Un roman despre trupele militare din Afganistan: „Corpul uman”, de Paolo Giordano

Un roman despre trupele militare din Afganistan: „Corpul uman”, de Paolo Giordano

Incendiu în Afganistan                                                                                      FOTO: AFP

Paolo Giordano, unul dintre cei mai de apreciaţi şi traduşi scriitori din noua generaţie de prozatori italieni, este invitat via Skype în librăria Humanitas de la Cişmigiu, miercuri, 6 mai, de la ora 19.00, într-un dialog despre experienţa trupelor militare staţionate în Afganistan  şi despre conceperea romanului Corpul uman, publicat la Editura Humanitas Fiction.

Ştiri pe aceeaşi temă

La discuţia moderată de scriitoarea Daniela Zeca-Buzura va participa şi colonelul Vasile Marineanu, şeful Centrului de investigaţii sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naţionale, care are la activ mai multe misiuni în teatre de război.

Afganistan, valea Gulistan, un punct roşu pe hărţile departamentelor de ştiri. Reporteri din întreaga lume au vizitat bazele în care sute de mii de soldaţi, din 51 de ţări, participă la operaţiuni militare. Paolo Giordano revine din valea Gulistan transformând un pluton de soldaţi în eroii noului său roman. Avanpostul Ice este revelatorul unei poveşti despre maturizarea unei generaţii. Microierarhia militară se desface în istorii personale în care intervin evenimentele vieţii anterioare plecării în misiune. Traumele definitive ale războiului le continuă pe cele difuze ale trecutului, de care tinerii soldaţi încearcă să se desprindă căutând aventura.

FRAGMENTE


După toate probabilităţile, chiar el a răspândit printre băieţii din plutonul trei anumite zvonuri care, după un lung ocol, îi sunt iarăşi şoptite la ureche şi în care sfârşeşte prin a crede mai tare decât toţi. Teama neîncrezătoare faţă de moarte se amestecă cu o febră a aventurii care pune stăpânire pe toţi. Ietri îşi închipuie femeile pe care le va întâlni în Afganistan, zâmbetele maliţioase de la apelul de dimineaţă, inflexiunea stranie cu care i se va pronunţa numele.

(...) E în Afganistan de o sută nouăzeci şi una de zile şi de circa patru luni e la forward operative base Ice, la intrarea dinspre nord în valea Gulistan, nu departe de provincia Helmand, unde trupele americane luptă zilnic pentru a-i lichida pe insurgenţii de prin sate. Puşcaşii marini consideră treaba din Gulistan încheiată, de vreme ce au construit un avanpost de aproape patru hectare într-o zonă strategică şi au curăţat câteva sate, printre care Qal’a-i-Kuhna, unde se află bazarul. De fapt, ca toate operaţiunile desfăşurate de la începutul conflictului, şi curăţarea respectivei zone a rămas parţială: bula de siguranţă se întinde pe o rază de numai câţiva kilometri în jurul bazei, în interiorul ei mai sunt încă enclave periculoase de gherilă, în afara ei însă e iadul.

(...) De ceea ce-ar putea veni de sus, o împuşcătură drept în ceafă, ca să-i spunem pe nume, nici nu-i pasă. Dacă inamicul ar fi vrut să-l doboare, ar fi făcut-o deja. Mai frică îi este de ceea ce se poate ascunde dedesubt. De la Lynx până la stâncă să tot fie vreo patruzeci de paşi. Patruzeci de ocazii de-a pune piciorul greşit şi de-a dispărea de pe faţa pământului. Explozia pe care n-o auzi e explozia care te-a omorât deja, spunea Masiero la curs.  (Copyright Editura Humanitas Fiction, Raftul Denisei).

Paolo Giordano s-a născut în 1982 la Torino şi a urmat studii de fizică teoretică, obţinând în 2010 un doctorat în fizica particulelor elementare. Tânărul cercetător ştiinţific Paolo Giordano şi-a cultivat marea pasiune pentru literatură urmând în perioada 2006–2007 cursurile de tehnici narative de la Scuola Holden, fondată şi condusă la Torino de scriitorul Alessandro Baricco. În 2008 a publicat la Editura Arnoldo Mondadori romanul Singurătatea numerelor prime (La solitudine dei numeri primi), distins în acelaşi an cu mai multe premii literare importante, între care Premiul Campiello Opera Prima şi Premiul Strega. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind ecranizat în 2010 şi tradus în patruzeci de ţări. Corpul uman (Il corpo umano) vede lumina tiparului în 2012 şi urmează îndeaproape succesul internaţional al romanului de debut al lui Giordano, fiind deja tradus în peste treizeci de ţări. În 2014 Paolo Giordano semnează un nou roman, Il nero e l'argento. A publicat, de asemenea, povestiri în ziare, reviste literare şi volume colective.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările