Scriitorul spaniol Juan Goytisolo a murit la vârsta de 86 de ani

Scriitorul spaniol Juan Goytisolo a murit la vârsta de 86 de ani

Juan Goytisolo (1931-2017)

Scriitorul spaniol Juan Goytisolo, laureat al Premiului Cervantes în 2014 şi fost preşedinte al juriului UNESCO pentru selectarea operelor de patrimoniu oral şi imaterial, a murit duminică la vârsta de 86 de ani în Marrakesh, informează La Vanguardia.


Statea de sănătate a scriitorului cunoscut pentru titluri precum ”Carte de identitate”, ”Don Julian” şi ”Juan fără de ţară”, care formează ”Tripticul răului”, se înrăutăţise în ultimele luni, el fiind internat de mai multe ori.

El a murit în casa în care locuia în oraşul Marrakesh, înconjurat de famillie, şi va fi înmormântat în Maroc.

Ca intelectual profund implicat în tragedia tarii sale, Goytisolo s-a opus regimului franchist. În anul 1956, s-a stabilit la Paris, unde a lucrat la editura Gallimard. Între anii 1969 şi 1975, a predat literatura în universitati din California, Boston şi New York, devenind în acelaşi timp un nume nelipsit din presa spaniolă. În 1996, a părăsit Parisul pentru Marakech. Opera sa a fost recompensată cu numeroase premii, precum Europalia (1985), Nelly Sachs (1993), Octavio Paz de Literatura (2002) şi Juan Rulfo (2004). În 2014, a primit Premiul Cervantes - cea mai înaltă distincţie pentru literatura hispanică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: