Sindromul Alice, boala neurologică din spatele poveştii „Alice în Ţara Minunilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Alice în Ţara Minunilor” este una dintre cele mai cunoscute poveşti din lume, apreciată atât de adulţi, cât şi de copii, în care creaturi bizare precum Pisica-Cheshire, Regina de Cupă sau Falsa Broască Ţestoasă sfideaza legile firii şi pe cele ale limbajului într-o manieră în care copiii o înţeleg cel mai bine. Inspiraţia pentru celebra carte a lui Lewis Carroll se regăseşte în două elemente majore: o prietenă de familie şi o boală neurologică.

„Alice în ţara minunilor” a fost scrisă în 1865, de Charles Lutwidge Dodgson, cunoscut sub pseudonimul de Lewis Carroll. Acesta era un intelectual britanic cu interese în zona matematicii, logicii şi fotografiei. Mai târziu, avea să dobândească un nou interes, cel pentru scris. Deşi a scris de-a lungul vieţii 15 cărţi, Dodgson a rămas cunoscut în istorie doar pentru „Alice în Ţara Minunilor”.

Charles Lutwidge Dodgson s-a născut în ianuarie 1832 în Daresbury, Anglia, fiind evident de mic copil că avea o minte strălucită, citind cărţi de la vârsta de şapte ani. Iniţial, Dodgson a fost educat acasă, iar mai târziu, a studiat la Richmond Grammer School. A fost un copil firav, cu diverse probleme de sănătate: a rămas surd de o ureche, era bâlbâit şi a avut probleme în zona pieptului întreaga sa viaţă.

Imaginaţia bogată, semnul bolii

image

Totuşi, imaginaţia tânărului Dodgson era ieşită din comun, iar mai târziu avea să se afle că aceasta era rodul unei alte boli de care suferea, o boală neurologică din cauza care îi afecta percepţia asupra realităţii, îi provoca halucinaţii, făcându-l să vadă lucrurile mai mici sau mai mari decât erau. Afecţiunea a fost descoperită de psihiatrul John Todd, în 1955, astăzi fiind cunoscută sub numele de sindromul Alice în Ţara Minunilor sau sindromul Todd, după cum informează The Guardian.

În noiembrie 1865, Dodgson, sub pseudonimul de Lewis Carroll (foto: dreapta), publica renumita „Alice în ţara minunilor”, iar sursa ficţiunii a venit dintr-o călătorie cu barca pe Tamisa, alături de nişte prieteni de familie, Hery Liddell, reverend al Bisericii Ortodoxe din Oxford, şi cele trei fiice ale sale, Alice, Edith şi Lorina. În timp ce tatăl celor trei fete vâslea, Alice i-a cerut lui Dodgson să le spună o poveste. Acesta a început să le povestască despre o fetiţă pe nume Alice care a căzut într-o vizuină de iepure, călătorind astfel într-o lume fantastică. Captivată de poveste, Alice Linddell i-a cerut viitorului autor de carte să o scrie pentru ea.

Dedicaţie pentru regină

În 1864, autorul îi oferea micuţei Alice manuscrisul cărţii cu ilustraţiile făcute de el. Un an mai târziu, când a fost publicată, cartea a avut un success imens. Regina Victoria a Marii Britanii a fost atât de încântată de povestea lui Lewis Carroll încât i-a cerut acestuia să îi dedice următoarea carte. Aceasta a fost însă una de matematică, „Tratat elementar asupra determinanţilor, cu aplicaţie pe ecuaţii lineare simultane şi ecuaţii algebrice”, scrie The Guardian.

                                                                                    Alice Linddell, fotografiată de Carroll, în 1858                                                                                                     (Foto:Metropolitan Museum of Art)

image

Dodgson a murit pe 14 ianuarie 1898 de pneumonia în casa surorii sale din Guildford şi a fost îngropat la Mount Cemetery din acelaşi oraş.

„Imaginaţia strălucitoare, aventuroasă, care sfidează predicţiile cu o surpriză mereu proaspătă; simţul umorului în forma sa cea mai fină şi cea mai naivă; puterea de a atinge cu mâna cea mai uşoară subteranul de patos în mijlocul distracţiei; curajul fanteziei creative şi delicateţea înţelegerii - acestea sunt înzestrări rare şi care cu siguranţă, îl descriau”, ar fi spus preotul Dean Paget la slujba de înmormântare a scriitorului, după cum scrie Poetry Foundation.

Pagini lipsă din jurnal

Deşi Lewis Carroll a fost prieten cu familia Liddell timp de multă vreme, brusc, prietenia a luat sfârşit, în 1863. Motivul este necunoscut, unii biografi considerând că scriitorul ar fi început să aibă sentimente pentru micuţa Alice, vrând chiar să se căsătorească cu ea, în timp ce alţii sunt de părere că sora mai mare, Lorina, s-ar fi îndrăgostit de acesta.  Totuşi, motivul adevărat nu poate fi cunoscut căci paginile din jurnalul lui Carroll din această perioadă lipsesc, iar fotografiile sale au fost arse, după cum informează The Vintage News.

Născută pe 4 mai 1852, Alice era cel de-al patrulea copil al familiei Liddell. S-a căsătorit la vârsta de 28 de ani cu un jucător de cricket, însă în 1962, când acesta a murit, pentru a se întreţine, a fost nevoită să vândă manuscrisul ”Alice's Adventures Under Ground” pe care Carroll i-l oferise pe când era copil.

                                                                     Peter Davis alături de Alice Linddell (Foto: Historical Pics)

image

Alice s-a întâlnit cu Peter Pan

Conform aceluiaşi site, la licitaţia de la Sotheby's, manuscrisul a fost vândut pentru o sumă de patru ori mai mare decât estimaseră experţii. Cartea a fost expusă la Universitatea Columbia, unde a fost invitată şi Alice. Aici, Alice în vârstă de 80 de ani, l-a întâlnit pe Peter Davies, care a inspirat faimoasa carte „Peter Pan”, scrisă de scoţianul James Matthew Barrie.

Astăzi, manuscrisul se află în a doua cea mai mare bibliotecă din lume, care se află în Londra, scrie The Vintage News.

Alice Liddell a murit pe 16 noiembrie 1934, la vârsta de 82 de ani, fiind înmormântată în Hampshire.

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite