Traian Băsescu, la ceremonia distingerii cu merite a unor personalităţi culturale: "Nu mă simt complexat de intelectuali. Fiecare face ce se pricepe. Şi eu am condus un vapor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan C. Mihăilescu, Adina Renţea, Călin Netzer, H.-R. Patapievici şi Gabriel Liiceanu, cinci dintre intelectualii distinşi de Traian Băsescu la Cotroceni                               FOTO: Simona Chiţan
Dan C. Mihăilescu, Adina Renţea, Călin Netzer, H.-R. Patapievici şi Gabriel Liiceanu, cinci dintre intelectualii distinşi de Traian Băsescu la Cotroceni                               FOTO: Simona Chiţan

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, astă-seră, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale, printre care scriitorii Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Dan C. Mihăilescu, criticul de artă Dumitru Avakian şi regizorul Călin Peter Netzer.

 "Preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii", a spus preşedintele Traian Băsescu. Acesta a menţionat că nu se simte complexat în faţa intelectualilor aflaţi la  ceremonia de la Cotroceni. "Fiecare face ceea ce se pricepe. Şi eu am condus un vapor de 300 de metri", a punctat, zâmbind,  Traian Băsescu. De asemenea, preşedintele  a subliniat performanţa Institutului Cultural Român (ICR), condus de echipa lui H.-R. Patapievici şi a întrebat, la începutul ceremoniei, dacă Mircea Mihăieş, fost vicepreşedinte al ICR, este prezent. Mircea Mihăieş a absentat însă de la ceremonia de la Cotroceni, în urma scandalului cu premierul Victor Ponta, care a refuzat să semneze propunerea de decorare a acestuia şi a altor intelectuali din fosta conducere a ICR din partea preşedintelui Traian Băsescu.

La sfârşitul ceremoniei, când a salutat-o pe Tania Radu, Traian Băsescu şi-a exprimat regretul neacordării distincţiei şi acesteia, tot în calitate de intelectual de valoare şi de fost vicepreşedinte al ICR. 

Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale o sesizare care îl vizează pe Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare. Pe listă se afla fosta conducere a Institutului Cultural Român (Horia-Roman Patapievici Mircea Mihăieş, Tania Radu).

"Sunt în faţa unei părţi a intelectualităţii române pe care tot timpul am încercat să o înţeleg în exigenţele ei, chiar dacă nu am înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat. Asta nu e vina lor, ci a mea. Nu am niciun complex pentru intelectualitatea din România pentru că sunt convins că niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor. Fiecare la ce ne pricepem",  a spus Traian Băsescu, la ceremonia de la Cotroceni.  
distinctii intelectuali

"Evenimentul de azi e un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui. Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu. Preşedintele doar recunoaşte merite şi nu o face în numele lui, ci în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc. Astăzi avem oameni care au făcut ca pentru cititorii români marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei de valoare, idei pe care prea puţini suntem pregătiţi să le punem în aplicare sau să le valorificăm", a precizat Băsescu.

Liiceanu: "V-am recunoscut calitatea de Preşedinte"

În cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, preşedintele i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie".

Scriitorul Gabriel Liicenu, director al Editurii Humanitas, i-a mulţumit preşedintelui Băsescu, şi i-a spus că o mare parte dintre intelectuali l-a recunoscut pe Traian Băsescu în calitatea sa de Preşedinte şi că acesta a fost "la înălţimea aşteptărilor" lor. Liiceanu a menţionat că a fost etichetat drept unul dintre "intelectualii lui Băsescu".

"Nu aveţi de ce să fiţi complexat, domnule Băsescu. Aţi fost preşedintele nostru, al unei mari părţi a intelectualilor. V-am recunoscut şi v-am apreciat ca Preşedinte", a spus Gabriel Liiceanu, la finalul ceremoniei.

Scriitorul Gabriel Liiceanu a apreciat, chiar la începutul intervenţiei sale, că distincţiile culturale au fost acordate de Ziua Europei, pe 9 mai.

Preşedintele Traian Băsescu a mai acordat Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de cavaler scriitorului Horia-Roman Patapievici "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei". 

Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler a fost publicat în Monitorul Oficial în octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment în Monitorul Oficial, decoraţia i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei", potrivit realitatea.net. Horia-Roman Patapievici era la acel moment preşedintele ICR. Preşedinţia nu a confirmat că decoraţia care i-a fost înmânată vineri lui Patapievici este cea conferită în 2010.

ceremonie cotroceni

În cadrul ceremoniei de vineri de la Palatul Cotroceni, şeful statului l-a decorat de asemenea pe regizorul Călin Peter Netzer (foto) cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului «Poziţia copilului» cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă în promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, ca exponent al tinerei generaţii de regizori români".

ceremonie cotroceni

În cadrul aceleiaşi ceremonii, şeful statului i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor scriitorului şi criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian (foto) şi realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu, "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii româneşti, pentru implicarea directă şi constantă în organizarea şi promovarea acţiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului «Cotroceni - porţi deschise culturii»".

Preşedintele Traian Băsescu i-a mai conferit directorului Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea şi patrimoniului cultural naţional, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută la Palatul Cotroceni".

Citeşte şi:

Traian Băsescu: Ponta a vrut să discrediteze conducerea ICR. Acuzaţia de fascism adusă lui Mihăieş e un abuz al unui incult : În ce priveşte acuzaţia de fascism adresată lui Mircea Mihăieş, e un abuz pe care numai un om incult şi lipsit de scrupule putea să o folosească. E exact acelaşi om care se ţinea de gât cu Radu Mazăre prin Constanţa, primar  care nu demult umbla într-o uniformă fascistă cu toate însemnele SS-ului. Când e Victor Ponta responsabil? Când atacă gratuit un intelectual valoros, dar neiertător cu erorile administraţiilor sau când se duce şi umblă de gât cu unul care, acum câtva timp, ne era prezentat în toată splendoarea în uniforma SS?

Editorialul Laviniei Bălulescu

Daniel Vighi: "Victor Ponta pote deveni un Putin al României"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite