Război între scriitori: conflictul din Uniune intră într-o fază, pentru ambele părţi, foarte urâtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae
Manolescu, criticul literar care-a moşit toate noile generaţii de poeţi şi
prozatori, a ajuns la vârsta la care trebuie să suporte contestarea. Una
violentă şi suburbană
Nicolae Manolescu, criticul literar care-a moşit toate noile generaţii de poeţi şi prozatori, a ajuns la vârsta la care trebuie să suporte contestarea. Una violentă şi suburbană

Scandalul din Uniunea Scriitorilor din România (USR) a ajuns în faza acţiunilor practice: doi membri au fost excluşi, iar trei sancţionaţi cu avertisment. În replică, cei excluşi solicită demisia preşedintelui Nicolae Manolescu şi convocarea alegerilor generale.

La începutul săptămânii trecute, Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere (CMSE) din cadrul Uniunii Scriitorilor din România a anunţat pedepse grave pentru câţiva dintre scriitorii „recalcitranţi“, care atacă de mai multă vreme uniunea de creaţie sub egida unui aşa-numit Grup pentru Reforma U.S.R., avându-l ca principal lider pe poetul şi animatorul cultural Dan Mircea Cipariu. Astfel, au fost excluşi din rândul membrilor USR Dan Mircea Cipariu (foto jos) şi Grigore Şoitu, pentru că demersurile acestora „au adus în mod evident atingere şi au cauzat prejudicii materiale, morale şi de imagine grave U.S.R. şi membrilor acesteia“. Poetul Peter Sragher a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Filialei Bucureşti – Traduceri Literare, pentru „recenta activitate desfăşurată împotriva Uniunii Scriitorilor din România“.

Atenţie cu facebook-ul pe scări, băieţi!

Totodată, alţi trei scriitori au fost propuşi pentru sancţionarea cu avertisment: Paul Cernat, pentru găzduirea pe pagina sa de facebook a unor „comentarii prolegionare şi antisemite datorate lui Marius Ianuş, Iulian Capsali şi Daniel Vorona“, Daniel Vorona (unul din autorii acestor comentarii) şi Florin Iaru, pentru „publicarea unui articol cuprinzând informaţii trunchiate şi expuse într-o manieră agresivă la adresa U.S.R., care aduce atingere imaginii şi prestigiului acesteia“. Comisia a fost compusă din următorii membri: Mircea Mihăieş – preşedinte, Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Coşoveanu, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu.

În replică, Grupul pentru Reforma U.S.R. („constituit în februarie 2015 din scriitori membri şi nemembri ai USR“) a răspândit în presă o  scrisoare de protes t, în care cataloghează ca „abuzive şi nelegale“ acţiunile conducerii USR. „Este o dovadă în plus – dacă mai era nevoie – privind modul nestatutar, nedemocratic, clientelar, discreţionar şi, în cele din urmă, abuziv şi ilegal prin care actuala conducere a USR – în frunte cu preşedintele ei, dl Nicolae Manolescu – înţelege să-şi manifeste autoritatea.

cipariu
S-a ajuns astfel la practicarea unor epurări de tip stalinist împotriva scriitorilor care exprimă opinii diferite de cele ale actualei conduceri“,

susţin semnatarii scrisorii, care „solicită demisia d-lui Nicolae Manolescu şi a întregii conduceri a USR (Consiliul de Conducere şi Comitetul Director) şi îi cheamă pe toţi membrii USR la noi alegeri democratice“.

Manolescu vs. Iaru

„Adevărul“ a contactat ambele părţi implicate în conflict, cerându-le un punct de vedere mai detaliat şi părerea asupra faptului că acest scandal, urât ca orice scandal, poate avea consecinţe incalculabile asupra opiniei publice, şi aşa cu un interes diminuat faţă de breasla scriitorilor. „Nu este vorba de niciun conflict în interiorul Uniunii“, spune preşedintele USR, Nicolae Manolescu, explicând că liderii cei mai vocali sunt acum excluşi din Uniune, iar ceilalţi contestă de pe margine. Mai mult, preşedintele USR anunţă că astăzi va face publică o listă a celor care-au dezminţit apartenenţa la Grupul de Reformă, acesta bazându-se aşadar pe un fals. Printre aceştia, care-ar fi fost incluşi fără să fie întrebaţi, se află poetul basarabean Dumitru Crudu şi criticul literar Andrei Terian, din Sibiu.

Conform lui Manolescu, argumentele adversarilor săi se reduc la „injurii, atacuri la persoană, calomnii“. În ce-l priveşte pe Florin Iaru, „acesta se află în stare de suspendare: a plătit doar jumătate din cotizaţia restantă“. Manolescu, care spune că şi Uniunea va trece la acţiuni în justiţie contra adversarilor săi, concluzionează:

„Este o petiţie semnată de unii care au pierdut totul. Mulţi dintre ei nici nu sunt scriitori. Cine e Cipariu? Iaru, de exemplu, n-a mai scris nimic de 20 de ani. Ceea ce scrie el acum nu are legătură cu literatura“.

Contactat de „Adevărul“, poetul Florin Iaru afirmă că nu a jignit niciodată USR: „Toate acuzele pe care le-am adus se referă la acte, nu am adus atingere demnităţii umane“. Iaru, care spune că se va adresa de astăzi Consiliului de Onoare al Uniunii (aşa cum a procedat Radu Cosaşu în 2006), consideră „foarte abuzivă“ sancţionarea sa şi a lui Cernat şi Vorona, menţionând că „nici nu am avut dreptul să ne apărăm“.

„Un grup de presiune care doreşte puterea“

Mircea Mihăieş insistă asupra faptului că raportul redactat de Comisie este foarte clar, toate argumentele sancţionărilor aflându-se acolo. În plus, deciziile au fost dezbătute şi aprobate în Consiliul USR, Comisia având doar un rol tehnic de întocmire a raportului. Potrivit lui MIhăieş, este vorba despre „un grup de presiune care doreşte puterea“, ale cărui propuneri au fost permanent respinse atunci când s-au discutat, de aceea aceştia ar fi trecut la acţiuni publice şi în instanţă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite