Volumul lui Paul Lendvai, „Ungaria lui  Orbán”, primeşte Premiul Uniunii Europene pentru eseu

Volumul lui Paul Lendvai, „Ungaria lui  Orbán”, primeşte Premiul Uniunii Europene pentru eseu

Paul Lendvai

Volumul Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, apărut în limba română la editura Polirom, în traducerea Mariei-Magdalena Anghelescu, este câştigătorul ediţiei din acest an a Premiului Uniunii Europene pentru eseu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inaugurat în anul 2007 la Paris (Le Prix du Livre Européen) de către Asociaţia Esprit d’Europe (înfiinţată de France Rouqe, Luce Perrot şi François-Xavier Priollaud), the European Book Prize – care se acordă titlurilor apărute în categoriile„eseu” şi „romane & povestiri” – îşi propune să promoveze valorile europene şi să contribuie la o mai bună înţelegere a Uniunii Europene ca entitate culturală.

Volumele nominalizate la acest premiu trebuie să fi apărut în unul dintre cele 28 de state membre UE, ca ediţie originală sau traducere. Printre câştigătorii ediţiilor anterioare, la categoria eseu, se numără: Raffaele Simone (2017), Erri De Luca (2016), Robert Menasse (2015), Tony Judt (2008).

Ceilalţi laureaţi ai ediţiei cu numărul 12 a European Book Prize sunt Géraldine Schwarz (pentru romanul Les Amnésiques) şi Paul Philippe Sands (Premiul special al juriului pentru volumul Retour à Lemberg, considerat „Cartea europeană a ultimelor luni”).

Ceremonia de decernare a premiului în valoare de 10.000 de euro va avea loc pe 5 decembrie, la Parlamentul European, Bruxelles, cu participarea lui Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a anunţat editura Polirom.

Citiţi aici un fragment din cartea semnată de Lendvai. 

Sub aparenţa democraţiei, Viktor Orbán conduce Ungaria cu o mână de fier. Drumul său spre putere nu a fost nici scurt, nici lipsit de obstacole, dar în 2010, când Fidesz – organizaţia de tineret independentă pe care a fondat-o în 1988 împreună cu câţiva studenţi, devenită între timp un partid de dreapta conservator – a obţinut victoria în alegerile legislative, Orbán a ajuns în centrul scenei politice. Următorii ani au dovedit în repetate rânduri că noul „om puternic” de la Budapesta nu poate fi oprit din mersul său spre un regim autoritar nici de opoziţia politică, nici de societatea civilă. Între timp însă, statisticile referitoare la economie, politică, instituţii guvernamentale, cercetare şi alte domenii esenţiale arată un declin al Ungariei în comparaţie cu alte state postcomuniste.


Paul Lendvai (89 de ani) a părăsit Ungaria natală după revoluţia din 1956 şi s-a stabilit în Austria. În perioada 1960-1982 a fost corespondent pentru Europa de Est al Die Presse şi Financial Times şi a scris mai multe cărţi despre istoria ţărilor central- şi est-europene. Între 1982 şi 1987 a fost redactor-şef pentru Europa Centrală şi de Est al postului de televiziune Österreichischer Rundfunk (ORF), iar între 1987 şi 1998, director la Radio Österreich International (RÖI). 

În prezent este coeditor şi redactor-şef al revistei Europäische Rundschau. De acelaşi autor: Der rote Balkan (1969); Antisemitismus ohne Juden (1972); Die Grenzen des Wandels (1977); Der Medienkrieg (1981); Auf schwarzen Listen. Erlebnisse eines Mitteleuropäers (1996); Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch (2010); Hungary: Between Democracy and Authoritarianism (2012); Leben eines Grenzgängers (2013).

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările