VIDEO Dan Puric: „A fost o lovitură de stat în 1989. E foarte uşor să distrugi sufletul unei ţări"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Puric a afirmat la lansarea cărţii "Suflet românesc" de la Sala Dalles că, după "lovitura de stat din 1989", românii nu s-au mai refăcut sufleteşte timp de 23 de ani. Ziarul "Weeekend Adevărul", ediţia din 3-5 ianuarie, va publica un interviu cu Dan Puric despre ceea ce a însemnat pentru parcursul său spiritual întâlnirea cu părintele Iustin Pârvu (1919-2013), marele duhovnic de la mănăstirea Petru-Vodă.

 Actorul Dan Puric (55 de ani), care a mai publicat volumele “Cine suntem?”, “Omul frumos”, “Fii demn!”, spune că în cărţile sale pune "sâmburele de adevăr de care avem nevoie".

Recent, într-un sondaj IMAS, Dan Puric s-a clasat drept cel mai cunoscut regizor din România.  Popularitatea actorulu, devenit scriitor şi promotor al românismului, se explică prin conferinţele cu temă religioasă pe care le susţine, prin faptul că apare des la televizor. Recent, actorul a fost invitatul lui Robert  Turceascu, într-o emisiune difuzată în prima seară de Crăciun.

La lansarea cărţii "Suflet românesc" de pe 18 decembrie de la Sala Dalles, ca şi la conferinţele sale de la Ateneu, lumea s-a înghesuit să-l asculte pe actor. Sălile devin neîncăpătoare, tineri şi bătrâni vin cu mic cu mare să ia autografe de la actorul cunoscut, în lumea teatrului, prin spectacole de pantomimă.

În cel mai recent titlu, "Suflet românesc“, Dan Puric recurge la aceleaşi valori legate de mamă, familie, neam, martiri, istorie, închisori din perioada comunistă.

Cartea “Suflet românesc” poate fi considerată „o parabolă a re- configurării spirituale a  unei generaţii, care, pentru a creşte, trebuie să se uite spre trecut şi nu spre viitor“. 

„Ca să distrugi sufletul unei ţări e simplu, pentru că acum suntem în plină procedură de distrugere. Mecanismele internaţionale sunt foarte bine gândite şi puse la punct. Un singur lucru nu mi-am închipuit că se va întâmpla: că nu ne vor lăsa să ne refacem sufleteşte", a spus Dan Puric, la lansarea de la Dalles.
„De 25 de ani, suntem băgaţi într-un malaxor de reeducare. A fost o lovitură de stat în 1989.  Mi-am dat seama în două ore că e o lovitură de stat şi că Securitatea ne foloseşte“, a punctat actorul.

Dan Puric a subliniat că dacă „vrei să scazi temperatura morală a unui popor, îl deznădăjduieşti, îi iei încrederea, îl umileşti tot timpul"

Dan Puric, la lansarea cărţii „Suflet românesc"

Actorul a criticat emisiunele de televiziune difuzate în perioada Crăciunului.

image

„Acum de Crăciun, o să vedeţi un amestec între mănăstire, Iisus Christos şi filme violente. Aşa se scade temeparatura morală a poporului.  La o televiziune, am văzut un material despre Paşte. Au dat două secvenţe de la o mănăstire. La un moment dat materialul a fost întrerupt cu un «breaking news». Apare o ţaţă în halat, care avea sânge pe ea, căzuse unul din lift şi murise.Operatorii filmau creierii mortului. Asta era dat pe post ca să-ţi meargă ţie bine cozonacul şi vinul“.

Dan Puric a punctat că televiziunile vor difuza toată luna decmbrie şi secvenţe cu „Ceauseşcu omorât“:

„Crăciunul trebuie asociat cu crima. Vedem, în fiecare decembrie, cu câte cartuşe a fost împuşcat Nicolae Ceauşescu“.

Despre cartea sa, „Suflet românesc“, autorul a spus  că „în clipa în care îti dai seama că ai un suflet dăruit, capeţi o forţă fantastică. Eminescu folosea un termen teribil: «celula morală impenetrabilă a sufletului românesc»“.

Citiţi şi:

Dan Puric, cel mai apreciat regizor din România

Dan Puric lansează cartea „Suflet românesc”, la Sala Dalles

Dan Puric să vorbească, nu să tacă!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite