Radu Aldulescu a câştigat premiul literar “Augustin Frăţilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Radu Aldulescu
Scriitorul Radu Aldulescu

Scriitorul Radu Aldulescu a câştigat ediţia din acest an a premiului literar “Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, distincţia fiindu-i acordată, aseară, pentru romanul “Cronicile genocidului”, apărut la Editura Cartea Românească.

Cele cinci romane finaliste au fost: “Craii şi morţii”, de Dan Stanca (Editura Cartea Românească, 2012), “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu (Editura Cartea Românească, 2012), “Hotel Universal”, de Simona Sora (Editura Polirom, 2012), “Omar cel orb”, de Daniela Zeca (Editura Polirom, 2012), şi “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, (Editura ALLFA, 2012). Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 56 de romane înscrise în competiţie. Romanele finaliste au intrat apoi în etapa a doua de jurizare, care a avut loc între 15 septembrie - 1 noiembrie. În această etapă, 24 de bloggeri au ales câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Radu Aldulescu - al cărui roman "Cronicile genocidului" a primit cel mai mare punctaj - a fost răsplătit cu premiul literar "Augustin Frăţilă" - romanul anului 2012.

Aldulescu nu a fost prezent la ceremonia de premiere de aseară, fiind plecat la o rezidenţă literară în străinătate. Premiul a fost ridicat de Bogdan Alexandru Stănescu, directorul editorial al editurii Polirom. Editura Cartea Românească face parte din grupul editorial Polirom.

“Comunismul a fost un rău care a generat un rău mai mare. «Cronicile genocidului» se adună în apogeul epocii Iliescu - Constantinescu - Băsescu. În umbra lor am povestit, ca întotdeauna, mai ales ce am trăit. De la tinereţe pân' la bătrâneţe şi totodată de la bătrâneţe tânjind spre tinereţe şi mai departe, revenind în permanenţă în acest punct terminus - aici mi-am tăiat inima în bucăţi ca s-o împart, aici l-am vazut pe fratele meu în groapă fără chip şi fără mărire, aici am şezut şi am plins etc. Ori de câte ori mi-am permis luxul să inventez, soarta mi-a scos în cale numaidecât întâmplările, lucrurile şi personajele inventate. Un cerc vicios (oare de unde voi incepe a-mi plânge faptele vieţii mele celei ticăloase?) pe care vreau să cred că l-am rupt definitivând acest roman, supravieţuind experienţei personale care l-a declanşat, salvându-mi iaraşi viaţa scriind”, spune Radu Aldulescu, citat pe site-ul Editurii Polirom.

Radu Aldulescu, născut pe 29 iunie 1954, la Bucureşti, a debutat în 1993, la Editura Albatros, cu romanul “Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat romanele: “Amantul colivăresei” (ediţia I, Editura Nemira, 1996; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2006), “Îngerul încălecat” (ediţia I, Editura Phoenix, 1997, ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2011), “Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare” (ediţia I, Editura Nemira, 1998; ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2007), “Proorocii Ierusalimului” (ediţia I, Editura Publicaţiilor pentru Străinătate, 2004; ediţia a II-a, Editura Corint, 2006; ediţia a III-a, Editura Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Editura Polirom, 2012), “Mirii nemuririi” (Editura Cartea Românească, 2006); “Ana Maria şi îngerii” (Editura Cartea Românească, 2010).

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite