Un actor de la Hollywood s-a convertit la ortodoxie, după ce-a vizitat România, şi a scris o carte despre experienţa sa spirituală. Volumul e acum tradus la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până în 2012, Jonathan Jackson (33 de ani) era doar unul dintre băieţii frumoşi de la Hollywood
Până în 2012, Jonathan Jackson (33 de ani) era doar unul dintre băieţii frumoşi de la Hollywood

Cartea cunoscutului actor american hollywoodian Jonathan Jackson, „Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu”, a apărut în premieră în limba română, la Editura Doxologia din Iaşi, fiind un eseu despre menirea creştină a artei, precum şi o confesiune a autorului despre convertirea sa la ortodoxie.

Însoţită de o prefaţă a Arhimandritului Efrem, stareţul Mănăstirii Vatopedu din Sfântul Munte Athos, şi tradusă în limba română de Dragoş Dâscă, „Taina artei” este atât un eseu despre menirea creştină a artei, cât şi o confesiune a lui Jonathan Jackson despre convertirea sa la credinţa ortodoxă. Iată că ortodoxia poate fi şi seducătoare pentru străini până la a deveni obiectul unei convertiri, şi nu doar generatoare a unui ortodoxism sterp.

Câştigător a cinci premii Emmy pentru interpretarea din serialul „General Hospital”, cunoscut şi din rolurile pe care le-a avut în alte filme precum „Nashville”, „Tuck Everlasting” sau „Insomnia”, unde a jucat alături de Al Pacino şi Robin Williams, Jonathan Jackson s-a convertit la ortodoxie în urmă cu aproape cinci ani. Jonathan este şi vocalistul formaţiei Enation şi autor al lucrării „Book of Solace and Madness”, publicată în 2012. Locuieşte în Nashville, Tennessee, unde îşi petrece timpul alături de soţia sa, Elisa, şi cei trei copii ai lor.

Aşa cum mărturisea într-un interviu, România şi Muntele Athos au jucat un rol deosebit în drumul său către creştinismul ortodox. În „Taina artei”, Jonathan Jackson vorbeşte, printre altele, despre: Arta ca Frumuseţe, Arta ca Taină & Nebunie, Arta ca Ascultare sau Arta ca Act de Credinţă. La Editura Doxologia sunt în curs de apariţie şi volumele de poezii ale lui Jonathan Jackson.

Jonathan Jackson

„Golirea de multele sale iluzii şi false identităţi este un demers care îl pregăteşte pe artist să primească forţa creatoare a Duhului într-un chip mai profund. Îl ajută să primească o altă viziune decât cea personală şi îi dăruieşte îndrăzneala de a o urma, chiar dacă viziunea pune la îndoială preconcepţiile sau limitările sale fireşti. Fiecare situaţie în viaţă se rezumă în final la a te goli (kenosis) şi a deveni viu pentru forţa mai mare a harului.

Căsătoria, de exemplu, este o formă incredibilă de asceză: omul este zilnic chemat să se lepede de dorinţele sale de dragul celui iubit. Creşterea de copii este o altă formidabilă formă de asceză. Nu poţi rămâne un artist centrat pe propria persoană dacă doreşti să-ţi creşti copiii cu dăruire şi deliberare.

Va trebui să mori faţă de propriile dorinţe şi să învii dorinţelor unui Dumnezeu ce iubeşte necondiţionat. În viaţa noastră, totul – ocupaţia, visele, relaţiile, triumfurile şi încercările – ne este dat pentru ca să putem deveni vii frumuseţii şi tainei iubirii lui Hristos”, scrie Jonathan Jackson într-un fragment din cartea sa, „Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu”.

Iată un alt citat remarcabil din acest atât de special personaj (despre călugării ortodocşi de la Muntele Athos):

"These people (are) dedicating their lives to prayer, and not just praying for themselves, but truly praying for all of us. And then the thought kind of crossed my mind: with all the destruction, chaos and insanity that goes on in this world, if their prayers weren’t happening, what would this world be like? I felt personally like I just wanted to thank them because I really believe that their prayers mean a lot."
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite