LECTURĂ ESTIVALĂ Ce cărţi citim vara asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe plajă, se citesc cărţi relaxante
Pe plajă, se citesc cărţi relaxante

În perioada estivală, nu trebuie să uităm să punem în bagaje, „Fugara“, de canadianca Alice Munro şi „Cei doi domni din Bruxelles“, scrisă de francezul Eric-Emmanuel Schmitt.

Cu noi titluri de dragoste, thrillere, science-fiction, dietă şi stil de viaţă, volume pentru copii, oferta editurilor este bogată în această vară. O lectură care nu trebuie ratată este aceea a volumului de povestiri „Cei doi domni din Bruxelles“, un nou bestseller al francezului Eric-Emmanuel Schmitt, editat de Humanitas Fiction. Autorul vorbeşte cu sensibilitate despre iubirile invizibile, pe care nimeni nu le va ghici. Vom afla cât de profundă este iubirea dintre doi iubiţi homosexuali, că cel de-al doilea soţ al văduvei lui Mozart l-a idolatrizat pe muzician sau despre cum un câine ciobănesc a influenţat viaţa şi moartea unui fost deţinut evreu.  Deşi mereu trecute sub tăcere, suferinţele alcătuiesc destine cutremurătoare.

„Jumătatea Rea“

„Jumătatea Rea“, de Sally Green, de la Editura Trei, este primul volum dintr-o trilogie de succes, cu un stil asemănător cu „Jocurile foamei“, de Suzanne Collins, „Harry Potter“, de J.K. Rowling şi seria „Amurg“, de  Stephenie Meye. Personajul principal din „Jumătatea Rea“, Nathan, în vârstă de şaisprezece ani, este fiul unei vrăjitoare albe şi al celui mai temut vrăjitor negru. Mama lui Nathan a fost vindecătoare, tatăl lui e un ucigaş.
Volumul „Poveşti de dragoste“, scris de rusoaica Ludmila Petruşevskaia, este una dintre primele recomandări estivale ale editurii Polirom. În  povestirile ei ciudate, cu întorsături dintre cele mai neaşteptate, autoarea îşi duce personajele prin apartamente sordide ale epocii comuniste, le pune să trăiască amoruri fugare, de weekend clandestin.

Editura Rao recomandă pentru adulţi titlurile „Stăpânul savanelor“, de Javier Ianez, „Căderea uriaşilor“, de Ken Follet şi „Şirul de platani“, de John Grisham. Iar pentru copii, s-a editat o serie în vogă: „Hugo pur şi simplu genial“ şi „Planul Genial al lui Hugo“.
„Stil de viaţă, nu dietă!“, de Valentin Vasile, este una dintre recomandările Editurii Curtea Veche pentru această vară. „Oamenii ştiu să mănânce, dar nu au habar să se hrănească. E util să-ţi aminteşti ca fiecare obicei alimentar poate fi educat sau exersat”, spune Valentin Vasile, autorul carţii  şi creatorul celui mai nou şi mai de succes program de remodelare corporală.

Volumul „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“ al scriitoarei canadiene Alice Munro, distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură în 2013, cuprinde povestiri extraordinare despre natura infinit oscilantă şi surprinzătoare a dragostei. Amintirile dăinuie undeva, în suflete, stârnind de cele mai multe ori o adâncă suferinţă. Femeile privesc înapoi spre ele însele, cele din tinereţe, la căsătoriile făcute prea devreme, pe când erau naive şi încrezătoare.
La Editura Litera au mai apărut „Dragă viaţă“, „Prea multă fericire“, „Fugara“.

În cel mai recent titlu, „Fugara“, o tânără femeie se dovedeşte incapabilă să-şi părăsească soţul, deşi îşi închipuie că este hotărâtă s-o facă. Personajele sunt femei de toate vârstele şi stările sociale. Scriitoarea are darul miraculos de a face povestirile acestea la fel de autentice şi de memorabile ca povestea propriei noastre vieţi.

5 recomandări de lectură pentru vara asta de la Polirom

Colecţia Biblioteca Polirom
Coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu

O călătorie în India, de E.M. Forster
Traducere din limba engleză şi note de Liliana Pamfil-Teodoreanu

Roman ecranizat în 1984, în regia lui David Lean, cu Judy Davis, Victor Banerjee şi Peggy Ashcroft în rolurile principale. Unul dintre cele mai citite romane ale secolului XX, care s-a bucurat de o ecranizare de succes, O călătorie în India se inspiră din momentele de glorie ale expansiunii coloniale britanice, dar şi din tensiunile rasiale ce marchează fiecare moment al vieţii în colonii. Pe acest fundal, Adela Quested şi prietena ei, doamna Moore, turiste britanice în Chandrapore, descoperă că, în ciuda legăturilor puternice cu comunitatea colonială locală, îşi doresc să se apropie mai mult de savoarea şi de poveştile neştiute ale Indiei.

Dar, cînd destinul le aduce alături de Cyril Fielding şi de prietenul lui din partea locului, doctorul Aziz, spiritele comunităţii din Chandrapore îşi pierd liniştea şi vieţile tuturor, colonist sau colonizator, îşi schimbă dramatic ritmul.

Edward Morgan Forster (1879-1970) s-a născut la Londra, într-o familie din clasa de mijloc. În 1901 şi-a definitivat studiile la King’s College, apoi s-a dedicat scrisului. Primele lui romane se inspiră din condiţiile sociale precare din perioada de declin a epocii victoriene. Aşa au apărut Where Angels Fear to Tread (1905), The Longest Journey (1907) şi A Room with a View (1908), care mai tîrziu au inspirat celebre producţii cinematografice. Primul mare succes l-a avut cu Howards End (1910), ecranizat de mai multe ori de-a lungul timpului. În această perioadă a frecventat şi Grupul Bloomsbury, iniţiat de tineri intelectuali ai vremii, printre care Virginia Woolf, John Maynard Keynes, Dora Carrington şi Lytton Strachey. A petrecut apoi trei ani în Alexandria, în perioada Primului Război Mondial, şi a călătorit de două ori în India. La întoarcerea în Anglia, inspirat de această scurtă perioadă exotică, a scris O călătorie în India (1924), care va fi şi ultimul său roman publicat în timpul vieţii, cîştigător al premiului James Tait Black Memorial Prize pentru ficţiune. A publicat şi cîteva volume de povestiri, dintre care amintim The Celestial Omnibus (1911) şi The Eternal Moment (1928),
o antologie de poeme şi cîteva volume de teatru, eseuri critice, ficţiune şi jurnale de călătorie.

Poveşti de dragoste, de Ludmila Petruşevskaia 

Traducere din limba rusă de Antoaneta Olteanu

În povestirile ei ciudate, cu întorsături dintre cele mai neaşteptate, Ludmila Petruşevskaia îşi duce personajele prin apartamente sordide ale epocii comuniste, le pune să trăiască amoruri fugare, de weekend clandestin, le împinge la şuste prin birouri cooperatiste, la ocheade şcolăreşti, la tandreţi pătimaşe şi nebunii terifiante. Şirete, dulci, cu picioarele pe pămînt sau sublime prin nebunia lor, aceste Poveşti de dragoste din care parcă lipseşte ceva amestecă umorul negru cu macabrul spectaculos, marcat, atunci cînd totul pare pierdut, de surprinzătoare momente de graţie.

Ludmila Petruşevskaia s-a născut la Moscova, în 1938. Absolventă a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii de Stat din Moscova, Petruşevskaia a început să scrie la sfîrşitul anilor ’60. Primele piese şi povestiri, publicate între 1971 şi 1974, au fost urmate de o perioadă de tăcere impusă, proza şi dramaturgia autoarei fiind interzise. Cele opt spectacole montate pe scenele Moscovei la începutul anilor ’80, precum şi apariţia volumului de proză Dragoste nemuritoare (1988) i-au adus autoarei recunoaştere unanimă atît în rîndul cititorilor, cît şi al criticilor. A scris peste cincizeci de cărţi: romane, culegeri de proză, poezie, piese de teatru şi eseuri. În momentul de faţă, Petruşevskaia este, fără îndoială, o figură-cheie a literaturii ruse contemporane. Operele ei sînt traduse în peste douăzeci de limbi, iar volumele de proză au fost incluse în topul bestsellerurilor din SUA. Este laureată a Premiului de Stat, a Premiului Triumf, a Premiului Internaţional Aleksandr Puşkin, a Premiului Stanislavski. În prezent trăieşte în Moscova.

Palatul Puricilor, de Elif Shafak

Palatul Puricilor (2002) foloseşte cu ingeniozitate structura narativă din O mie şi una de nopţi, ramificînd naraţiunea principală în nenumărate poveşti, care de care mai amuzantă şi mai uimitoare. Ceea ce leagă toate aceste poveşti este locul în care se petrec – Palatul Bomboană, o clădire de apartamente de pe strada Cabal, construită pe la jumătatea  seco­lului XX de un cuplu de imigranţi ruşi. Altădată plin de farmec şi cu personalitate,  acum însă căzut în paragină, invadat de gunoaie şi de paraziţi de toate soiurile, Palatul Puricilor, aşa cum a ajuns să fie poreclit, este populat de personaje curioase, de la pitoreştii coafori Celal şi Cemal la obsedata de cură­ţenie Tijen Igienă, familia Fiii-cei-iuţi-din-fire, urmărită de blestemul nasurilor, sau frumoasa Amantă Tristă. Palatul Puricilor este, de fapt, o metaforă a Istanbulului, cu ames­tecul lui de vechi şi nou, splendoare şi mizerie şi diversitatea lui culturală cuceritoare.

Elif Shafak (n. 1971) a studiat relaţiile internaţionale la Middle East Technical University din Ankara, iar în prezent este profesor în cadrul Departamentului de Studii despre Orientul Apropiat de la University of Arizona. Considerată una dintre marile revelaţii ale literaturii turce contemporane, scriitoarea îmbină admirabil tradiţia narativă orientală cu cea occidentală.

Ultima iluzie, de Porochista Khakpour

La fel ca primul roman al Porochistei Khakpour, Ultima iluzie este o comedie neagră scrisă sub obsesia dezastrului petrecut în Statele Unite la 11 septembrie 2001. Personajul central, Zal, este un tînăr iranian care literalmente a scăpat dintr-o cuşcă: mama sa, înfricoşată de pielea şi părul lui deschise la culoare, de „diavol alb”, îl ţine închis zece ani într-o colivie pentru păsări. Scăpat ca prin minune de acolo şi adus în New York, Zal va încerca să se adapteze într-o lume care nu are nimic în comun cu ce a cunoscut  în copilărie. În sinea lui, încă se mai simte asemenea unei păsări scăpate din colivie. Prietenia lui Zal cu un iluzionist care pretinde că poate zbura şi relaţia sa cu o artistă care, la rîndul ei, se crede clarvăzătoare îi îngreunează şi mai mult efortul de adaptare. Inspirat de o legendă persană din Cartea Regilor, romanul Ultima iluzie este şi un omagiu adus oraşului New York.

Porochista Khakpour s-a născut în 1978, în Teheran, dar a crescut şi a fost edu­cată în California. În prezent predă la universităţile Columbia şi Fordham. Romanul ei de debut, Sons and Other Flammable Objects (Fii şi alte obiecte inflamabile), publicat în 2007, o comedie neagră inspirată de urmările atentatului din 11 septembrie 2001, a cîştigat premiul California Book Award „First Fiction” şi a fost nominalizat la premiul Saroyan şi la alte distincţii literare de prestigiu, atrăgînd atenţia lumii literare americane. Cel de-al doilea roman al său, The Last Illusion (Ultima iluzie), a fost lansat în 13 mai 2014.

Pe când eram doar nişte puşti, de Patti Smith

Pe cînd eram doar nişte puşti, autobiografia lui Patti Smith, surprinde cu onestitate şi sensibilitate viaţa clocotitoare din New Yorkul anilor ’60-’70. Totul se petrece în ecourile dorinţei de pace şi libertate socială şi sexuală din epocă, ale protestelor împotriva războiului din Vietnam. În vreme ce formaţii celebre ca The Rolling Stones sau The Doors îşi ţin concertele şi legende ale rockului precum Jimi Hendrix sau Janis Joplin îşi împart faima cu tabloidele ce scriu despre crimele cutremurătoare ale lui Charles Manson, scriitoarea trece prin peripeţiile tinereţii şi prin strădaniile de-a face ceva semnificativ cu viaţa ei. Cititorul are astfel prilejul să pătrundă în lumea artiştilor excentrici de la faimosul Chelsea Hotel şi în universul magic al relaţiei de iubire şi prietenie cu fotograful Robert Mapplethorpe. Cartea a fost distinsă chiar în anul apariţiei cu National Book Award for Nonfiction, ajungînd în scurt timp un bestseller internaţional.

Patricia Lee („Patti”) Smith s-a născut în 1946, la Chicago. A studiat pedagogia la Glassboro State College, însă în 1967 a renunţat la facultate şi a plecat să-şi încerce norocul la New York. Din 1974 a început să cînte rock, compunîndu-şi singură versurile, şi a lansat numeroase albume de succes.

5 recomandări de lectură pentru vara asta de la Humanitas  

Constance. Tragica şi scandaloasa viaţă a doamnei Oscar Wilde, de Franny Moyle

Bazându-se pe o corespondenţă în bună parte inedită, Franny Moyle reconstituie tragica poveste a soţiei lui Oscar Wilde, dezvăluind lucruri neştiute până acum despre această femeie din prim-planul societăţii londoneze fin-de-siècle şi din centrul curentului estetist, care devine victima uneia dintre cele mai mari trădări ale tuturor timpurilor.

Semnătura tuturor lucrurilor, de Elizabeth Gilbert

Botanica, explorarea lumii şi dorinţa: acestea sunt temele în jurul cărora şi-a construit Elizabeth Gilbert ultima carte – un mare roman despre un mare secol, al nouăsprezecelea. Extraordinara sa eroină, Alma Whittaker, născută la Philadelphia la începutul anului 1800, studiază plantele, şi ajunge astfel să descifreze, independent de Darwin, misterele evoluţiei în lumea naturală. Dacă Alma e prototipul omului de ştiinţă riguros şi lucid, Ambrose, bărbatul de care se îndrăgosteşte, este artistul utopic care crede, asemenea misticului german din secolul al şaisprezecelea Jakob Bӧhme, că Dumnezeu şi-ar fi lăsat, spre binele oamenilor, semnătura, amprenta, marca, în alcătuirea fiecărei plante de pe pământ, astfel că întreaga lume naturală e un cod divin purtând dovada iubirii Creatorului.

Acţiunea romanului, scris într-un ritm alert, pe măsura pasionantelor peripeţii ale trupului şi minţii pe care le înfăţişează, şi populat cu personaje ieşite din comun – aventurieri, misionari, astronomi, căpitani de corabie, genii, nebuni –, se petrece, rând pe rând, la Londra, în Peru, la Philadelphia, în Tahiti şi la Amsterdam.

Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei  fascinanta carte, de David Abulafia, profesor la University of Cambridge şi specialist de renume mondial în istoria Mediteranei, ne invită într-o călătorie imaginară pe „Marea cea Mare“ şi pe ţărmurile ei, începând din preistorie şi până în secolul XXI, pentru a înţelege cum anume a influenţat ea geometria mereu schimbătoare a culturii şi civilizaţiei mondiale. În acelaşi timp cercetare riguroasă şi poveste pasionantă, istoria Mediteranei alcătuită de David Abulafia devine o istorie vie, umană, populată de figuri impunătoare şi personaje pitoreşti, împăraţi, regine, mari oameni de arme, navigatori, piraţi, pelerini, negustori, migratori, dar şi de călătorii şi turiştii zilelor noastre. Ilustraţiile alese cu grijă de autor (hărţi, fotografii, picturi, documente şi imagini de arhivă) completează vastul tablou zugrăvit în cuvinte şi sporesc farmecul acestei cărţi esenţiale pentru cultura europeană a mileniului trei.

Cei doi domni din Bruxelles, de la Humanitas Fiction, de Eric-Emmanuel Schmitt 

coperta doi domni de la bruxelles

În cele cinci nuvele din volumul de faţă, Eric-Emmanuel Schmitt încearcă să aducă la lumină iubirile invizibile, cele despre care nu se vorbeşte niciodată, pe care nimeni nu le va ghici, inaccesibile uneori chiar şi pentru cel care le încearcă. Deşi mereu trecute sub tăcere, aceste sentimente sunt reale; mai mult, ele alcătuiesc adevărul unui destin.

Modesta croitoreasă Geneviève nu bănuieşte că viaţa ei banală în cartierul popular Marolles din Bruxelles este urmărită cu sufletul la gură de un cuplu de binefăcători misterioşi care trăiesc astfel prin procură experienţele ce le sunt refuzate. Într-un orăşel din Hainaut, taciturnul doctor Heymann este mai ataşat de câinele lui ciobănesc decât de semenii săi. Fie că se află la Viena, fie la Copenhaga, între Constanze şi Georg intervine mereu umbra unui terţ. În îndepărtata Islandă, Magnus şi Alba trăiesc coşmarul pierderii unui copil, iar la Paris Séverine şi Benjamin îl trăiesc pe cel de a nu fi avut unul.

Păzitoarea tainei, de Kate Morton 

Pendulând între anii ’40, ’60 şi prezent, Păzitoarea tainei este în primul rând povestea a trei personaje din lumi complet diferite – Dorothy, Vivien şi Jimmy – care se întâlnesc în Londra din anii războiului iar vieţile lor ajung să fie, în mod violent şi fatal, legate între ele. Un splendid roman despre fragilitatea visurilor de tinereţe şi puterea legăturilor de familie, despre prietenie şi trădare, despre dragoste adevărată şi obsesie bolnavă, despre destine zdrobite şi vieţi salvate miraculos.

5 recomandări de lectură pentru vara asta de la Editura Trei

Jumătatea Rea de Sally Green, colecţia Young Fiction Connection

Jumătatea Rea este primul volum dintr-o trilogie. Noul hit mondial după Jocurile foamei, Harry Potter, seria Amurg. E pe jumătate Vrăjitor Alb... pe jumătate Vrăjitor Negru. Mama lui a fost vindecătoare... tatăl lui e un ucigaş. Nimeni nu-l vrea... Toţi îl vânează.
Periculos de captivantă! -- Time Magazine

În Anglia zilelor noastre, vrăjitorii trăiesc la un loc cu oamenii: Vrăjitorii Albi, care sunt buni; Vrăjitorii Negri, care sunt răi; şi Nathan, în vârstă de şaisprezece ani, fiul unei Vrăjitoare Albe şi al celui mai temut Vrăjitor Negru.
Ţinut captiv într-o cuşcă, Nathan trebuie să scape înainte să împlinească şaptesprezece ani, când va primi trei daruri de la tatăl său şi va deveni el însuşi vrăjitor — iar dacă va greşi, va muri.
Încercarea lui Nathan de a-şi găsi tatăl devine o luptă crâncenă pentru supravieţuire, cu provocări la tot pasul şi în care binele şi răul se dovedesc mult mai complicate decât şi-ar fi imaginat.

Ticălosul seducător de Christina Lauren, colecţia Eroscop 


Ticălosul seducător descrie cu senzualitate şi umor tensiunea erotică dintre un bărbat şi o femeie a căror rivalitate se transformă într-o atracţie de nestăvilit.

coperta Ticalosul seducator

Inteligentă, ambiţioasă şi la un pas de absolvirea unui MBA, stagiara Chloe Mills are o singură problemă: şeful ei, Bennett Ryan. Exigent, fără scrupule şi aparent lipsit de orice consideraţie pentru munca subordonaţilor, acesta este însă un bărbat irezistibil. Un "ticălos seducător", cum este numit pe ascuns în firma al cărei director executiv este. Deşi nu a fost niciodată adeptul unei relaţii la serviciu, asistenta sa Chloe e atât de fermecătoare, încât Bennett devine din ce în ce mai tentat să încalce regulile. La ce anume trebuie să renunţe cei doi pentru a se avea unul pe celălalt?

Disponibil iniţial online cu titlul The Office – ajungând la un număr de peste două milioane de cititori pe site-urile fanfiction – romanul Ticălosul seducător este primul din seria omonimă, fiind în curs de ecranizare.

Să nu te întorci niciodată de Lee Child, colecţia Fiction Connection

Ofiţerul în retragere Jack Reacher se întoarce la baza militară pe care a condus-o în urmă cu 16 ani ca s-o cunoască pe Susan Turner, actualul comandant. Acolo află că femeia tocmai a fost acuzată de corupţie şi că el însuşi ar putea fi judecat pentru un abuz în serviciu de care nu-şi aminteşte şi pentru o presupusă paternitate.
Îmbinând o intrigă complicată şi o cursă palpitantă pentru justiţie şi aflarea adevărului, Lee Child îl pune la încercare pe Reacher — şi îl face să se întrebe cine este, ce a făcut şi cum va arăta viaţa sa în viitor.

"O cursă ameţitoare, ce te ţine cu sufletul la gură! Una dintre cele mai bune cărţi ale seriei Jack Reacher, cu o intrigă foarte bine construită şi răsturnări de situaţie surprinzătoare." -- The New York Times

Oraşul abisului de Alastair Reynolds, colecţia Epsilon SF 

Premiul British SF Association 2002
Oraşul a fost înfiinţat de roboţii care purtau materialul genetic necesar apariţiei oamenilor pe o planetă încă necolonizată. A fost construit în jurul unui abis ale cărui gaze şi aburi erau utilizate pentru a genera energie şi atmosferă. Oraşul Abisului a cunoscut o utopie de 200 de ani, „Belle Epoque", în care tehnologia a avansat până la un stadiu în care implanturile şi nanotehnologia făceau nemurirea viabilă.

Farlander de Col Buchanan, colecţia Fantasy

Prima carte din seria Inima Lumii
Ash face parte din secta rōshun, asasini care oferă protecţie prin ameninţarea cu vendeta. Ajuns prea bătrân pentru meseria aceasta şi afectat de dureri de cap teribile (similare celor care îi orbiseră tatăl), Ash are o viziune în care fostul lui maestru îi cere să-şi ia un ucenic. El îl alege pe Nico, un tânăr sărac, disperat şi singur, însă nu apucă să-i termine instruirea, deoarece trebuie să plece în Sfântul Imperiu Mann, într-o misiune care pricinuise deja moartea a trei rōshun.

„Farlander este o carte specială... Intriga fascinează de la primul capitol până la finalul surprinzător." -- Locus

5 recomandări de lectură pentru vara asta de la Editura Litera

 Ură, prietenie, dragoste, căsătorie, de Alice Munro

Vieţile personajelor lui Alice Munro intră brusc într-un con de lumină graţie unor evenimente singulare sau unor amintiri neaşteptate care trezesc, răscolitor, trecutul. Iar trecutul, aşa cum descoperă eroinele ei, este făcut nu doar din ceea ce rămâne în amintire, ci şi din ceea ce a fost uitat. Trecutul dăinuie undeva, în imediata vecinătate a aducerii aminte – până în clipa în care piesele de puzzle se regrupează subit, stârnind de cele mai multe ori suferinţă. Femeile privesc înapoi la cele care-au fost în tinereţe, la căsătoriile făcute de timpuriu, pe când erau naive şi încrezătoare, la soţii dificili, cu tabieturile lor pretenţioase. Toate trăiesc un fel de disperare subliminală, regretul a ceea ce ar fi putut să fie, al alegerilor pe care nu le-au făcut, al amintirilor suprimate într-un gest precaut de echilibru emoţional. Dar în vieţile acestea există în acelaşi timp speranţă, există o a doua şansă, există oameni care se reinventează, care se iau la trântă cu viaţa, care au mers înainte şi au curajul de a regăsi amintiri ascunse, de a trece dincolo de ceea ce a reţinut memoria.
„O povestire nu e ca un drum pe care-l urmezi... ci mai degrabă ca o casă. Intri în ea şi rămâi acolo o vreme, îi cutreieri toate încăperile, te aşezi oriunde îţi place şi descoperi cum se leagă unele de altele odăile şi coridoarele şi cum se schimbă lumea de afară atunci când o priveşti prin ferestrele ei.“ Alice Munro

munro

Fugara, de Alice Munro ( în curs de apariţie, data lansării – 15 iulie)

Cartea scriitoarei Alice Munro cuprinde opt povestiri extraordinare despre natura infinit oscilantă şi surprinzătoare a dragostei. De la prima povestire, despre o tânără femeie care se dovedeşte incapabilă să-şi părăsească soţul, deşi îşi închipuie că este hotărâtă s-o facă, până la cele trei povestiri ce dezvăluie emoţiile complexe ale eroinei lor, o femeie pe nume Juliet, oamenii despre care scrie Munro – femei de toate vârstele şi stările sociale, cu prietenii, părinţii şi copiii lor – capătă sub ochii noştri o viaţă absolut reală, ca şi cum ne-ar fi vecini. Scriitoarea are darul miraculos de a face povestirile acestea la fel de autentice şi de memorabile ca povestea propriei noastre vieţi.

„A devenit un obicei ca Munro să fie numită unul dintre cei mai buni scriitori în viaţă. Luaţi oricare dintre cele opt povestiri din Fugara şi veţi vedea de ce.“    Time


Şcoala nopţii, de Deborah Harkness

Dragostea lor este mai puternică decât legea, decât timpul, decât viaţa însăşi. Porniţi într-o călătorie prin timp la capătul căreia speră să găsească nu doar cartea pierdută a vrăjitoarelor, ci şi sursa neobişnuitelor ei puteri, Diana şi Matthew ajung în Anglia elisabetană, într-o lume a spionilor şi a uneltirilor în care primii ghizi le sunt vechii prieteni ai vampirului, straniul grup de personalităţi literare, ştiinţifice şi politice ale epocii cunoscut sub numele de Şcoala Nopţii. Pe măsură ce pânza de minciuni pe care o reprezintă trecutul lui Matthew se strânge în jurul lor, Diana şi iubitul ei ajung în Franţa, apoi în Boemia, la curţile celor mai importanţi monarhi ai lumii. Pentru Matthew Clairmont călătoria în timp nu-i lucru uşor, aşa cum nici Dianei nu-i e simplu să afle cheia moştenirii sale şi să elibereze adevărata forţă ce zace în ea. O sinuoasă călătorie a cunoaşterii, în care alchimia, magia şi istoria dau naştere unei profunde poveşti despre dragoste, pasiune, legături de sânge.

„... un amestec perfect de fantasy, istorie şi romance. Dacă ai citit Cartea pierdută a vrăjitoarelor, atunci Şcoala Nopţii este lectură obligatorie. Dacă nu, pune-le pe amândouă pe lista ta de lecturi de vacanţă, şi lista va fi completă.“ The Miami Herald

 Adevăruri şocante despre istoria serviciilor secrete britanice, de Gordon Corera 

Învăluită mult timp în mister, existenţa Serviciului Secret de Informaţii Britanic (MI6) nici măcar nu era recunoscută. Cel puţin, nu oficial. Treptat, a început să iasă din umbră, fiind chiar de acord cu realizarea unei istorii oficiale a primelor sale patru decenii de existenţă, până în 1949. Cartea de faţă oferă o perspectivă fără precedent asupra următorilor ani, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial până în prezent, aruncând o privire, dincolo de uşile închise, spre pericolele, dramele, intrigile şi ambiguităţile morale ale lumii spionajului.
Pentru opinia publică, noţiunea de „spion“ a fost modelată de universurile ficţionale ale unor scriitori precum Ian Fleming şi John le Carré. Gordon Corera le oferă cititorilor săi şansa de a pătrunde în această lume secretă şi de a observa realitatea care a stat la baza ficţiunii. Corera prezintă cazurile interesante ale celor care au spionat, au minţit, au înşelat şi, în unele cazuri, chiar şi-au pierdut viaţa, având ca fundal marile evenimente care au marcat istoria – dramele Războiului Rece, ridicarea şi căderea Zidului Berlinului, Criza Rachetelor din Cuba, atentatele de la 11 septembrie 2001, războiul din Irak.

Gordon Corera este un apreciat jurnalist britanic, corespondent al postului BBC pe probleme de securitate. În 2009 a prezentat la Radio 4 programul MI6: A Century in the Shadows, o istorie, în trei părţi, a celebrului serviciu secret britanic. A scris, de asemenea, Shopping for Bombs (2006).

Violetta. Jurnalul meu. Un an mai târziu

Acum sunt mai mare. Mai hotărâtă şi mai conştientă de propria valoare. Dar la fel de îndrăgostită de viaţă: aceasta sunt eu, Violetta.

Iar acesta este al doilea jurnal al meu. Mă însoţeşte pretutindeni şi ştie totul despre mine: ce simt, ce mi se întâmplă, ce fac prietenii mei, ce secrete ascunde familia mea.
Viaţa mea e un roman original şi plin de emoţii. Inspirat din sezonul 2 al celebrului serial TV Violetta, de la Disney Channel.

Recomandări Editura Paralela 45

Jurnal.Ediţie integrală,de Radu Petrescu – o editie monumentala adresata tinerilor şi adultilor;

Termină această carte si Aceasta nu e o carte, de Keri Smith,autoarea celebrului Jurnal trasnit – o cartea pentru tineri in special

Seria celebră de carţi “Portalul magic” , de Mary Pope Osborne,apărută din acest an şi în România – serie destinată elevilor din ciclul primar.

5 recomandări de lectură pentru vara asta de lCurtea Veche Publishing

Lecţia de poezie de Andrei Codrescu

Lectia de poezie

“Cititori români, vă dezvălui exclusiv secretul Lecţiei de poezie. Cititorii americani nu-l cunosc, ei dezbat de când a apărut cartea. Unii zic că-s terorist, alţii, că practic am descoperit America. E vorba de ultimul meu curs de scriere poetică în engleză la Universitate. După 25 de ani de pedagogie meticuloasă, mi-am dat permis de port-armă.

Le-am dat studenţilor lecţii extrem de periculoase, care ar fi fost interzise de Catedră şi de Decanat dacă ar fi ştiut despre ce-i vorba. Studenţii s-au înălţat la cerinţele mele cu pasiune îngerească. La cafenea, după fiecare zi de curs, am relatat precis şi detaliat aventurile noastre pe tărâmul liric al Americii. După ce a fost publicată cartea au izbucnit scandalul şi controversa. Până acum, n-am dezvăluit nimănui secretul: lecţia mea de poezie americană n-a fost de fapt lecţie de poezie americană. A fost lecţie de poezie română, predată în engleză de un poet american influenţat de poezia franceză a lui Tristan Tzara, dadaist evreu din Moineşti. Acum ştiţi cu toţii că America n-a fost încă descoperită.” (Andrei Codrescu)

Julie şi Julia de  Julie Powell

Ajunsă la vârsta de 30 de ani şi împotmolită într-o slujbă de secretară fără perspective, Julie Powell se hotărăşte să demareze un ambiţios proiect: să gătească într-un an 524 de reţete din cartea Mastering the Art of French Cooking, scrisă de nonconfor¬mista Julia Child. Numai că reţetele nu sunt nici simple, nici puţine şi nici foarte clar explicate.

Julie se pune pe gătit şi — la sugestia lui Eric, soţul său (care se manifestă sur¬prinzător de tolerant şi iubitor) — începe să şi consem¬neze aventurile gastronomice pe un blog, spre deliciul cititorilor ei.

Întâlnirea dintre Julie şi Julia se dovedeşte a fi un punct de cotitură. Arta de a găti se transformă treptat în arta de a trăi frumos. Reţetele se succed ameţitor, cu gusturi şi arome tot mai diverse şi mai complicate, cititorul descoperind în cele din urmă reţeta bucuriei — adică însăşi esenţa vieţii.

Teribil de sinceră, amuzantă, ironică şi spon¬tană, Julie Powell îşi aşterne viaţa pe hârtie. Ceea ce rezultă e o carte savuroasă despre fericirea aflată la îndemână. Şi despre cum putem găsi împlinirea căutând o simplă ieşire din rutină. Cartea a fost ecranizată în 2009, scenariul şi regia fiind semnate de Nora Ephron, în rolurile principale jucând Meryl Streep (Julia) şi Amy Adams (Julie).

Stil de viaţă, nu dietă! de Valentin Vasile

“Oamenii ştiu sa manance, dar nu au habar sa se hraneasca. Aceasta constatare e punctul de plecare al carţii de faţa şi motivul pentru care e recomandat ca fiecare dintre noi sa se intrebe daca are un stil de viaţa sanatos şi echilibrat. Iar daca presupui ca schimbarea in bine ar fi foarte dificila, atunci e util sa-ţi aminteşti ca fiecare obicei alimentar poate fi educat sau exersat”, spune Valentin Vasile, autorul carţii “Stil de viaţa, nu dieta!” (Curtea Veche Publishing) şi creatorul celui mai nou şi mai de succes program de remodelare corporala, Limitless Total Body Makeover.

In cartea lui, Valentin Vasile dezvaluie ”secretul” pentru un corp armonios şi plin de energie: sportul fara o alimentatie corecta si alimentatia corecta fara sport pur si simplu nu functioneaza. Vei fi uimit cand vei afla ca tot ce trebuie sa faci sa ai rezultate minunate cu corpul tau este sa inveti ca mancarea este combustibil pentru organism si ca atunci cand ii dai cele mai bune alimente in combinatiile corecte el functioneaza ca o masina de curse si te rasplateste garantat pentru bunavointa pe care i-o arati.

Mătura sistemului, de David Foster Wallace

Este romanul de debut al scriitorului American David Foster Wallace, care a fost una dintre cele mai proaspete şi prolifice voci narative. Autorul şi-a petrecut viaţa luptându-se cu o depresie care i-a curmat viaţa în 2007. În "Mătura Sistemului", cu o ironie savuroasă, Wallace explorează dileme filosofice, sociale şi politice, punând în dialog discursuri teoretice fundamentale şi construind astfel un „mare roman american”, o critică a autoritarismului şi a ideologiei societăţii americane post-moderne. Este povestea Lenorei Beadsman, care nu ştie prea bine cine este. Captivă într-un sistem de relaţii şi discursuri care o construiesc, Lenore este subiectul îndoctrinării străbunicii Lenore – fostă studentă şi discipol al lui Wittgenstein –, şedinţelor dubioase de psihoterapie ale nevroticului doctor Jay, avansurilor lui Norman Bombardini – gigantul ingineriei genetice hotărât să îngurgiteze întreaga lume – şi geloziei şi poveştilor macabre narate cu obstinaţie de şeful şi iubitul ei, Rick Vigorous, editor cu ambiţii literare şi complexe pe măsură.

Rămâi la masă, de Laura Cosoi

Cartea Laurei Cosoi este o invitaţie adresată cititorilor de a pătrunde în intimitatea bucătăriei sale. Autoarea ne oferă un „jurnal culinar“, splendid ilustrat, unde sunt adunate reţete pe care ea le îndrăgeşte – feluri de mâncare pe care le prepară adesea, spre deliciul familiei şi al prietenilor de suflet.

Cele mai multe dintre reţete sunt uşor de pregătit, rapide şi pline de ingrediente sănătoase. De la supe şi aperitive până la salate şi deserturi, luăm parte la o incursiune în lumea culinară a unei vedete – a cărei intenţie, după cum ea însăşi mărturiseşte, este de a destăinui o frântură din universul ei, din modul în care îşi petrece timpul liber, din ceea ce doreşte să împartă cu toţi cei dragi.

Astfel, dincolo de o carte de bucate, Laura Cosoi oferă în dar admiratorilor ei o mostră a stilului său de viaţă, o exprimare a bucuriei nu doar de a te hrăni echilibrat, ci şi de a trăi armonios, cu pasiune şi iubire.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite