Radu Paraschivescu, la Bookfest: Babel, de la Editura Nemira, e o colecţie în care cred

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Julian Barnes, Giacomo Casanova, Philippe Forest sau Muriel Barbery sunt câteva dintre autorii de succes care se regăsesc în colecţia Babel a Editurii Nemira, relansată la Bookfest 2015. La eveniment au participat scriitorii Radu Paraschivescu, Bedros Horasangian şi coordonatoarea colecţiei, Dana Ionescu.

Duminică, 24 mai, la ora 11.30, când începea maratorul lansărilor în ultima zi de Bookfest 2015, la standul Editurii Nemira a avut loc relansarea colecţiei Babel de la Editura Nemira. Radu Paraschivescu, scriitor, traducator şi realizator de televiziune, precum şi scriitorul Bedros Horasangian au prezentat cele mai recente titluri publicate în această colecţie de tradiţie, rebranduită acum.

Ficţiunea contemporană, dar şi lucrări literare din vremuri mai îndepărtate, editate în colecţia cu o grafică de ţinută, coordonată de Dana Ionescu, au fost puse în lumină de cei doi invitaţi. „Sunt sigur că această colecţie care şi-a schimbat înfăţişarea are succes, pentru că publică autori importanţi şi traduceri făcute de profesionişti renumiţi. Amintesc aici de Mihai Moroiu, de regretata Cornelia Bucur, care au tradus mai multe volume cunoscute ale prozatorului britanic Julian Barnes, de Liviu Bleoca, autorul unei traduceri pure precum cristalul a romanului <Falconer> de John Cheever, marele povestitor american“, a subliniat Radu Paraschivescu. 

„În plus, e o colecţie diversă, care nu se ambiţionează să publice numai capodopere, ci şi cărţi care trebuie descoperite cu răbdare şi curiozitate, cărţi ale unor scriitori de azi cu care publicul din România nu e familiarizat. De aceea cred în ea“, a adăugat invitatul.

De altfel, acesta din urmă a fost prezent la eveniment şi în calitate de traducator şi admirator al lui Julian Barnes. „Un scriitor de la care am învăţat ce înseamnă să gestionezi pierderea şi trauma unei pierderi“, astfel l-a descris pe autorul englez, amintind de „inteligenţa diabolică“ (în cuvintele lui Lawrence Norfolk) a celui care a semnat „Papagalul lui Flaubert“, „Metroland“, „Iubire etc.“ sau „Niveluri de viaţă“.

„Julian Barnes are personaje memorabile şi asta se vădeşte şi în <Tristeţi de lămâie>“, cea mai recentă carte a sa reeditată în cadrul Colecţiei Babel, a comentat scriitorul Bedros Horasangian. Acesta a amintit că, de-a lungul anilor, autori de prim rang ai literaturii secolului XX au fost editaţi în Babel, printrei ei numărându-se Louis-Ferdinand Céline sau John Dos Passos.

Cele mai recente apariţii din Colecţia Babel sunt bestsellerul „Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry“ de Gabrielle Zevin, „Secolul norilor“ de Philippe Forest şi „Povestea vieţii mele“ de Giacomo Casanova.

„La toamnă, colecţia, care oferă cărţi pentru toate anotimpurile, cărţi de savurat în tihnă, se va îmbogăţi cu cel mai recent roman de Jhumpa Lahiri, câştigător al unui Premiu Pulitzer şi al altor distincţii importante. De asemenea, cititorii din România vor avea, printre alte titluri bune, şi <Viaţa elfilor>, cea mai recentă carte semnată de Muriel Barbery, autoarea bestsellerului internaţional <Eleganţa ariciului>“, a anunţat Dana Ionescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite