţineau telegramele trimise de
ambasadorii români de la Washington şi  Moscova  în decembrie 1989

Numai puţin de 299 de telegrame secrete, acoperind intervalul 19 aprilie – 26 decembrie 1989, provenind în marea lor majoritate de la misiunile diplomatice româneşti din capitalele statelor membre ale Tratatului de la Varşovia, dar şi telegrame trimise de la ambasadele din Belgrad, Beijing, Paris, Bonn, Viena şi Washington sunt accesibile marelui public.

Dacia Felix, de la gloria romană la negurile antichităţii

Dacia Felix, de la gloria romană la negurile antichităţii

Printre cele peste 250 de proiecte, prezentate în Europalia România, care acoperă toate domeniile artistice şi culturale, prezentate de pe 1 octombrie 2019 până pe 2 februarie 2020 în săli şi spaţii expoziţionale de renume internaţional, din Belgia şi ţările limitrofe, se regăsesc trei expoziţii care animă cu emoţie publicul occidental prin valoarea istorico-artistică inestimabilă a pieselor prezentate, dar şi prin expresivitatea deosebită.

Lucrarea evocă transformările identitare petrecute în Republica Moldova în decursul unei perioade de 65 de ani de la constituirea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, la câteva luni după moartea lui Lenin, parcurgând din punct de vedere conceptual şi analitic etapele istorice care şi-au pus amprenta asupra identităţii românilor de peste Prut până la începuturile reafirmării timide a identităţii româneşti.

acum 4 zile · comentarii (28)

Pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova, la Iaşi, Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor. Ceea ce va urma şochează marile imperii din regiune: cel Otoman, Ţarist şi Habsburgic. Intervenţia armată era iminentă. În mai puţin de 60 de ani românii aveau să aibă rolul principal în colapsarea şi dispariţia structurilor feudale din Europa.

acum 20 zile · comentarii (31)

Ironia face ca înainte de 22 decembrie 1989 peste 100 de morţi să rezulte din intervenţia structurilor de forţă asupra cetăţenilor, dar numărul să fie cu mult mai mare după această dată: aproape 1.000. Cine răspunde pentru morţii Revoluţiei române?

luna trecuta · comentarii (30)

„Care este miza mea? Am dorit să recuperez într-o manieră critică idei de stânga autohtone pentru a fundamenta curente şi politici mai egalitare în spaţiul românesc, dominat ideologic de curente neoliberale şi neoconservatoare” îşi autodescrie, deputatul  independent Adrian Dohotaru, cel mai recent volum, „Socialiştii, o moştenire (1835-1921)”

luna trecuta · comentarii (3)

Miercuri, 23 octombrie 2019, în Aula Academiei Române, a avut loc simpozionul „Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene”; sesiunea festivă a reprezentat continuarea firească a evenimentelor pe care armenii din România le-au organizat cu ocazia „Zilei limbii, alfabetului şi culturii armene”, care, începând din acest an, se sărbătoreşte la data de 12 octombrie.

acum 3 luni · comentarii (0)

Achitarea celor doi securişti responsabili de tortură şi de incitarea la violenţă faţă de dizidentul Gheorghe Ursu până la decesul acestuia ridică o problemă gravă de sistem: cinismul.Achitarea celor doi securişti responsabili de tortură şi de incitarea la violenţă faţă de dizidentul Gheorghe Ursu până la decesul acestuia ridică o problemă gravă de sistem: cinismul.

acum 3 luni · comentarii (10)

„Circuitul apei în natură este procesul de circulaţie continuă a apei în cadrul hidrosferei Pămîntului. Acest proces este pus în mişcare de radiaţia solară şi de gravitaţie. În cursul parcurgerii acestui circuit, apa îşi schimbă starea de agregare fiind succesiv în stare solidă, lichidă sau gazoasă.” (Wikipedia)

acum 3 luni · comentarii (2)
Postari Recente