Stephen King împlineşte azi 66 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul american Stephen King (21 septembrie 1947)
Scriitorul american Stephen King (21 septembrie 1947)

Celebrul scriitor american, cunoscut pentru numeroasele sale romane horror, science fiction şi fantasy, Stephen King împlineşte azi vârsta de 66 de ani.

King este un bun cunoscător al genului horror, fapt evidenţiat de volumul său nonficţiune „Danse Macabre” (Dans macabru), care examinează titlurile notabile din literatura şi cinema-ul horror de-a lungul ultimelor decenii. Romanele sale s-au vândut în peste 350 de milioane de exemplare, fiind ecranizate aproape în întregime.

A scris câteva titluri şi în afara genului horror, inclusiv nuvelele „The Body” (Cadavrul) şi „Rita Hayworth and the Shawshank Redemption” (adaptate pe marele ecran sub titlurile „Stand By Me” şi „The Shawshank Redemption”), precum şi romanele „The Green Mile” (Culoarul Morţii, de asemenea ecranizat, cu Tom Hanks în rolul principal), „The Eyes of the Dragon”, (Ochii dragonului) şi „Hearts in Atlantis” (Suflete Pierdute în Atlantida).

Una din primele idei de roman pe care le-a avut a fost despre o fată cu puteri psihice. După un timp, descurajat, a aruncat manuscrisul la gunoi. Tabitha, soţia sa, l-a recuperat şi l-a încurajat să-l termine. Romanul, intitulat „Carrie”, l-a trimis la editura Doubleday şi a uitat de el. După un timp a primit o ofertă, cu un avans de $2,500 (destul de puţin pentru un roman, chiar şi pentru anii '70). La scurtă vreme, valoarea adevărată a romanului s-a realizat, drepturile de publicare a ediţiei de buzunar fiind vândute cu $400,000 (din care $200,000 a primit editorul). 

După ce a publicat mai multe romane care s-au bucurat de un succes imens, King a fost curios să afle dacă romanele scrise înainte de „Carrie” s-ar vinde fără numele său pe copertă. De asemenea a fost preocupat de ideea că unele din titlurile non-horror pe care a dorit să le scrie ar dezamăgi aşteptările fanilor săi. Astfel şi-a convins editura, Signet Books, să publice aceste romane sub un pseudonim. Numele „Richard Bachman” a fost ales în parte ca un omagiu adus autorului Donald E. Westlake, care a folosit pseudonimul Richard Stark, şi în parte ca omagiu pentru Bachman-Turner Overdrive, un grup muzical pe care King îl asculta în momentul în care a hotărât să-şi aleagă un alter ego. Richard Bachman a reuşit să-şi câştige cititori, în ciuda faptului că titlurile au fost publicate iniţial în ediţii necartonate.

Stephen King a primit în 2003 medalia Fundaţiei Naţionale de Carte din SUA pentru o „Contribuţie Excepţională la Literatura Americană.” 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite