VIDEO EXCLUSIV Mircea Cărtărescu: „România e un loc care nu-mi mai place“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socotit unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani, Mircea Cărtărescu a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul",  că rămâne în ţară, dar că se retrage din spaţiul public

La Târgul de Carte Bookfest, care s-a încheiat duminică la Romexpo, scriitorul Mircea Cărtărescu, care a împlinit pe 1 iunie 57 de ani, a acordat autografe, chiar de ziua lui, la standul Editurii Humanitas.  „Autografele sunt spaţiul privat pentru mine“, a punctat scriitorul pentru „Adevărul“.

Unul dintre cei mai vânduţi şi mai traduşi scriitori români contemporani a subliniat că este dezamăgit că, sâmbătă, care ar fi trebuit să fie o zi de vârf a Bookfest (29 mai -2 iunie), era atât de puţină lume la Romexpo: „Mi se pare cam slabă mişcarea, ţin minte că, la ediţiile precedente, nu aveam loc să trec printre oameni. Acum e foarte mult spaţiu. E trist pentru lumea cărţii care se comprimă, însă aceasta e o parte a crizei morale şi intelectuale prin care lumea trece astăzi“.

„Cartea va găsi debuşee“

image

Scriitorul consideră că acest fapt reflectă o schimbare de paradigmă: „Galaxia Gutenberg nu se mai află în centrul universului, a devenit marginală, sunt alte puncte de interes pentru generaţiile mai tinere. Nu  cred că se poate interveni în vreun fel“.

Întrebat dacă intenţionează să părăsească România, scriitorul a precizat că s-a retras definitiv din spaţiul public: „România, în acest moment, e un loc care nu-mi place. Spaţiul public românesc nu mai înseamnă nimic. Nu am de gând să plec din România. Mă simt foarte bine, în casa mea, lângă familia mea, lângă prietenii mei, dar am părăsit cu totul spaţiul public“.

Organizatorii de la Bookfest au declarat că au fost 95.000 de vizitatori în salonul de carte timp de cinci zile. Nemulţumite de rezultatele din primele zile, editurile declară totuşi vânzări comparabile cu cele din anii trecuţi. „Cartea va găsi debuşee. Prin carte înţelegând poveştile, epicul, istoriile, poezia, gingăşia atingerii lucrurilor, toate lucrurile astea vor continua să existe cât va exista şi omul, schimbându-şi poate suportul material. Eu am biblioteca mea acasă, orice s-ar întâmpla, asta mă satisface pe deplin“, a subliniat Mircea Cărtărescu, considerând că soarta cărţii se va reaşeza în mod natural.

Mircea Cărtărescu: ”Galaxia Guttenberg a devenit marginală” 

Boia şi Beligan, cei mai vânduţi

Volumul „Între acte“ al lui Radu Beligan s-a vândut în 1.500 de exemplare la Bookfest, fiind bestsellerul Grupului Editorial ALL.  La Humanitas, cele mai vândute  au fost cărţile lui Lucian Boia, „Sfârşitul Occidentului?“ şi „De ce este România altfel?“, urmate de „O scurtă istorie ilustrată a românilor“, de Neagu Djuvara.  Pe primul loc în topul vânzărilor Polirom la Bookfest s-a clasat volumul „Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România“, coordonat de Sandra Pralong. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite