Top 10 cărţi Nemira de luat în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Nemira propune zece titluri pe care să le luam în vacanţă în această vară, printre care se numără "Singura poveste" de Julian Barnes, "Şarpele din Essex" de Sarah Perry, "IT" de Stephen King, "Jurnal necenzurat" de Vaslav Nijinski, volumul întâi din "Crucea de foc", din seria Outlander, de Diana Gabaldon.

1. Singura poveste, de Julian Barnes, colecţia Babel, traducere de Radu Paraschivescu

Cel mai recent roman al scriitorului britanic Julian Barnes începe într-o vară din anii ’60, undeva la sud de Londra. Când se întoarce de la facultate, Paul îi face pe plac mamei şi se duce la tenis. Acolo e Susan: caldă, încrezătoare, ironică, soţie şi mamă a doi copii. Evident, iubirea lor este unică şi irepetabilă.
Peste zeci de ani, el priveşte înapoi la povestea lor şi la eşecul ei, ştiind că memoria ne joacă feste şi ne surprinde.

„Un roman profund emoţionant şi o analiză a suferinţei din iubire (...). Revizitând fluxul şi refluxul unei pasiuni, Julian Barnes pune în lumină legătura dintre un om bătrân şi propriul lui sine.“ (Publishers Weekly)

Imagine indisponibilă

2. Şarpele din Essex, de Sarah Perry, colecţia Babel, traducere de Ioana Văcărescu

Cartea anului 2016 la Waterstones
Cartea anului 2017 la British Book Awards
Roman nominalizat la Premiul Costa 2016 şi la Baileys Women's Prize for Fiction în 2017

După moartea soţului ei, Cora Seaborne începe o viaţă nouă în Colchester, un sătuc englez, în care se zvoneşte că miticul Şarpe din Essex, care odinioară stătea în ţinutul mlăştinoş, s-ar fi întors în parohia Aldwinter. Amatoare de ştiinţe ale naturii, Cora este convinsă că ceea ce localnicii iau drept o creatură magică poate fi un exemplar dintr-o specie nedescoperită. William Ransome, vicarul parohiei locale, pe de altă parte, consideră că zvonurile sunt doar rodul lipsei de credinţă adevărată.
O legătură strânsă se creeză între Cora şi Will în ciuda diferenţelor dintre ei, pe măsură ce amândoi încearcă să desluşească misterul Şarpelui din Essex.
Poveste spusă cu multă graţie şi inteligenţă, Şarpele din Essex este înainte de toate o carte despre dragoste şi multele forme pe care ea le poate lua.

3. Fete de la ţară, de Edna OBrien, colecţia Babel, traducere de Mihnea Gafiţa

Kate, o visătoare, şi Baba, o supravieţuitoare, îşi părăsesc sătucul natal din Irlanda în anii de după Al Doilea Război Mondial şi pleacă la Dublin, în căutarea iubirii. Oraşul cu lumini strălucitoare le oferă însă „legături primejdioase“, falsitate, incomunicare şi compromis.
Interzisă în Irlanda imediat după apariţie pentru felul în care abordează subiecte-tabu legate de sexualitate şi societate, trilogia Fetele de la ţară pune sub lupă vieţi de femei, de la zilele vesele din tinereţe la atmosfera rece de la maturitate, de la speranţă la disperare. Edna O’Brien priveşte în profunzimea lucrurilor cu francheţe, cu brutalitate, cu lirism, creând o saga dureroasă, dar nu lipsită de umor. Viziunea subtilă şi curajoasă a scriitoarei irlandeze continuă să aibă rezonanţă şi în secolul XXI.

Imagine indisponibilă


4. Un cal într-o mare de lebede, de Raluca Nagy, colecţia n'autor de literatură românâ contemporană

Rosalyn are 24 de ani şi este studentă la Londra. Cu un corp invadat de o boală ciudată, cu o poveste amoroasă complicată şi o familie disfuncţională, la capătul puterilor, ea decide să plece cu o bursă de un an la Tokio, pentru a studia limba japoneză. Întâlnirea şocantă cu o cultură impresionantă va funcţiona ca o oglindă necruţătoare, care o va ajuta să se desprindă de trecut şi să se vindece.

5. Ani-lumină, de Brian Clegg, colecţia Anticipaţia

Aceasta este povestea necunoscută a uneia dintre cele mai importante întrebări din universul nostru: ce este lumina? Ani-lumină inventariază tot ce ştim despre cel mai enigmatic fenomen care a captivat cele mai strălucite minţi din istoria omenirii, de la filozofii antici care spiritualizau lumina până la marii teoreticieni moderni: Bacon, Galileo, Newton sau Einstein. În paginile cărţii descoperim evoluţia mecanismelor bazate pe lumină, de la camera de filmat la lasere. Brian Clegg explică seducător cum a ajuns lumina în centrul tehnologiei de azi şi cum ar putea ea să facă posibilă călătoria în timp.

6. Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh, colecţia Damen Tango

Imagine indisponibilă

Imaginează-ţi că întâlneşti un bărbat, că petreceţi împreună şase zile de neuitat şi că te îndrăgosteşti nebuneşte de el. Sentimentul este reciproc, o simţi cu toată fiinţa ta. Aşa că, atunci când pleacă într-o călătorie şi promite să te sune de la aeroport, nu ai niciun motiv să crezi că n-o va face.
Dar el nu mai sună. Săptămânile trec, toţi prietenii te îndeamnă să-l uiţi, dar tu ştii că trebuie să i se fi întâmplat ceva, trebuie să existe un motiv pentru tăcerea lui.
Şi dacă descoperi că există într-adevăr un motiv, că ai avut tot timpul dreptate? Dar că motivul este singurul lucru pe care nu vi l-aţi împărtăşit unul altuia? Adevărul.

7. IT, de Stephen King, traducere de Mihnea Columbeanu

Derry, din Maine, este un orăşel de provincie înspăimântător de familiar oricui, numai că aici chiar se petrec lucruri cu adevărat înspăimântătoare. Şapte adolescenţi s-au confruntat direct cu aceste lucruri. Iar acum trebuie să se întoarcă şi să-şi respecte promisiunea făcută cu 28 de ani în urmă: să prindă creatura care vânează din nou copiii oraşului. Amintirile lor îngrozitoare despre vara când totul s-a schimbat îi vor ajuta să vâneze la rândul lor monstrul mascat în clovn care ademeneşte cu baloane, castane coapte şi covrigei.

8. Jocul de-a amiba, de Tara Skurtu, colecţia de poezie Vorpal

„Deasupra distanţei care uneşte locul de origine cu cel de adopţie, se înalţă ca un curcubeu, în tot timpul acestui joc de-a amiba, un zâmbet. Acel zâmbet Skurtu. Ghiduş, uneori cinic, sigur de el, senzual, alteori rece, tehnic, ambiguu, ca al unei pisici de Cheshire, plutind între două lumi. Există Dumnezeu şi într-o lume şi în alta, există cruzime, există ea, fetiţa Skurtu, şi există poezie. Iar cu poezia poţi trece dintr-un spaţiu în altul, aşa cum face, în această carte despre dragoste, limbaj, apartenenţă şi rădăcini posibile, poeta americană Tara Skurtu, stabilită de câţiva ani în Bucureşti“, apreciază Svetlana Cârstean.

Imagine indisponibilă

9. Jurnal necenzurat, de Vaslav Nijinski, colecţia Yorick, traducere de Raluca Rădulescu

Acesta este jurnalul integral al celui mai mare dansator din toate timpurile. Scrise în iarna 1918–1919, când Vaslav Nijinski se afla în Elveţia, împreună cu soţia şi fiica sa, caietele sale se constituie în mărturia bulversantă a unei vieţi dedicate creaţiei. În plină tinereţe şi glorie, artistul e pe punctul de a ceda în faţa nebuniei. Arta şi viaţa cotidiană palpită în pagini care vorbesc mai ales despre suferinţă şi căutare repetitiv, obsesiv, incoerent, violent.

10. Crucea de foc, vol. 1, din seria OUTLANDER, de Diana Gabaldon

Povestea lui Jamie Fraser şi a lui Claire continuă pe continentul american. Prinşi în tumultul de dinaintea Războiului de Secesiune, în prima rebeliune deschisă împotriva taxelor impuse de englezi americanilor, cei doi încearcă să-şi protejeze familia cu orice preţ. Jamie urmăreşte şi să construiască o comunitate în jurul Fraser’s Ridge. Aşa că trebuie să joace bine cartea diplomaţiei între rebeli şi guvernul instabil, dar încă periculos de puternic. Devenită vraciul comunităţii din Fraser’s Ridge, Claire ajută pe toată lumea, dar încă se luptă cu fantoma lui Frank, în vreme ce Brianna şi Roger îşi adaptează cu greu obiceiurile de oameni ai secolului XX la noua viaţă.

Citeşte şi:

10 cărţi Polirom de luat în vacanţă

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite