„Vânătorii de zmeie”, o bandă desenată ce se citeşte cu lacrimi în ochi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul american de origine afgană Khaled Hosseini este un scriitor iubit de responsabilii editurii Niculescu. Pe bună dreptate, ţinând cont că cele trei romane ale sale s-au tradus în 57 de limbi şi s-au vândut în aproape 39 de milioane de exemplare, în peste 70 de ţări.

Aşa încât era firesc ca şi editura Niculescu să le traducă şi să le publice în româneşte: Vânătorii de zmeie, în 2007,  Splendida cetate a celor o mie de sori, în 2011, Şi munţii au ecou, în 2013.

Iar în martie 2014, preluând iniţiativa editurii Art, a publicat Vânătorii de zmeie şi sub formă de carte de bandă desenată (traducere de Raluca Nicolae).

După ce anterior fusese adaptat filmic (The Kite Runner, în 2007) nu este de mirare că a urmat şi o bedeizare, cu atât mai mult cu cât adolescentul Khaled Hosseini trăia în America, împreună cu părinţii săi, de la vârsta de 15 ani. Iar în America este imposibil să nu citeşti comicsuri. La început Batman, Daredevil, Spider-Man, Iron Man, ulterior Alan Moore, Frank Miller, cu Watchmen, From Hell, sau Preacher al lui Garth Ennis, iar ca adult Maus al lui Art Spiegelman, sau Persepolis al Marjanei Satrapi, după cum recunoaşte într-un interviu celebrul scriitor.

Aşa încât, atunci când editorul italian al romanelor sale i-a propus această adaptare în imagini, Khaled Hosseini nu numai că a acceptat cu bucurie ideea, dar i-a şi dat mână liberă desenatorului Fabio Celoni.

Romanul grafic a fost editat în 2011, de către concernul editorial Penguin, fiind realizat deci de către italienii Fabio Celoni (desene), Mirka Andolfo (culori) şi Tomasso Valsecchi (scenariu).

image

Intriga romanului ar fi fost una simplă: copilăria nonşalantă a doi puşti din Afganistan, Amir şi Hassan, care înalţă zmeie la cer în Kabul-ul  anilor 70. Ar fi fost simplă dacă Amir nu era paştun, iar Hassan hazar. Dacă Hassan nu era fiul servitorului tatălui lui Amir. Şi mai ales dacă Hassan nu era un băieţel curajos, şi demn, şi mândru de prietenul său, în timp ce Amir este un laş, care asistă fără să intervină la violarea de către nişte adolescenţi golani a amicului său Hassan. In paralel, ca şi în realitate, ideologia şi politica interferează brutal în viaţa de zi cu zi a lui Amir şi Hassan, a părinţilor lor, a întregului popor afgan. Romanul povesteşte mai apoi maturizarea şi devenirea lui Amir care, emigrant în America, găseşte în sfârşit curajul ce i-a lipsit în copilărie şi se întoarce în Afganistanul talibanilor pentru a salva de la moarte pe fiul prietenului său cu care înălţa zmeie la cer… (Să nu vă aşteptaţi însă să vă povestesc întreaga intrigă a romanului, plină de întorsături şi dezvăluiri neaşteptate.)

Atmosfera romanului grafic este bine reconstituită de desenatorul Fabio Celoni, la jumătatea distanţei între stilul comic şi cel realist, cu abia perceptibile influenţe manga. El creează personaje excelent conturate grafic şi decoruri veridice. Cromatica lui Mirka Andolfo are un rol de asemenea foarte important în sugerarea atmosferei şi nu observăm imediat  trecerea de la culorile exuberante ale copilăriei, la cele gri şi sumbre ale vieţii de adult, în timpul dictaturii talibanilor.

Romanul grafic Vânătorii de zmeie este o carte care se citeşte cu lacrimi în ochi, când de tristeţe, când de bucurie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite