Oana Pellea, Matei Vişniec, Dan Puric şi Gigi Căciuleanu, printre „românii secolului XXI"

Oana Pellea, Matei Vişniec, Dan Puric şi Gigi Căciuleanu, printre „românii secolului XXI

Actriţa Oana Pellea a fost interlocutoarea scriitoarei Rhea Cristina în anul 1999

Volumul „Românii secolului XXI“, recent publicat de scriitoarea Cristina Rhea la Editura Pro Universitaria, curpinde 32 de interviuri cu personalităţi din sfera culturală românească şi din alte domenii importante ale societăţii. Printre alţii, i-a avut ca interlocutori pe Oana Pellea, Dan Puric, Ana Blandiana, Matei Vişniec şi Gigi Căciuleanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Temele de discuţie din interviurile realizate de Cristina Rhea tratează ideea naţiunii române, precum şi destinul poporului român pe plan cultural, social, istoric şi politic. Volumul este disponibil atât în format print, apărută la Editura Pro Universitaria, cât şi online, pe CorectBooks
 
„Prin tehnicile jurnalistice de redactare cele mai percutante (interviu-anchetă), am realizat un tablou cât mai variat al problemelor, tensiunilor şi conflictelor, pe plan social, politic şi cultural, care s-au abătut asupra teritoriului românesc de la instaurarea comunismului şi până în prezent“, spune Cristina Rhea despre cartea sa. 
 
Fragmente din interviul cu actriţa Oana Pellea au fost publicate în Ziarul Metropolis, chiar de către scriitoare. Discuţia a avut loc în anul 1999. 
 
„Pentru cuvîntul «teatru», primul termen care îmi vine în minte, este cuvîntul «voluptate»“. „Există o enormă voluptate de a-i ajuta pe alţii, de a fi pe scenă, de a fi ridicat cu doi metri deasupra unei săli de oameni care vin să se uite la tine. Este un mare privilegiu, pe care eu consider că nu-l merităm nici unul dintre noi, dar ni se întîmplă. Şi atunci, trebuie onorat cît mai curat şi mai responsabil“, punctează actriţa.  
 
Întrebată de Rhea Cristina cum poate defini starea de european a actorului român, Oana Pellea a replicat: „Familia actorului este peste tot la fel, indiferent că se află în Japonia, în SUA; te simţi acasă oriunde, chiar dacă te duci într-un oraş pe care nu-l cunoşti, la capătul lumii, se deschide o uşă şi intri, aşa, ca într-o cutie neagră, plină de praf, dar care este casa ta. În clipa următoare, eşti la tine acasă. E un miracol. 
 
Rhea Cristina, scriitor şi jurnalist, născută la 6 aprilie 1973 în oraşul Găeşti, judeţul Dâmboviţa, România. Din 2002, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Până în prezent, a publicat 8 cărţi în domeniul Literaturii, al Jurnalismului şi al Ştiinţelor Comunicării. În 2007 a fost bursierul fundaţiei Kulturkontakt Austria, Programul de Rezidenţă artistică „Writers-in-Residence“, Viena, Austria. Din 2011 este doctorand în Ştiinţe Umaniste la Facultatea de Litere (Departamentul de Literatură), Universitatea din Bucureşti, România. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările