Premiul Goncourt 2020 a fost atribuit lui Hervé Le Tellier pentru romanul "L'Anomalie"

Premiul Goncourt 2020 a fost atribuit lui Hervé Le Tellier pentru romanul

Herve Le Tellier FOTO Wikipedia

Hervé Le Tellier, în vârstă de 63 de ani, este câştigător al premiului Goncourt pe 2020 cu romanul "L'Anomalie" (editura Gallimard). El a primit opt voturi "pentru" din partea juriului Academiei Goncourt, care a deliberat, pentru prima dată în istorie, prin intermediul aplicaţiei Zoom.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrarea sa a fost preferată înaintea volumelor "Les Impatientes" de Djaïli Amadou Amal, "Thésée, sa vie nouvelle" de Camille de Toledo şi "L'Historiographe du royaume" de Maël Renouard.

Publicată la Gallimard, o editură adesea recompensată, această cartea, concepută ca un joc savant de construcţie şi suspans, a convins deja publicul larg. 

În romanul său, autorul oferă mai multe poveşti: discurs poliţist, de aventură, de dragoste. "L'Anomalie conbină toate acestea. Un OLNI, un obiect literar neidentificat. Acestea conferă o lucrare originală, care a sedus juriul", scrie Le Figaro. 

Criza sanitară şi închiderea restaurantelor, deci şi Drouant, în cartierul Operei din Paris, au obligat juriul să recurgă la o videoconferinţă şi să delibereze. 

Premiul Goncourt, desemnat de membrii ai juriului voluntari, acordă unui scriitor suma de 10 euro. Premiul reprezintă şi o miză economică crucială, deoarece zeci sau chiar sute de mii de cititori au încredere în această recunoaştere. Conştienţi de aceasta, Academia a preferat să aştepte redeschiderea librăriilor, care a avut loc sâmbătă după o lună din motive sanitare. 

Născut pe 21 aprilie 1957, Hervé Le Tellier a ales mai întâi calea matematicii, înainte de a se dedica jurnalismului. În 1984 a publicat primul roman. A scris poezie, romane, eseuri, cărţi de călătorie. Printre acestea: "Zindien", "La Chapelle Sextine", "Joconde jusqu'à cent". În paralel, a publicat articole în L'Événement du Jeudi şi în jurnalul de satiră La Grosse Bertha. A avut colaborări cu Le Monde şi revista Nouvelles Clés.

În 2019, premiul Goncourt a fost câştigat de Jean-Paul Dubois cu "Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon".


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările