VIDEO Gabriel Liiceanu: „Avem certitudinea că rezervorul de perle al României este nesfârşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Paraschivescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, la Bookfest 2014 FOTO Adevărul
Radu Paraschivescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, la Bookfest 2014 FOTO Adevărul

Lansarea antologiei de perle semnate de Radu Paraschivescu, ”Muşte pe parbrizul vieţii” (Editura Humanitas), a avut loc sâmbătă, la Salonul Internaţional de Carte Bookest 2014. Despre acest volum au vorbit Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu.

Gabriel Liiceanu a amintit de celelalte două cărţi de perle scrise de Radu Paraschivescu, ”Fie-ne tranziţia uşoară” şi ”Mi-e rău la cap, mă doare mintea”, apreciind ”ştiinţa” lui Radu Paraschivescu de a produce umor şi de a-l comenta. ”Cele două volume de perle de până acum au fost folosite masiv de mine şi de Andrei Pleşu la o televiziune unde, ca să atragem cât de cât publicul, fiindcă la televiziune nu poţi vorbi ca aici (la Salonul de Carte Bookfest, n.r.), cu oameni deosebit de rafinaţi, foloseam la sfârşit lecturi din cele două antologii de perle. E drept că prietenii au început să se uite puţin chiorâş la noi, iar un prieten al meu doctorand mi-a spus: N-am înţeles de ce apăreţi şi citaţi din Vanghelie şi Becali...”, a povestit Liiceanu. 

Liiceanu: ”Andrei Pleşu mi-a citit toată cartea, la telefon”

”Primul strat de lectură a acestui volum este de destindere - îl iei noaptea când te culci, la 11-12, îl deschizi şi nu te mai culci până nu-l termini. Eu am luat cunoştinţă de acest volum pentru că Radu Paraschivescu ni l-a trimis, simultan, mie şi lui Andrei Pleşu, pe email. Andrei Pleşu este un om care are bucuria împărtăşirii - nu poate să se bucure de unul singur. Când a deschis fişierul, m-a sunat prima dată pe la ora 11 noaptea, după care, sunând din 15 în 15 minute, mi-a citit toată cartea, spunându-mi mereu că sunt ultimele lucruri. Aşa s-a făcut ora 2 noaptea şi mi-a citit tot volumul”, a amintit Liiceanu, 

lansare carte radu paraschivescu

Autorii Radu Paraschivescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, la Bookfest 2014 FOTO Adevărul

Gabriel Liiceanu a mai remarcat şi ineditul perlelor de la bacalaureat şi a văzut ”potenţialul” lor pentru apariţia unor cărţi similare şi pe viitor. ”Noutatea acestui volum este un capitol cu un titlu nou: perle de la bacalaureat. Capitolul ăsta are pentru mine o importanţă aparte. Până acum, volumele 1 şi 2 ne familiarizaseră cu nume ca Gigi Becali, Marian Vanghelie, Mădălin Voicu, Mircea Geoană. Acum a apărut un nou volum, cu noi ”garnituri”, fiindcă s-a schimbat guvernul, dar avem certitudinea că rezervorul de perle este nesfârşit. Dacă ne temem că oamenii ăştia ies din scenă, că clasicii perlelor vor dispărea, nu trebuie să ne temem: vom avea noi şi noi miniştri! Din aceşti autori de perle de bacalaureat se vor naşte miniştrii de mâine ai României, iar limba română va avea din nou şi din nou de suferit”, a glumit Liiceanu. 

În ciuda umorului pe care-l stârnesc aceste perle, Andrei Pleşu a punctat pericolul pe care îl ridică în spaţiul public, citând din doi mari filosofi, Socrate şi Confucius. ”Dacă aşa vorbesc elitele noastre publice, sigur, râdem ce râdem, dar e cazul să ne apuce din când în când şi panica. Prin urmare, lucrurile au şi partea lor de gravitate şi, din cauza asta, m-am gândit să dau două citate care ne vor arăta cât de importantă este limba şi felul în care este ea vorbită în orice loc din lume. Socrate spune la un moment dat: Reaua folosire a cuvintelor nu e doar o greşeală de limbă, ci un mod de a face rău sufletelor. Dacă trăieşti într-o ambianţă unde pe ecranul televizorului, pe stradă, în autobuz auzi mereu ceva stâlcit, până la urmă te strici, te otrăveşti. Copiii noştri se otrăvesc. Nu ne putem mira că după-aceea vorbesc brambura, că nu mai ştiu să gândească articulat. Confucius a spus: Esenţialul (în actul de a guverna, n.r.) este să numeşti corect lucrurile. Dacă denumirile nu sunt corecte, cuvintele nu se mai potrivesc. Dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Dacă treburile statului merg prost, nici riturile şi muzica nu mai pot înflori. Dacă nici riturile şi muzica nu mai pot înflori, atunci judecăţile şi pedepsele încetează să mai fie drepte. Dacă judecăţile şi dreptăţile încetează să mai fie drepte, poporul nu mai ştie cum trebuie să se poarte.

Autorul antologiei de perle, Radu Paraschivescu, care se află deja la cea de-a treia carte de acest tip, prevede şi o a patra. ”Muşte pe parbrizul vieţii s-ar fi putut numi la fel de bine Noi vorbim, nu gândim. Acest volum încheie o trilogie, dar e în pericol să deschidă o tetralogie.” Făcând aluzie la citatul din Confucius ales de Pleşu să reflecte realitatea din spatele acestor perle, Paraschivescu a spus publicului că ”această carte îi instalează în confuzius, în orizontul lipsei de stil.”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite