Scriitorul Radu Paraschivescu, la Adevărul Live: „România are duioşie şi tandreţe, dar are şi hăuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Paraschivescu, care a fost în studioul Adevărul live, va publica două noi titluri în 2015: „Noi vorbim, nu gândim“ şi „România în zece gesturi“.

"După 1989,s-au distrus toate stăvilarele. Există nişte prejudecăţi: italienii au etichetele lor, francezii sunt aroganţi şi nouă ni s-au pus etichete: am fost "mâncători de lebede", "hoţi" etc..Evident, avem şi nişte hibe ca şi suedezii. Dar poate s-ar putea să fim mai surăzători ca ei. Avem un umor nebun, avem calităţile noastre",  a spus Radu Paraschivescu, la Adevărul Live. 

Unul dintre defectele noastre e excesul.

Cartea mea, "Ghidul nesimţitului", semnalează neliniştea autorului.

România are duioşie şi tandreţe, dar are şi hăuri. 

În articolul "Cărţile anului 2015", scriitorul Radu Paraschivescu a vorbit despre noile sale proiecte editoriale.

Iată ce scria scriitorul Radu Paraschivescu în acel articol:

Fiindcă tot împlinim douăzeci şi cinci de ani la Humanitas în 2015, m-am gândit să nu stau deoparte. Şi cum nu-mi vine să împletesc texte elegiac-caraghioase, prefer să scriu şi să sper că voi apuca să onorez aniversarea cu minimum o carte, dacă nu cu două. Partea distractivă pentru unii, perplexantă pentru alţii şi delicată pentru mine este că lucrez la cărţile astea concomitent (fie-mi permis să adaug că am mai început trei şi avansez cum pot şi la ele, ceea ce denotă, nu-i aşa?, anumite probleme subcraniene).

Prima din aceste două cărţi este un nou volum de perle româneşti de tranziţie. Mai precis, al patrulea. Aşadar, după Fie-ne tranziţia uşoară, Mi-e rău la cap, mă doare mintea şi Muşte pe parbrizul vieţii, vine la rând Noi vorbim, nu gândim. Cred că e un titlu expresiv. Noi vorbim, nu gândim preia sloganul întru câtva modificat al IMGB-ului infuzat de securişti din 1990 şi premiază cu zmeura de aur a oprobriului public persoanele, personajele, personalităţile şi în primul rând personulităţile care au rostit în ultima vreme bazaconii şi aberaţii publice în răspărul logicii, al limbii române sau al bunei-cuviinţe.

A doua carte se numeşte România în zece gesturi şi se ocupă exact cu ce anunţă în titlu. E vorba de un minicatalog al abjecţiei naţionale, ilustrat prin zece gesturi făcute cu martori, pe scena publică, de personaje aflate pe trepte diferite ale ierarhiei sociale, politice sau culturale. Fiecare dintre aceste gesturi are parte de un eseu scris în registrul ironiei şi – sper – de o ilustraţie pentru care va trebui să complotez cu un talentat coleg de redacţie de la Humanitas. Sigur, a trebuit să efectuez o selecţie atentă, fiindcă recolta de gesturi mizerabile e cumplit de bogată. Prin urmare, citind România în zece gesturi, veţi (re)întâlni, în ipostaze dezonorante, politicieni, lideri de sindicat, aşa-zişi poeţi şi alţi oameni care au făcut sau fac şi astăzi agenda României post-Ceauşescu, a punctat Radu Paraschivescu, pentru articolul Cărţile anului 2015. 

Radu Paraschivescu (n. 14 august 1960, Bucureşti[1]) este un prozator, traducător, jurnalist şi redactor de carte român.
Biografie
• Absolvă cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti, secţia engleză-franceză. Lucrează pe rând ca profesor de engleză, bibliotecar şi documentarist.
• În 1993 se angajează ca redactor de carte la Editura Olimp.
• După un an ajunge la Elit, iar dupa un altul la RAO.
• În 2003 se transferă laHumanitas, unde lucrează şi în momentul de faţă  ca editor
Lucrări publicate
• Este traducător şi coautor a două lucrări de referinţă din literatura sportivă (Enciclopedia Larousse a fotbalulului şi Jocurile Olimpice de la Atena la Atena: 1896-2004).
• A colaborat la ProSport şi Observator cultural.
• rubrici la Idei în dialog, Cuvântul, Evenimentul Zilei şi Gazeta Sporturilor. Publică ocazional înRomânia literară, Lettre Internationale, Dilema Veche, Orizont, Tomis, Banatul etc.
• A tradus 70 de volume din limbile engleză şi franceză; printre autorii traduşi: Salman Rushdie, Julian Barnes, Kazuo Ishiguro, John Steinbeck, Virginia Woolf, D.H. Lawrence, David Lodge, William Burroughs, Nick Hornby, Jonathan Coe, William Golding, Stephen Fry etc.
• A scris
"Efemeriada" (Libra, 2000),
"Balul fantomelor" (Rao, 2000) (reeditare Humanitas, 2009),
"Bazar bizar" (Masina de Scris, 2004, reeditare Humanitas, 2007), "Fanionul rosu" (Humanitas, 2005),
"Ghidul nesimtitului" (Humanitas, 2006, 50.000 de exemplare),
"Fie-ne tranzitia usoara - perle romanesti" (Humanitas, 2006),
"Mi-e rau la cap, ma doare mintea - noi perle de tranzitie" (Humanitas, 2007),
"Cu inima smulsa din piept" (Humanitas, 2008),
"Dintre sute de clisee" (Humanitas, 2009),
"Fluturele negru" (Humanitas, 2010),
"Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian" (Humanitas, 2011).
”Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri” (Humanitas, 2012)
”Maimuta carpatina” (Humanitas, 2013)
”Muşte pe parbrizul vietii: Nou catalog de perle (Humanitas, 2014)
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite