VIDEO Neagu Djuvara, despre „Civilizaţii şi tipare istorice“: „Am muncit la această carte timp de 19 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara a vorbit în faţa publicului la Salonul de Carte Bookfest FOTO Adevărul
Neagu Djuvara a vorbit în faţa publicului la Salonul de Carte Bookfest FOTO Adevărul

Istoricul Neagu Djuvara a participat sâmbătă la lansarea volumului său „Civilizaţii şi tipare istorice“, publicat de Editura Humanitas, eveniment care s-a ţinut la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014. Djuvara a povestit că această carte a fost realizată de-a lungul a 19 ani, fiind destinată drept lucrarea sa de doctorat la Paris.

Sâmbătă, la prânz, vizitatorii Salonului de Carte Bookfest au avut ocazia să asculte poveştile nonagenarului Neagu Djuvara, prezent la standul Editurii Humanitas pentru lansarea cărţii „Civilizaţii şi tipare istorice“. 

„Să vă spun cum s-a născut această carte, care a devenit cea mai cunoscută. Majoritatea cărţilor pe care le-am scos în viaţa mea au venit dintr-o iniţiativă străină, în afară de cartea asta care, dimpotrivă, e singura din lucrările mele pe care am gândit-o, am pritocit-o, am muncit la ea 19 ani. Era, la origine, destinată să fie teza mea de doctorat la Paris. Ei aveau nişte gradaţii la doctorat: când se numea doctorat de stat erai mai mult decât un doctor ordinar. Un astfel de doctorat îţi cerea vreo şase ani de muncă. Eu am lucrat vreo 18 ani la el“, a rememorat Djuvara. 

neagu djuvara bookfest

Neagu Djuvara a vorbit în faţa publicului de la Salonul de Carte Bookfest 2014 FOTO Adevărul 

Istoricul a explicat semnificaţia titlului acestei cărţi. „Titlul lucrării e mai puţin grăitor decât cel al unei traduceri engleze pe care sper s-o văd apărând la o mare editură americană: Civilizations and Historical Patterns. Aceste patterns – care a fost ideea mea? E o idee care mă urmărea încă de la sfârşitul studiilor mele, şi anume că toate civilizaţiile pe care le cunoaştem, adică grupările de evenimente în jurul unui grup uman care se distinge de altul şi capătă nişte caracteristici care îl disting de altul. S-a creat un fel de consens între intelectuali să spună că există o civilizaţie chineză, una indiană, una din Orientul Mijlociu (Iranul de astăzi)“, a spus Neagu Djuvara. 

El a mai vorbit despre importanţa culturii unei civilizaţii. „Cu fiecare cultură care moare, o floare unică se vestejeşte pentru a nu mai renaşte, o mireasmă incomparabilă se risipeşte pentru totdeauna. Există comori de înţelepciune şi poezie în cele mai mici idiomuri, ca şi în concepţia despre lume a celui mai mic trib destinat dispariţiei. Toate sunt pierdute - pierdute pentru totdeauna şi pentru toţi. În viaţa popoarelor, ca şi în toată Creaţiunea, ceea ce izbeşte cel mai mult şi scandalizează într-adevăr spiritul este risipa Naturii“.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite