Scriitorii Dan Sociu şi Andrei Dósa refuză premiile Galei Tinerilor Scriitori, finanţate de ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Sociu a fost primul care şi-a exprimat refuzul de a primi premiul Cartea de Poezie a anului 2013 FOTO Wikipedia
Dan Sociu a fost primul care şi-a exprimat refuzul de a primi premiul Cartea de Poezie a anului 2013 FOTO Wikipedia

După ce scriitorul Dan Sociu, câştigător al premiului „Cartea de Poezie a anului 2013“, la Gala Tinerilor Scriitori, a declarat pe 11 ianuarie că refuză distincţia care i se acordă, Andrei Dosa şi-a exprimat, de asemenea, dezacordul faţă de premiul pe care urmează să-l primească în această seară, de la 18.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Autorul Dan Sociu, care urma să primească în această seară premiul „Cartea de Poezie a anului 2013“, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem“, a refuzat această distincţie deoarece este finanţată de Institutul Cultural Român (ICR). „Ar fi o ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum“, a spus scriitorul, contactat de Mediafax. De asemenea, acesta a declarat că nu i-a anunţat în mod oficial pe reprezentanţii galei în legătură cu refuzul său, precizând că, la rândul lui, nu a primit informaţii privind acordarea acestui premiu. 

Protestez astfel împotriva actualei strategii a ICR-ului şi a Ministerului Culturii: a ideei de «cultura română e una singură», a lipsei de profesionalism, dar şi a mediocrităţii demersurilor noii conduceri ICR, împotriva numirilor cel puţin dubioase în funcţii de conducere, a faptului că în 2013 n-a fost finanţat niciun film din banii CNC.  Andrei Dosa, poet
andrei dosa

Andrei Dósa

 (foto) şi-a exprimat refuzul pe pagina personală de Facebook, în urmă cu 14 ore: „Când am văzut nominalizările n-am observat din partea cui sunt banii, însă refuzul lui Dan Sociu m-a făcut să acord atenţie problemei. Nu consider că este firesc ca artiştii să urmărească în permanenţă provenienţa finanţării unor premii, proiecte etc., dar din păcate contextul actual cere acest lucru“. 

El punctează că situaţia la ICR s-a schimbat în ultima perioadă, ICR refuzând să acorde finanţare pentru FILB (Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti), iar un proiect de lege ar urmări o posibilă reducere a Fondului Cinematografic. „Aşadar refuz premiul, dar aş vrea ca banii să fie donaţi lui Grigore Leşe, Ştefan Hruşcă sau altor cantautori, fanfare, ansambluri folclorice sau trupe de căluşari. Rog organizatorii să-i contacteze pe oricare dintre ei şi să le dea banii. Protestez astfel împotriva actualei strategii a ICR-ului şi a Ministerului Culturii: a ideei de «cultura română e una singură», a lipsei de profesionalism, dar şi a mediocrităţii demersurilor noii conduceri ICR, împotriva numirilor cel puţin dubioase în funcţii de conducere, a faptului că în 2013 n-a fost finanţat niciun film din banii CNC etc. Protestez pentru că ceea ce se întâmplă acum e o încercare de a pune beţe în roate anumitor mecanisme care funcţionau cât de cât ok în promovarea culturii române“, a spus Dósa. 

„Nu sunt banii ICR-ului, sunt banii cetăţenilor“

Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013, a afirmat: „Dacă avem o discuţie pe teme literare atunci pot să înţeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuţie politică, nu mă interesează“, a precizat acesta, citat de HotNews. 

Pe de altă parte, Dan Mircea Cipariu a explicat provenienţa banilor care a făcut posibilă acordarea premiilor Galei Tinerilor Scriitori. „Juriul este suveran aici, nu eu, şi nici o altă instituţie. E o confuzie aici, nu ICR, şi nu altă institutie acordă acest premiu, ci un juriu de profesionişti. Noi am propus şi am cerut o finanţare - este vorba de Asociaţia Euro Culturart - din partea ICR, iar Institutul, ca şi anul trecut, pentru că nu e prima dată când se întâmplă acest fapt, a finantat acest premiu", a completat acesta, precizând că „Guvernul României sau Institutul Cultural Roman sau orice autoritate din România administrează banii cetăţenilor, nu sunt nici banii ICR-ului, nici ai Guvernului. (...) Sunt banii cetăţenilor“, a încheiat Cipariu. 

Nominalizările Galei

Juriul Galei Tinerilor Scriitori a fost format din critici literari care au câştigat premiul Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Premiul pentru Cartea de Poezie a anului 2013, în valoare de 3.000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Român (ICR). Juriul a dat publicităţii şi cele 13 nominalizări pentru cele trei secţiuni ale galei, iar printre aceste nominalizări se află şi scriitoarea Lavinia Bălulescu (jurnalistă la Adevărul), pentru volumul de proză “La mine-n cap”.

Celelalte nominalizări sunt: la premiul pentru Tânărul poet al anului 2013 concurează Ştefan Baghiu, Ion Buzu, Andrei Dósa, Vlad Drăgoi şi Krista Szöcs. Pentru Tânărul prozator al anului 2013 sunt nominalizaţi, în afară de Lavinia Bălulescu, Bogdan Coşa şi Tudor Creţu. Pentru Tânărul critic literar al anului 2013 concurează Adela Dinu, Vasile Mihalache, George Neagoe, Andreea Răsuceanu şi Andrei Terian.

Organizatorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite