REPORTAJ Metroul care aduce poezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rapper-ul Deliric, solistul Adrian Despot şi poetul Emil Brumaru au vorbit despre poezie într-un metrou plin cu versuri FOTO: Silviu Pavel
Rapper-ul Deliric, solistul Adrian Despot şi poetul Emil Brumaru au vorbit despre poezie într-un metrou plin cu versuri FOTO: Silviu Pavel

Începând de astăzi, timp de două zile, cei care circulă cu metroul pe ruta Berceni-Pipera vor avea parte de o călătorie specială, menită să le însenineze ziua.

„Urmează staţia Universitate cu peronul pe partea stângă“, aşa încep o sumedenie de călătorii obişnuite cu metroul bucureştean, căruia îi trec pragul, zi de zi, peste 700.000 de călători. Bătrâni, tineri, doamne cochete şi domni cu serviete diplomat străbat Capitala în lung şi lat cu ajutorul metroului. Ca să omoare timpul, mulţi călători se adâncesc în lecturi sau îşi vâră nasul în telefoanele mobile. Acelaşi traseu monoton în fiecare zi. Din zori de zi şi până în miez de noapte, iar şi iar.  Dar în această dimineaţă s-a întâmplat ceva, jos, la metrou. Altceva. O mână de oameni aşteptau la Universitate un altfel de tren. Printre oamenii de pe peron s-au aflat poetul Emil Brumaru şi doi „împătimiţi până la moarte de muzică“, după cum i-a numit chiar scriitorul, solistul Adrian Despot şi rapper-ul Deliric.

Cafea şi poezie, în subteran

Este trecut de ora 10.00. Metrourile trec rând pe rând, pline până la refuz, poate din cauză că a început un nou an universitar, poate pentru că plouă de aproape trei zile fără oprire. După o îndelungă aşteptare, apare şi metroul nostru, un metrou care avea să ne poarte în lumea versurilor. Păşim în el ca într-un loc sfânt, căci în această dimineaţă, Julius Meinl a tapetat metroul bucureştean cu peste 260.000 de post-it-uri cu versuri. De la Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu, până la Mircea Cărtărescu sau Iv cel Naiv, versurile a peste 30 de poeţi „s-au lipit“ peste tot în metrou. 

Julius Meinl, „Inspiring poets since 1862“, este o companie deţinută de familia Meinl din Austria, care şi-a clădit averea cu ajutorul comerţului cu cafea încă din vremea Imperiului Habsburgic. Dobri Tibor (Managing Director CEE South East, Julius Meinl), a urcat şi el în metroul cu pricina şi ne-a îndemnat să facem o incursiune în timp şi să ne imaginăm cafenelele vieneze ale anului 1862, populate cu mari personalităţi: „Cred cu tărie ca Julius Meinl nu face parte din business-ul de cafea, ci din business-ul cu poezie. În fiecare zi încercăm să inspirăm oamenii prin cafeaua noastră “.

În capăt ne aştepta un băiat pe al cărui tricou stăteau scrise cuvintele lui Muhammad Yunus, profesor laureat al Premiului Nobel: „The only place where poverty should be is in museums/ Singurul loc unde ar trebui să fie sărăcie este în muzee“. Tânărul se numeşte Radu Pilat, unul dintre cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului, şi ne-a anunţat că avem ocazia să asistăm la prima conferinţă din România ţinută într-un metrou în mişcare. 

„Nu se poate trăi din poezie“

Poetul Emil Brumaru a fost primul care a luat cuvântul, are un umor răvăşitor şi în ochi o sclipire atunci când vorbeşte despre poezia care l-a însoţit toată viaţa. Scriitorul s-a declarat încântat de această acţiune, mai ales, după cum însuşi mărturiseşte râzând, „că metroul stă pe loc şi nu îl ameţeşte“. 

Poezia nu este influenţată nici de Iliescu, nici de Constantinescu sau Băsescu. Poezia se scrie în continuare pentru că scriitorii autentici se vindecă prin faptul că scriu versuri.   Emil Brumaru, poet

Poetul a amintit de volumul său de corespondenţă cu Lucian Raicu, intitulat „Cerşetorul de cafea“, dar şi de momentul în care a fost invitat să recite poezii pe muzica celor de la Paraziţii. „Muzica rock, hip-hop şi în general toate genurile de muzică ajută poezia să se propage, să fie transmisă publicului larg. Credinţa mea este că poezia există în absolut orice regim şi sub orice preşedinte. Poezia nu este influenţată nici de Iliescu, nici de Constantinescu sau Băsescu. Poezia se scrie în continuare pentru că scriitori autentici se vindecă prin faptul că scriu versuri“, a mărturisit scriitorul.

Emil Brumaru este de părere că e nevoie în permaneţă de poezie, dar mulţi nu realizează acest lucru. „Ar fi ideal ca cititorii să poarte în buzunarul de la blugi un volum mic de poezii“, a punctat acesta. De asemenea, scriitorul a precizat că în România statutul de poet nu îţi oferă un trai decent şi crede că este o prejudecată ideea că tinerii nu ar mai fi interesaţi de poezie. „Nu se poate trăi din poezie, trebuie să ai o meserie de bază şi prin ea să obţii un anumit confort pentru a putea scrie poezie, nu poţi trăi din versurile publicate pentru că nu se dau sume colosale pe volumele de poezii“, a adăugat poetul.

Glumeţ şi, totuşi, serios, poetul a adresat o rugăminte tuturor femeilor frumoase: „să poarte cu ele cărţi mici de poezii şi atunci şi succesul lor va fi mai mare“. 

Nu se poate trăi din poezie, trebuie să ai o meserie de bază şi prin ea să obţii un anumit confort pentru a putea scrie poezie.   Emil Brumaru, poet

Poezia şi Revoluţia

Rapper-ul Răzvan Eremia, pe numele de scenă Deliric, a mărturisit că este mândru să se afle în postura de a vorbi despre poezie. Totodată, acesta a declarat că este foarte bucuros că, mai nou, muzica hip-hop este considerată tot poezie.

Fiecare Revoluţie a avut cântecele şi versurile ei şi de fiecare dată când este aglomerat scot capul pe geam şi ascult oamenii. Dacă se cântă înseamnă că se întâmplă ceva, se schimbă ceva.   Adrian Despot, solist

Solistul trupei „Viţa de Vie“, Adrian Despot, a mărturisit că merge doar cu maşina, dar spune că o asemenea acţiune l-ar determina să circule în fiecare zi cu metroul. „Eu sunt muzician, nu sunt poet, dar în meseria mea muzica şi versurile se îngemănează. Frapantă este forţa enormă care se degajă în urma acestui concubinaj, se naşte ceva extrem de puternic. Fiecare Revoluţie a avut cântecele şi versurile ei şi de fiecare dată când este aglomerat scot capul pe geam şi ascult oamenii. Dacă se cântă înseamnă că se întâmplă ceva, se schimbă ceva“, a declarat artistul.

Despot a amintit şi de America anilor 1986, mai exact de ziua în care a fost asasinat Martin Luther King, pastor baptist nord-american, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. „Pe 5 aprilie în 110 oraşe din America, populaţia de culoare ieşise în străzi şi era un cazan cu pulbere. Atunci, oficialităţile din Boston l-au convocat pe James Brown, care avea un concert în acea zi, şi l-au convins să-şi lase concertul filmat. Concertul lui a fost difuzat de toate televiziunile şi astfel populaţia de culoare s-a liniştit, iar de a doua zi  lucrurile s-au aşezat. Din acel moment, începând cu 6 aprilie, James Brown a devenit unul dintre cei mai urmăriţi oameni de către Serviciile Secrete Americane, asta pentru că şi-au dat seama de puterea enormă pe care o are. Dacă versurile lui au reuşit să oprească o Revoluţie, cu siguranţă ar fi putut porni una“, a povestit cântăreţul.

Dacă versurile lui James Brown au reuşit să oprească o Revoluţie, cu siguranţă ar fi putut porni una.   Adrian Despot, solist

Metroul-poezie ne-a plimbat de la Universitate la Pipera şi înapoi, iar la sfârşitul călătoriei ne-am îmbogăţit, nu numai pentru că am primit volumul lui Emil Brumaru, „Cerşetorul de cafea“, ci şi pentru că am fost părtaşi la un asemenea eveiment. Aşa că, dacă azi sau mâine, circulaţi cu metroul pe ruta Berceni-Pipera, puteţi avea norocul să nimeriţi într-un tren complet „îmbrăcat“ în versuri. Peste 260.000 de post-it-uri cu versuri aşteaptă să fie citite şi băgate în buzunar, căci organizatorii şi-au propus, prin aceast manifest social, să susţină poezia românească şi, pe cât este posibil, să o scoată dintr-un raft poate prea învechit. 

„De mâini ne ţineam şi mergeam

Prin locuri atât de ciudate

Tu spuneai că-i în rai eu spuneam

Că raiul e mult mai departe“

Emil Brumaru, Rezervaţia de îngeri

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite