Un manuscris de 50.000 de euro, care i-a aparţinut filosofului Jean-Paul Sartre, va fi scos la licitaţie

Un manuscris de 50.000 de euro, care i-a aparţinut filosofului Jean-Paul Sartre, va fi scos la licitaţie

Autorul francez Jean Paul Sartre (1905 - 1980)

O ciornă a lucrării „Cuvintele“, de Jean Paul Sartre, care e estimată la 50.000 de euro, va fi vândută pe 16 aprilie, în cadrul unei licitaţii organizate la Paris, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la apariţia cărţii.

Manuscrisul, până acum necunoscut, păstrat într-o colecţie privată, va fi pus în vânzare pe 16 aprilie, în cadrul unei licitaţii organizate de casa de licitaţii Artcurial, din Paris, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la prima ediţie a volumului autobiografic "Cuvintele", apărut la editura Gallimard.

Documentul de 24 de pagini, scris cu cerneală albastră, este intitulat "Les affections du coeur" şi are subtitlul „Cuvintele/ Les mots“, tăiat cu o linie fermă, dar care forma în cele din urmă titlul viitoarei cărţi.

Manuscrisul care, conform lui Olivier Devers, expertul licitaţiei, constituie „adevărata matrice a «Cuvintelor»“, este estimat la o sumă cuprinsă între 40.000 şi 50.000 de euro. Acest manuscris va fi scos la licitaţie împreună cu alte loturi, din care fac parte scrieri de Stephane Mallarmé, Victor Hugo, Theophile Gautier, Charles Baudelaire, Alphonse de Lamartine, precum şi manuscrise ale lui Blaise Cendrars, Paul Eluard şi Antoine de Saint-Exupéry. Lucrarea „Cuvintele“ a fost publicată în 1964, la câteva luni înainte de decernarea premiului Nobel pentru literatură, pe care Jean-Paul Sartre l-a refuzat.

Jean-Paul Sartre, născut pe 21 iunie 1905, a fost un filosof francez existenţialist, dramaturg, scriitor, scenarist, activist politic, biograf şi critic literar. A fost una dintre cele mai importante personalităţi din filosofia existenţialistă şi una dintre figurile marcante ale direcţiei marxiste din secolul XX. Operele sale au influenţat sociologia, teoria critică, teoria postcolonială şi studiile literare şi continuă să influenţeze aceste discipline şi în zilele noastre.

Filosoful francez a fost recompensat în 1964 cu premiul Nobel pentru literatură, însă a refuzat distincţia, spunând că a respins întotdeauna onorurile oficiale şi că "un scriitor nu ar trebui să îşi permită să fie transformat într-o instituţie".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: