Trilogia „Orbitor“ a lui Mircea Cărtărescu, premiată în Elveţia

Trilogia „Orbitor“ a lui Mircea Cărtărescu, premiată în Elveţia

Premiul elveţian îi asigură scriitorului Mircea Cărtărescu două luni pe an, pe o perioadă de cinci ani, la castelul oraşului Leuk

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit distincţia elveţiană „Spycher: Literaturpreis Leuk“ datorită romanelor fantastice din trilogia „Orbitor“, despre care juriul a considerat că au o „nemărginită fluiditate narativă“. Drept premiu, pe lângă bursa acordată, Cărtărescu va putea petrece câte două luni, timp de cinci ani, la castelul din oraşul Leuk.

Ştiri pe aceeaşi temă

Juriul care l-a desemnat câştigător pe Mircea Cărtărescu a apreciat că „«Orbitor», trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemarginită fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureştiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpâneşte toate registrele şi tonalităţile şi foloseşte cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy şi horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară“.
 
Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk), iar câştigătorii obţin o bursă şi dreptul de şedere la castelul din oraşul Leuk (foto dreapta) timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani. Ceremonia de decernare a premiului va fi organizată pe 1 septembrie, iar laudatio pentru Mircea Cărtărescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor şi traducător german originar din România, directorul Literaturhaus Berlin. 
 
De asemenea, în luna august, Mircea Cărtărescu va fi distins cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad 2013. Decernat din 2008, acest premiu revine în fiecare an unui poet contemporan recunoscut în lume pentru opera sa poetică.
 
Mircea Cărtărescu este laureatul Premiului literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia – 2005, al Premiului Internaţional pentru Literatură de la Vilenica – 2011, iar în 2012 al Premiului Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin.
 
Cea mai nouă apariţie în seria de autor Mircea Cărtărescu, ediţia aniversară a volumului „Nostalgia“, se menţine în topurile de vânzări la mai bine de două luni de la apariţie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: