Un nou roman scris de Patrick Modiano, câştigător al premiului Nobel pe 2014, publicat în România

Un nou roman scris de Patrick Modiano, câştigător al premiului Nobel pe 2014, publicat în România

Patrick Modiano este premiant Nobel pentru literatură în 2014      FOTO: AP

Romanul "Iarba nopţilor", al scriitorului francez Patrick Modiano, care a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014, a apărut în colecţia "Biblioteca Polirom. Esenţial", în traducerea Elenei-Brânduşa Steiciuc, fiind disponibil şi în ediţie digitală.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Iarba nopţilor", un roman-acuarelă în care tuşele ajung să compună o poveste din frânturi de amintire confruntate cu realitatea prezentă, este construit în jurul unei teme recurente la Modiano, căutarea identităţii. Un carnet negru pe care naratorul, pe nume Jean, l-a umplut în anii '60 - anii tinereţii sale - cu nume, adrese şi fapte mărunte, acesta este obiectul enigmatic de la care, după mai bine de 40 de ani, acelaşi personaj încearcă să depene firele unui trecut neliniştitor, căci false nume ale celor pe care i-a cunoscut, false identităţi îl fac să se întoarcă, să caute iar şi iar adevărul propriei vieţi, informează editura Polirom.

Proustian, romanul este o căutare a unui timp pierdut, a unor prietenii rătăcite, în care vremurile de odinioară îmbracă în nostalgie străzi pariziene, personaje, cafenele, o lume cu ale sale taine şi străluciri voalate.

"Poate că mai ales în oraşe ne încearcă impresia că am trăi într-un uriaş palimpsest, din care nimic nu dispare în întregime şi pentru eternitate, chiar dacă străzile nu mai sunt chiar aceleaşi ori unele cartiere au dispărut de trei decenii. Prezenţa lor dăinuie însă în văzduh. (...) Cred că tocmai asta caut să exprim în romanele mele: cum să treci de stratul de uitare, pentru a ajunge în spaţiul unde timpul este transparent, asemenea unui avion care străbate o pătură de nori ca să ajungă în azuriul cerului", spune Patrick Modiano.

Patrick Modiano s-a născut în Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele său mai mic, care a murit la doar 10 ani. Şocul morţii sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegând să se consacre scrisului. Succesul a venit îndată după prima carte apărută, "La Place de l'étoile" (1968), dublu premiată. A publicat până în prezent peste 20 de romane - "Boulevards de ceinture" (1972; "Bulevardele de centură", Polirom, 2014), "Villa triste" (1975), "Remise de peine" (1988), "Voyage de noces" (1990; "Călătorie de nuntă", Polirom, 2014), "Un cirque passe" (1992), "La Petite Bijou" (2001), "Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier" (2014) -, volume autobiografice şi de eseuri, piese de teatru, scenarii de film şi cărţi pentru copii. Printre cele mai importante distincţii primite se numără Prix Goncourt (1978, pentru "Rue des boutiques obscures") şi premiul Nobel pentru literatură (2014).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările