Zece scriitori, fani ai fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salman Rushdie, unul dintre scriitorii pasionaţi de fotbal. FOTO telegraph.co.uk
Salman Rushdie, unul dintre scriitorii pasionaţi de fotbal. FOTO telegraph.co.uk

„The Telegraph“ propune un top al scriitorilor, din toate timpurile, pasionaţi de fotbal. De la Sir Walter Scott până la scriitori contemporani, fotbalul este un sport admirat şi chiar practicat ce mulţi dintre ei.

albert camus

1. Albert Camus, autorul şi filosoful francez care a murit în 1960 , este singurul fotbalist care a câştigat premiul Nobel pentru Literatură (1957). Ca adolescent a jucat pentru Racing Univeritaire Algerios, o parte universitară, care a câştigat Cupa Campionilor din Africa de Nord. Citatul său despre fotbal este unul dintre cele mai cunoscute în acest joc: „Tot ceea ce ştiu cel mai sigur legat de moralitate şi obligaţii îi datorez fotbalului“.

sir conan doyle

2. Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930), autorul lui „Sherlock Holmes“, a fost portar amator, sub pseudonimul de A.C.Smith, pentru Portsmouth Association Football Club. Clubul s-a desfiinţat în 1896 şi nu are nicio legătură cu actuala FC Portsmouth. Conan Doyle a fost, de asemenea, un talentat jucător de cricket, jucând primele 10 meciuri de primă clasă pentru Marylebone Cricket Club. 

salman rushdie

3. Salman Rushdie s-a proclamat fan al celor de la Tottenham. În 1999 a scris un articol de opt pagini în „The New Yorker “, care conţinea două greşeli caraghioase. Poate cineva ar fi trebuit să-i spună că managerul Bill Nicholson nu a fost scoţian şi că managerul de la Manchester United nu  murit într-un accident de avion la Munchen.

image

4. JK Rowling a apărut de multe ori pe neaşteptate la meciurile celor de la West Ham United de când a avut succes cu romanele Harry Potter. Ciocanele („The Hammers“) apar, pe scurt, în prima carte „Harry Potter şi Piatra Filozofală“ şi în a patra „Harry Potter şi Pocalul de Foc“. Când  a fost întrebată de un grup de studenţi americani dacă se referea la echipa de fotbal, ea a răspuns: „Ei bine, nu aveţi o echipă americană de fotbal numită West Ham?“.

image

5. Lui Sir Walter Scott (1771-1832) i-a plăcut fotbalul de dinainte să se adopte regulile plicticoase. El a comentat, la un meci între echipele scoţiene Ettrick şi Selkirk, că „băieţii trebuie să se dezbrace, indiferent de cum e vremea, şi dacă, din nefericire, se întâmplă să cazi, atunci sunt lucruri mai rele în viaţă decât să te rostogoleşti pe iarbă. Viaţa este ca un meci de fotbal“.

julian barnes

6. Julian Barnes, câştigătorul Man Booker Prize din 2011, a fost toată viaţa fan Leicester City. A explicat într-un interviu din 2001 că urmărindu-i pe cei de la City de la distanţă a fost propria sa „modalitate sentimentală de a se agăţa de Leicestershire, încă din copilărie“. Cel mai bun moment pe care şi-l aminteşte legat de cei de la City, a fost faptul că a văzut cum Steve Claridge câştigă împotriva celor de la Crystal Palace de la Wembley, în 1996.

george orwell

7. George Orwell (1903-1950), autorul romanelor „1984“, „Ferma animalelor“ şi eseist de renume, a avut câteva lucruri de pus despre fotbal. El a urmărit turneul Moscova Dinamo din Marea Britanie şi a scris despre amestecul toxic al naţionalismului şi al fotbalului. „Dacă ai vrea să adaugi rea-voinţă în lume, cu greu ai putea să faci altfel decât să organizezi o serie de meciuri de fotbal între evrei şi arabi, germani şi cehi, indieni şi britanici, ruşi şi polonezi, fiecare meci fiind vizionat de către 100.000 de spectatori. Fotbalul nu are nimic de-a face cu fair play-ul. Este legat de ură, gelozie, invidie, laudă, violenţă“.

sartre

8. Jean Paul Sartre (1905-1980), scriitorul francez şi filosof existenţialist, a fost un student avid după fotbal. În eseul său „Critica raţiunii dialectice“ a remarcat că într-un meci de fotbal totul este complicat de prezenţa celeilalte echipe.

oscar wilde

9. Oscar Wilde (1854-1900), autor şi dramaturg, era un pasionat al fotbalului. „The Ballad of Reading Gaol“ nu  a fost un tribut prevăzut pentru greva de la Stadionul Madejski, dar a făcut unele declaraţii cu privire la joc. „Fotbalul este ca un joc pentru fete dure, dar este mai potrivit pentru băieţi delicaţi“. Despre rugby scria că „este un joc pentru barbari, jucat de domni. Fotbalul este un joc pentru domni, jucat de barbari“.

ian McEwen

10.  Ian McEwan, autorul premiat pentru „Durabila iubire“ şi pentru „Ispăşirea“, a urmărit cu ajutorul ochelarilor 3D meciul final din Liga Campionilor, disputat între Manchester United şi Barcelona.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite