Prestigiosul premiu „Women's Prize for Fiction“ a ajuns la scriitoarea irlandeză Lisa McInerney

Prestigiosul premiu „Women's Prize for Fiction“ a ajuns la scriitoarea irlandeză Lisa McInerney

LIsa McInerney

Scriitoarea irlandeză Lisa McInerney a câştigat prestigiosul trofeu literar Women's Prize for Fiction pe 2016 cu volumul ei de debut, intitulat „The Glorious Heresies“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Volumul ”The Glorious Heresies”, a cărui acţiune este plasată în Irlanda devastată de criza economică, detaliază modul în care o crimă înfiorătoare afectează vieţile mai multor persoane de la periferia societăţii, informează bbc.com.

Celelalte finaliste pentru acest premiu literar au fost scriitoarea americană Cynthia Bond - pentru volumul ”Ruby”, cu o acţiune plasată în Texas; romanciera britanică Hannah Rothschild - pentru volumul ”The Improbability of Love”, inspirat din universul creatorilor de artă; scriitoarea americană Elizabeth McKenzie, pentru volumul ”The Portable Veblen”; scriitoarea irlandeză Anne Enright, pentru saga familială ”The Green Road”, şi scriitoarea americană Hanya Yanagihara, pentru cartea ”A Little Life”, un roman despre prietenie.

Juriul, prezidat de Margaret Mountford, a fost alcătuit din scriitoarea şi cântăreaţa Tracey Thorn, jurnalista Naga Munchetty, scriitoarea şi jurnalista Laurie Penny şi scriitoarea Elif Shafak.

Lisa McInerney, care deţine un blog în care publică diverse relatări despre viaţa din epoca modernă, s-a aflat pe lista scurtă a scriitorilor nominalizaţi la Desmond Elliott Prize pe 2016 şi pe lista lungă a scriitorilor nominalizaţi la Dylan Thomas Prize pe 2016. Proza ei scurtă a fost publicată în revista literară The Stinging Fly, a fost lecturată pe BBC Radio 4 şi a apărut în The Long Gaze Book.

Scriitoarea a relatat pe blogul ei felul în care a fost crescută şi vorbeşte adeseori despre copilăria ei neconvenţională. Fiică a unei femei care nu era căsătorită, Lisa McInerney a crescut în casa bunicilor ei pe linie maternă, în comitatul irlandez Galway, şi a lucrat apoi în birourile unei companii de construcţii din comitatul Cork.Am fost crescută de bunici, deoarece, în anii 1980, copiii născuţi de femeile necăsătorite aveau, din păcate, statutul oficial de „nelegitimi“, iar familia mea îşi dorea ca viaţa mea să fie mai bună.


Acest premiu literar anual, denumit Baileys Women's Prize după sponsorul său actual, era cunoscut până în urmă cu câţiva ani sub numele Orange Prize for Fiction şi este decernat începând din anul 1996 unei scriitoare de limbă engleză care provine din orice ţară a lumii.

Acest trofeu literar este însoţit de un cec în valoare de 30.000 de lire sterline (43.000 de euro), dar şi de o figurină din bronz, supranumită ”Bessie”. Ceremonia de înmânare a premiului din acest an a avut loc miercuri seară, la Royal Festival Hall din Londra.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările