Verdictul în cazul lui Jean-Claude Arnault, fotograful din cauza căruia premiul pentru literatură nu se acordă în acest an, a fost anunţat

Verdictul în cazul lui Jean-Claude Arnault, fotograful din cauza căruia premiul pentru literatură nu se acordă în acest an, a fost anunţat

Academia Suedeza                                                                                                  FOTO: Facebook

Sezonul premiilor Nobel din 2018 debutează luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, aceeaşi zi în care va fi anunţat şi verdictul pentru fotograful din spatele scandalului sexual care a dus la anularea premiului Nobel pentru literatură. Laureatul din anul 2018 urmează să fie anunţat în acelaşi timp cu laureatul din 2019, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Jean-Claude Arnault (72 de ani) a fost condamnat la doi ani de închisoare, conform bbc.com. „Acuzatul a fost găsit vinovat de viol, comis în noaptea dinspre 5 spre 6 octombrie 2011”, a anunţat tribunalul de la Stockholm. 
De asemenea, conform aceleiaşi surse, victimei i s-ar fi acordat „compensaţie pentru daune”, Arnault fiind nevoit să plătească aproximativ 12.000 de dolari. 

Anul trecut, în noiembrie, ziarul suedez Dagens Nyheter publica mărturiile a 18 femei care îl acuzau pe fotograful francez Jean-Claude Arnault, soţul poetei Katarina Forstenson, de hărţuire sexuală. Verdictul în cazul acestuia urmează să fie anunţat luni, 1 octombrie. 
 
Decizia Academiei Suedeze de a nu acorda în acest an premiul Nobel pentru literatură vine ca o consecinţă a acestor acuzaţii care a adus la „o încredere redusă a publicului în Academie”. 
 
În prezent, şase dintre cei 18 membrii ai Academiei, care sunt aleşi pe viaţă, nu mai activează în cadrul instituţiei , cărora li se alătură alţi doi membri care au decis să se retragă fără a menţiona însă motivul.
 
Pentru că nu va fi întrunit cvorumul necesar (este nevoie de prezenţa a 12 membri ai comitetului), pentru că noi membri nu pot fi încă aleşi, dar şi din cauza criticilor pentru confilictele de interes şi alte rivalităţi interne, Academia a decis că vor avea loc „reforme majore”, conform AFP.
 
„Membrii activi ai Academiei Suedeze sunt, desigur, perfect conştienţi că prezenta criză de încredere adaugă noi presiuni pe termen lung şi muncă pentru schimbare. Găsim necesară acordarea de timp pentru recuperea încrederii publice în Academiei înainte ca următorul laureat să poată să fie anunţat. Asta, din respect pentru laureaţii din trecut şi din viitor, pentru Fundaţia Nobel şi pentru publicul general”, declara, la izbucnirea scandaului, Anders Olsson, secretar interimar al Academiei, citat de aceeaşi publicaţie. 
Jean-Claude Arnault alături de soţia sa, poeta Katarina Frostenson (Foto: The Times)
 
Pe lângă acuzaţiile de hărţuire sexuală, Arnault a mai fost acuzat şi că ar fi dezvăluit mai devreme numele câştigătorilor Nobel din ultimii şapte ani. Fotograful a negat însă toate acuzaţiile. 
 
Excepţia de la regulament
 
La începutul lunii aprilie, secretarul permanent al Academiei, Sara Danius, s-a retras, alţi patru membri urmându-i exemplul, ca un protest faţă de decizia ca soţia fotografului de a nu fi exclusă din juriu.
 
Termenul final al procesului lui Jean-Claude Arnault a fost pe 24 septembrie, când procurorul Christina Voigt a cerut ca fotograful să fie condamnat la trei ani de închisoare, precum şi reţinerea sa „pentru că există riscul ca acesta să părăsească ţara”. Verdictul urmează să fie anunţat luni. 
 
Regulamentul forului prevede ca cei 18 membri ai Academiei să fie înlocuiţi doar după moartea lor, însă regele Carl Gustaf anunţa în aceeaşi perioadă că ar putea schimba regulile pentru a permite acceptarea de noi membri.  Criticul literar Svenska Dagbladet Madelaine Levy a declarat pentru aceeaşi publciaţie că scandalul a fost „dezastruos” pentru reputaţia Academiei. 
 
Nu este prima dată când premiul Nobel pentru literatură nu a fost acordat, în 1914, 1918, 1935 şi între 1940-1943, premiul nefiind, de asemenea, decernat. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările