Wole Soyinka, primul african laureat al premiului Nobel pentru literatură, a părăsit America lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul, dramaturgul şi activistul Wole Soyinka, primul laureat african al premiului Nobel pentru literatură, care i-a fost atribuit în anul 1986, a anunţat în 2016 că va părăsi Statele Unite în cazul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Scriitorul şi-a ţinut promisiunea şi s-a mutat de curând în Africa de Sud, unde Universitatea din Johannesburg i-a oferit un post de profesor, informează Le Figaro

Promisiune făcută, promisiune respectată, titrează jurnaliştii de la Le Figaro. Scriitorul Wole Soyinka, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1986, a jurat anul trecut că va părăsi Statele Unite dacă Donald Trumpa va câştiga alegerile prezidenţiale din această ţară.
Imediat după anunţul oficial care a confirmat victoria candidatului republican, în noiembrie 2016, scriitorul nigerian a predat autorităţilor americane preţioasa ”carte verde”.
Acel permis de rezidenţă i-a permis scriitorului, timp de 20 de ani, să lucreze în Statele Unite, unde era ataşat al departamentului de Relaţii afro-americane din cadrul Universităţii din New York.
Potrivit RFI, Wole Soyinka s-a mutat în Africa de Sud. Universitatea din Johannesburg i-a oferit un post de profesor.
Printre noile sale teme abordate în această postură figurează în special o dezbatere despre ”decolonizarea şi africanizarea ştiinţelor din sistemul educativ sud-african”. Este un subiect interesant pentru Wole Soyinka, un scriitor care a militat dintotdeauna în favoarea emancipării definitive a popoarelor Africii, consolidarea sistemelor democratice şi instaurarea unei justiţii fiabile în ţara lui de origine.
Însă reflecţiile sale filosofice şi politice, materializate în texte de o rară putere lirică, se fac simţite dincolo de continentul african. După ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale, Wole Soyinka nu încetează să alerteze opinia publică asupra pericolului pe care îl reprezintă politicianul republican.
Cu ocazia prezenţei sale la Salon du Livre de la Paris, Wole Soyinka a acordat un scurt interviu pentru AFP, în care a denunţat construirea de ziduri - ”mai ales în suflete” - peste tot în lume. ”Donald Trump a plutit pe valul de xenofobie latentă care există în toate societăţile, inclusiv în a mea”, a spus scriitorul nigerian, în vârstă de 82 de ani. ”Atunci când vă astfel de comportamente pentru a accede la putere, mă simt revoltat”, a adăugat el. ”Pentru mine, unul dintre cele mai dificile momente a fost să văd sute de mii de persoane aplaudând cu adevărat atunci câd el (Trump) evoca aceste sentimente” în campania electorală.

”Sunt împotriva construirii de ziduri, în special în sufletele oamenilor”, a continuat scriitorul african. ”Nu mi-am ascuns niciodată opţiunile pe seama acestui subiect, indiferent că era vorba despre Nigeria sau despre o altă zonă a lumii”.

Wole Soyinka nu a uitat faptul că în 1983, afectat de o prăbuşire severă a preţului petrolului, guvernul nigerian ”a decis să îi expulzeze pe străini pentru a-şi ascunde problemele”.
Câteva milioane de de străini cu situaţia legală încă nereglementată, în special veniţi din Ghana învecinată, au avut la dispoziţie câteva săptămâni pentru a părăsi Nigeria. ”Vedeam cohorte de refugiaţi care se îmbarcau în camioane care se zgâlţâiau din toate încheieturile pentru a se întoarce în ţările lor”, îşi aminteşte scriitorul.
După acel episod trist din istoria Nigeriei, sacul din pânză de iută folosit de aproape toţi migranţii africani a fost denumit ”Ghana must Go” (”Ghana trebuie să plece”), a reamintit Wole Soyinka.
Wole Soyinka, născut pe 13 iulie 1934, este un scriitor nigerian care a devenit în 1986 primul laureat african şi primul laureat de culoare al premiului Nobel pentru literatură. Academia suedeză a dorit să recompenseze astfel ”un scriitor care aduce în scenă, într-o vastă perspectivă culturală, îmbogăţită cu rezonanţe poetice, o reprezentare dramatică a existenţei”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite