Romanele „Colţ Alb“ şi „Mihail, câine de circ“ se distribuie joi cu "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul, care conţine „Colţ Alb“ şi „Mihail, câine de circ“ de Jack London, se distribuie joi, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Jack London şi-a dorit să poată opri cruzimea oamenilor faţă de animale, iar romanele sale prezintă poveştile unor mari prietenii între cele două categorii de personaje.

După ce ani la rând evitase să participe la spectacole de circ, convins fiind că „sub masca artei cruzimea a atins cel mai înalt grad", London a decis să ia atitudine şi a scris emoţionantul roman „Mihail, câine de circ", dând la iveală întreaga suferinţă ce se ascunde în spatele reprezentaţiilor în care protagoniste sunt animalele menite să distreze publicul. Dincolo de incontestabila valoare literară, romanul lui Jack London dobândeşte şi o valoare socială prin faptul că, după publicare, a generat mai multe acţiuni de protest din partea iubitorilor de animale decât îşi putuse imagina autorul.

La 8 decembrie 1915, Jack London spunea că din copilărie a ajuns să nu poată suferi reprezentaţiile cu animale dresate. Curiozitatea l-a împins să descopere ce se ascunde în spatele spectacolului, să vadă cum era realizat şi astfel a ajuns să-şi piardă gustul pentru asemenea distracţii. „Dincolo de fastuosul spectacol şi de minunatele isprăvi ale animalelor se ascundea atâta cruzime, încât sunt sigur că, dacă ar cunoaşte-o, orice om întreg la minte nu ar mai putea urmări cu plăcere o reprezentaţie dată de un animal dresat", spunea Jack London. Referindu-se la cruzimea faţă de animale, scriitorul spunea că a mai văzut gesturi cu o intensitate asemănătoare doar la închisoare, în mahalalele cele mai insalubre, în camera de execuţie, în postul de prim ajutor de pe front, pe câmpul de luptă sau în spitalul militar.

O viaţă ca în cărţi

Jack London (1876-1916) a avut o copilărie nefericită, cu multe lipsuri, dar a reuşit să ajungă unul dintre cei mai bogaţi scriitori ai vremii lui. Exploatat de o mamă tiranică, a fost nevoit să lucreze de mic pentru a se putea hrăni şi îmbrăca, iar la 15 ani s-a făcut marinar, pentru o scurtă perioadă. Inteligenţa sa nativă l-a făcut să realizeze însă că fără studii nu va reuşi să-şi depăşească niciodată condiţia. La 19 ani şi-a terminat studiile secundare în Oakland, înscriindu-se, ulterior, la Universitatea California. Idealist, a aderat la mişcarea socialistă şi a plecat apoi în Alaska să caute aur. Călătoria sa a fost un bun prilej de documentare şi un început pentru romanele sale. În 1898 s-a întors la San Francisco şi a publicat primele povestiri. În 1903 a gustat pentru prima oară succesul, după apariţia romanului „Chemarea străbunilor".

În 1904 a plecat în Extremul Orient, ca trimis special al unor ziare, pe frontul războiului ruso-japonez. În 1905, după un divorţ şi o nouă căsătorie, London şi-a construit un iaht pentru a putea călători mai uşor. A fost cea mai prolifică perioadă a carierei lui. Mărturisea că scria 1.000 de rânduri în fiecare zi. S-a îmbogăţit de pe urma unor romane precum „Înainte de Adam", „Colţ alb" (1906), „Călcâiul de fier" (1907), „Martin Eden" (1909), „Revoluţia" (1910) ş.a. A fost acuzat de rasism după ce a afirmat în mai multe rânduri că albii fac parte dintr-o rasă superioară. Moartea sa a fost suspectă. Din cauza durerilor cauzate de o uremie, se spune că London s-ar fi sinucis cu o supradoză de medicamente. Operele sale i-au adus celebritate şi bogăţie, dar se pare că acest lucru nu a fost suficient pentru ca Jack London să apuce o bătrâneţe liniştită. Sinuciderea lui la vârsta de 40 de ani a fost pusă pe seama alcoolismului şi a datoriilor tot mai mari pe care se spunea că începuse să le acumuleze.

Intră aici în magazinul online al Adevarul

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite