Volumul „Cu glasul timpului" de Ion Valjan, dezbătut joi, la Humanitas Kretzulescu

Volumul „Cu glasul
timpului

Criticul Dan C. Mihăilescu spune că memoriile prezentate în volumul "Cu glasul timpului" de Ion Valjan sunt: "mărturia unui vitalism captivant"     FOTO Mediafax

Joi, 11 iulie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală, criticul literar Dan C. Mihăilescu şi actorul Victor Rebengiuc vor participa la evenimentul organizat cu ocazia apariţiei noii ediţii a cărţii „Cu glasul timpului” de Ion Valja -  pseudonimul literar al lui Ion Al. Vasilescu (1881-1960). La eveniment va veni şi Micaela Gulea, nepoata autorului.

Memoriile lui Ion Valjan, scrise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au mai fost publicate în două ediţii (1987 şi 1996), în tiraje mici. Noua ediţie, îngrijită de Micaela Gulea, nepoata autorului, conţine pasajele cenzurate în prima ediţie, precum şi o selecţie de fotografii din arhiva familiei.

 „Ion Valjan a fost iubit de o lume întreagă: de colegii avocaţi, de actori, de ziarişti, de marii critici ai vremii, de toţi oamenii de bine care l-au cunoscut, de cei numeroşi, cunoscuţi sau anonimi, pe care i-a ajutat cu vorba şi cu fapta. A inspirat personaje de roman lui Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, E. Lovinescu, iar Arghezi i-a dedicat, între altele, un splendid «Medalion»”, spune Micaela Gulea.

Cu toate că memoriile avocatului Ion Valjan au fost apreciate de critici precum Eugen Lovinescu şi George Călinescu, acestea nu au fost cunoscute de un public larg. „Amintirile lui Ion Valjan, scrise adeseori cu suculenţa evocativă din paginile unor Jurgea-Negrileşti, Maria Cantacuzino sau Petre Pandrea, sunt mărturia unui vitalism captivant prin amestecul de hedonism şi pasiune ardentă pentru vechea lume dintre Capşa, Tribunal, Teatrul Naţional, Gambrinus & Co”, scrie criticul literar Dan C. Mihăilescu.

Ion Al. Vasilesc a fost un avocat de renume în epocă, om politic liberal, publicist, dramaturg de succes de descendenţă caragialiană. Memoriile lui Ion Valjan s-au încheiat în noiembrie 1918, de Ziua Victoriei. În 1950, acesta a fost arestat şi condamnat într-un proces de „înaltă trădare”. A murit în detenţie după ce a executat zece din cei cincisprezece ani de „temniţă grea”.

 „Cu glasul timpului” este cel mai nou volum din colecţia „Vintage” a Editurii Humanitas. Apariţiile Humanitas care poartă eticheta „Vintage” sunt restituiri, cărţi din alte timpuri sau care vorbesc despre lumi de demult, cărţi venerabile, cărţi care au fost uitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: