Scriitorul Radu Paraschivescu, despre volumul „Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time)“: „Am fost întrebat cum faci cadou o carte cu titlul ăsta“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Sâmbătă, de la ora 15.00, scriitorului Radu Paraschivescu îşi va lansa volumul „Aştept să crăpi (de astăzi, în prime time)“, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus (16-20 noiembrie).  Vor vorbi, alături de autor, Andreea Esca şi Dan C.Mihăilescu. Scriitorul Radu Paraschivescu va fi prezent, de la ora 13.00, în studioul Adevărul Live, pentru a vorbi despre această carte.

Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Cele mai interesante lucruri spuse de Radu Paraschivescu:

„Am fost întrebat cum faci cadou o carte cu titlul ăsta. Dar una cu titlul Ghidul nesimţitului cum o făceai cadou? Desigur, cartea nu se adresează celor care au bunici sau bunice care-şi pregătesc testamentul.“

„Cartea conţine cinci povestiri umoristice. «Aştept să crăpi» este titlul unei emisiuni de televiziune, care deocamdată nu există, dar pentru care am copyright. Aşadar, nu este vorba deloc despre alegeri, despre campania electorală sau despre părerile mele asupra unor candidaţi, le care sigur le am.“

„Povestirea «Poate uiţi dracu' să-ţi iei pastila» este inspirată de vizita mea în studiourile Trinitas, unde am observat un personaj care putea vorbea despre chestiuni paranormale la nesfârşit. Era clar că ori tu eşti în neregulă, ori tipul ăla nu e în regulă, are nişte fisuri.“

„I-aţi face cadou cartea asta lui Victor Ponta? Sincer să fiu, nu. La Victor Ponta nu mă duc. Deşi mă consider un tip cu simţul umorului, mi-am instituit nişte cordoane sanitare, şi el face parte dintre aceştia. În faţa lui am nişte reacţii de-a dreptul stomacale. Dacă lumea ar fi populată doar de Victor Ponta, sinuciderea nu ar fi o opţiune, ci o necesitate.“

„Din punctul meu de vedere, Victor Ponta este una dintre cele mai mari ruşini de după 1989.“

În volumul "Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time)", de Radu Paraschivescu, un grup de ţărani află noutăţi despre asomarea păsăretului de curte conform directivelor europene şi se iniţiază în tainele jargonului şi birocraţiei.

Un invitat la emisiuni în direct e vânat de moderatori nu pentru ce spune, ci fiindcă i se întâmplă să ameţească în studio, ceea ce duce la mari beneficii de rating. Un post TV inaugurează o emisiune despre ultimele zile (sau clipe) ale unor V.I.P.-uri, iar concurenţa răspunde cu o emisiune în care transmite înmormântări. Un preşedinte de federaţie organizează un meci amical cu o naţională africană care se prezintă fără chef şi fără tricouri, dar cu o poftă năprasnică de bomboane. Un tânăr muncitor din Bacău invadează Anglia de unul singur, spre consternarea reporterilor şi parlamentarilor englezi care aşteaptă începutul unui exod la aeroport.

image

Cinci felii din tortul vieţii româneşti după integrarea în Uniunea Europeană. Cinci cronici ale absurdului, abjecţiei şi dejecţiei. Cinci motive pentru a-ţi dori să pleci din România doar pentru ca, odată trecut de graniţă, să începi să-i duci dorul şi să vrei acasă.

Radu Paraschivescu (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publică nişte cărţi de „Râsul lumii“. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.

Cărţi: Efemeriada (2000, Libra); Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009); Bazar bizar (2004, Maşina de scris, reeditare Humanitas, 2007); Fanionul roşu (2005, Humanitas, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport a anului); Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranziţia uşoară. Mici rostiri cu tâlc (Humanitas, 2006); Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007); Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008); Răcani, pifani şi veterani (coord., Humanitas, 2008); Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare (Humanitas, 2009); Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012), Maimuţa carpatină(Humanitas, 2013), Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle (Humanitas, 2014), Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti (Humanitas, 2015), Poveşti de dragoste la prima vedere (coautor, alături de Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana şi Adriana Bittel – Humanitas, 2015), România în 7 gesturi (Humanitas, 2015), Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time) – Humanitas, 2016.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite