Scriitorii Emil Brumaru, Ioan T. Morar şi Lavinia Bălulescu participă la Târgul de Carte de la Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Emil Brumaru se numără printre cei şase autori români prezenţi la Praga
Poetul Emil Brumaru se numără printre cei şase autori români prezenţi la Praga

Emil Brumaru, Ioan T. Morar, Lavinia Bălulescu şi Krista Szöcs se numără printre scriitorii români invitaţi de Ministerul Culturii la cea de-a 20-a ediţie a Târgului Internaţional „Lumea cărţii“ de la Praga, care se va desfăşura în perioada 15 - 18 mai.

Standul României şi programul cultural al acestuia sunt organizate de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) de la Praga. Dezbaterile şi lecturile la care vor participa autorii români, alături de importanţi scriitori cehi, vor fi moderate de traducătorii Libuše Valentová, Jiři Nasineč şi Jitka Lukešová, nume de rezonanţă în mediul cultural ceh. Invitaţii Institutului Cultural Român cu această ocazie sunt scriitorii Bogdan Suceavă şi Ileana Cudalb. Literatura română este cunoscută şi apreciată în Cehia, România fiind în urmă cu doi ani ţara invitată de onoare a Târgului Internaţional "Lumea cărţii" de la Praga.

Astfel, pe 15 mai, de la ora 17.00, scriitoarele Lavinia Bălulescu şi Ileana Cudalb, alături de scriitoarea cehă Markéta Hejkalová vor participa la dezbaterea „Scrierea sinelui“, moderată de Jitka Lukešová. Pe 16 mai, de la ora 16.00, la standul naţional va avea loc lansarea ediţiei cehe a cărţii „Venea din timpul diez", de Bogdan Suceavă, în traducerea lui Jiři Nasineč, laureat al premiului "Magnesia Litera" în Cehia, în 2007, pentru traducerea romanului "Simion Liftnicul", de Petru Cimpoeşu.

De asemenea, pe 17 mai, de la ora 13.00, la standul României, cei şase autori români prezenţi la Praga - Emil Brumaru, Lavinia Bălulescu, Ileana Cudalb, Ioan T. Morar, Bogdan Suceavă, Krista Szöcs - vor susţine lecturi din cele mai recente cărţi ale lor. Traducerea şi moderarea evenimentului va fi asigurată de Jitka Lukešová.

Totodată, pe 18 mai, de la ora 13.00, Emil Brumaru şi Václav Daněk vor susţine lecturi de poezie, urmate de o dezbatere, moderatoare fiind Libuše Valentová. De la ora 14.00, prozatorii Ioan T. Morar şi Bogdan Suceavă, alături de autorul ceh Roman Ráž vor participa la dezbaterea "Istorie şi ficţiune", evenimentul fiind moderat de Jiři Nasineč.

lavinia balulescu sighisoara poza

Scriitoarea Lavinia Bălulescu, invitată la Târgul de Carte de la Praga

Emil Brumaru, născut în 1939, este unul dintre cei mai valoroşi poeţi români contemporani. Debutând editorial în 1970, Brumaru a făcut parte din Grupul oniric, mişcare literară care punea în centrul preocupărilor artistice visul şi ai cărei membri s-au remarcat, îndeosebi după august 1968, drept contestatari ai regimului comunist şi "avocaţi" ai libertăţii de exprimare. Emil Brumaru este de meserie medic, dar a profesat doar 12 ani. Poezia sa iniţială a fost una a cotidianului intim şi confortabil, spaţiul predilect al primelor sale volume fiind bucătăria, parfumată de fructe şi condimente de tot felul. A debutat în 1970, cu "Versuri", volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România (USR). Printre volumele publicate se mai numără "Detectivul Arthur" (1970), "Julien Ospitalierul" (1974), "Cântece naive" (1976), "Adio, Robinson Crusoe" (1978), "Dulapul îndrăgostit" (1980), "Ruina unui samovar" (1983), "Dintr-o scorbură de morcov" (1998), "Poeme alese. 1959-1998" (2003), "Fluturii din pandişpan" (2003), "Poezii" (carte la borcan, 2003), "Opera poetică" (3 vol., 2005), "Submarinul erotic" (2005), "Infernala comedie" (2005), "Cântece de adolescent" (2007). Emil Brumaru este laureat al Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" (2001) pentru Opera Omnia, iar, în 2011, a primit premiul revistei Observator Cultural, de asemenea pentru Opera Omnia. Poemele sale au fost incluse în antologii lansate în România, Germania, Franţa şi Anglia.

Lavinia Bălulescu, născută în 1985, a absolvit secţia de jurnalism-engleză a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Vest din Timişoara, iar, în prezent, este jurnalistă şi locuieşte în Bucureşti. A debutat în 2004, cu volumul de versuri "MOV" (Editura Prier). În 2007, i s-a publicat al doilea volum de poezie, "Lavinucea" (Editura Cartea Romaneasca), în urma câştigării concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România. În 2005, a obţinut premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara. În anul 2013, a publicat "La mine-n cap", nominalizat la secţiunea "cel mai bun roman" la Gala Tinerilor Scriitori.

Ioan T. Morar, născut în 1956, este poet şi prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A absolvit, ca şef de promoţie, în 1981, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. A fost jurnalist şi realizator de televiziune. În 2010, a fost numit consul general la Marsilia, rămânând în funcţie până în 2012. A publicat volume de versuri precum "Vara indiană" (Albatros, Bucureşti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), "Fumul şi spada" (Cartea Românească, Bucureşti, 1989), "Şovăiala" (Brumar, Timişoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), "Neruşinarea" (Brumar, Timişoara, 2003) şi "Paloarea" (Brumar, Timişoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, polonă, spaniolă şi maghiară, în antologii şi reviste culturale. Romanul "Lindenfeld", publicat în trei ediţii la editura Polirom, i-a adus recunoaşterea ca prozator. A urmat "Cartea de la capătul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis" (2007). Cel mai recent roman al său, "Negru şi Roşu", publicat în 2013, a fost nominalizat de revista România literară la premiul pentru cartea anului 2013.

Krista Szöcs, născută 1990, este masterandă la Facultatea de Litere şi Arte "Lucian Blaga" din Sibiu şi secretar de redacţie al revistei Zona Nouă. A debutat editorial cu volumul de poezie "cu genunchii la gură" (Charmides, 2013), pentru care a câştigat Premiul Naţional de Poezie "Iustin Panţa", Premiul Concursului de Poezie "George Coşbuc" şi a fost nominalizată la Premiul Naţional "Mihai Eminescu" şi la Gala Tinerilor Scriitori, pentru titlul de Poetul anului 2013.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite