Scriitorul american Cormac McCarthy lansează volumul „Oraşele din câmpie“ în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Cities of the Plain“ (1998), al scriitorului Cormac McCarthy, a apărut în limba română, la Editura Polirom. Cartea este considerată „o capodoperă a literaturii americane, de o frumuseţe neîndurătoare precum o tragedie greacă“.

Volumul „Oraşele din câmpie“, traducere din limba engleză de Alexandra Olivotto şi Radu Cristescu, a fost publicat săptămîna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom“, precum şi în ediţie digitală. Cartea încheie aşa-numita „Trilogie a Frontierei“, din care mai fac parte romanele „Căluţii mei, căluţi frumoşi“ (1992, distins cu National Book Award) şi „Marea trecere“ (1994).

Acţiunea, plasată în anul 1952, urmăreşte prietenia ce se leagă între cei doi protagonişti ai romanelor anterioare, John Grady Cole şi Billy Parham, la un ranch texan din apropierea graniţei cu Mexicul. Viitorul lor pare din ce în ce mai nesigur într-o lume care se schimbă radical. Billy Parham se lasă atras în visul nebunesc al lui John Grady, care s-a îndrăgostit de o prostituată mexicană din Ciudad Juárez şi s-a hotărît să o elibereze din mîinile proxenetului ei şi s-o ia de nevastă. Dragostea lor se dovedeşte însă pe cît de inevitabilă, pe atît de periculoasă.

image

„Prin comparaţie cu lirismul viril din «Căluţii mei, căluţi frumoşi» şi cu frumuseţea devastatoare din «Marea trecere», «Oraşele din câmpie» pare o carte simplă, dar avînd acea simplitate a dramelor zguduitoare. Cu aceste romane feroce, pustiitoare, nespus de frumoase, Cormac McCarthy a creat o capodoperă“, apreciază jurnaliştii de la „The Sunday Times“. 

Apreciat romancier, dramaturg şi scenarist, Cormac McCarthy a abordat în scrierile sale o diversitate de genuri, de la goticul sudist la western sau la teme postapocaliptice, fiind recompensat pentru activitatea sa literară cu premii prestigioase precum National Book Award, Premiul Pulitzer, National Book Critics Circle Award sau Premiul PEN/Saul Bellow pentru întreaga creaţie artistică.

Ecranizările romanelor sale s-au bucurat de un mare succes, filmul „Nu există ţară pentru bătrâni“, regizat de fraţii Joel şi Ethan Coen, obţinând patru premii Oscar.

La Editura Polirom au apărut romanele: „Nu există ţară pentru bătrâni“ (2010), „Meridianul sângelui“ (2011), „Căluţii mei, căluţi frumoşi“ (2011), „Marea trecere“ (2012).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite