Radu Aldulescu, scos afară din clădirea Uniunii Scriitorilor. Nicolae Manolescu: „Dacă aş avea de unde să-i dau o casă, i-aş da“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Aldulescu a părăsit locuinţa din str. Nicolae Golescu şi momentan stă pe drumuri   FOTO: Mircea Struţeanu
Radu Aldulescu a părăsit locuinţa din str. Nicolae Golescu şi momentan stă pe drumuri   FOTO: Mircea Struţeanu

Scriitorul Radu Aldulescu a fost evacuat din clădirea Uniunii Scriitorilor din strada Nicolae Golescu 15, în care locuia fără forme legale, în urma unei înştiinţări primite cu o zi înainte ca imobilul să fie eliberat. De cealaltă parte, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, ridică din umeri a neputinţă.

Radu Aldulescu (61 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români, autor al scenariului filmului Terminus Paradis (regia Lucian Pintilie / Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia) şi al mai multor romane. Dintre acestea, "Cronicile genocidului" i-a adus Premiul literar "Augustin Frăţilă", pentru cel mai bun roman al anului 2012, premiu în valoare de 10.000 de euro. Şi totuşi, situaţia scriitorului este departe de a fi una fericită.

Găzduit de mai mulţi ani în clădiri ale Uniunii Scriitorilor, în pragul iernii s-a văzut nevoit să îşi strângă lucrurile şi să evacueze clădirea în care locuia. USR nu îşi mai permite chiria lunară de 1.000 de lei şi nici întreţinerea clădirii, astfel că o cedează Primăriei Capitalei.

"Nu ştiu unde mă mut. Sunt în stradă. Mă mut în stradă. Am scris nouă romane, apărute în două, trei şi patru ediţii. Am luat premii naţionale şi internaţionale şi câteva mii de exemplare din cărţile mele se află în librăriile şi în bibliotecile din ţară. Asta e. Nu am casă", a declarat scriitorul pentru PressOne.ro.

Foaia pe care a primit-o şi care poartă ştampila Uniunii Scriitorilor şi semnătura lui Nicolae Manolescu îi pune în vedere că are la dispoziţie doar o zi pentru a-şi elibera camera.

"Stimate domnule Radu Aldulescu, vă informăm că începând cu data de 14 octombrie 2015, spaţiul din strada Nicolae Golescu nr 15, sector, 1, folosi de Uniunea Scriitorilor din România şi în care dumneavoastră locuiţi (fără contract), va fi eliberat prin mutarea Filialelor USR la sediul central. Faţăde acest fapt, vă rugăm să eliberaţi spaţiul pe care îl ocupaţi. Uniunea Scriitorilor din România va rezilia contractul de îchiriere cu Fondul Imobiliar al Sectorului 1 Bucureşti, căruia îi va preda acest spaţiu", se arată în textul trimis de Nicolae Manolescu.

 De cealaltă parte, contactat de Adevărul, preşedintele Uniunii Scriitorilor s-a arătat contrariat de amplitudinea scandalului stârnit în jurul lui Radu Aldulescu.

"Radu Aldulescu a fost găzduit de Uniunea Scriitorilor în vechiul sediu până l-am cedat proprietarilor. Acum am renunţat la această clădire din multe motive. Am abandonat-o, pentru că nu avem cum să o întreţinem. El nu plătea chirie. Nu am unde să-l cazez, nu am alt apartament, altă casă. Dacă aş avea altă casă - i-aş da. Nu i-am făcut niciun rău, niciodată", a declarat pentru Adevărul scriitorul Nicolae Manolescu.

În momentul de faţă, Radu Aldulescu declară că nu are unde să se ducă, nu ştie unde va dormi la noapte. Momentan, a primit o ofertă din partea scriitorului Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii din Iaşi, care s-a oferit să-l găzduiască acolo pentru trei luni.

Radu Aldulescu s-a născut în 29 iunie 1954, la Bucureşti. A debutat în 1993, la Editura Albatros, cu romanul "Sonata pentru acordeon", pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor.

A mai publicat romanele: "Amantul Colivăresei", "Îngerul încălecat", "Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare", "Proorocii Ierusalimului", "Mirii nemuririi", "Ana Maria şi îngerii", "Cronicile genocidului" (pentru care a primit Premiul literar "Augustin Frăţilă", pentru cel mai bun roman al anului 2012, premiu în valoare de 10.000 de euro) şi "Istoria Regelui Gogoşar".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite