Premieră pe piaţa de carte românească. Parteneriat  între Grupul Editorial Art  şi unul dintre cele mai mari grupuri de profil din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philipp Haussmann, directorul general al Klett Gruppe
Philipp Haussmann, directorul general al Klett Gruppe

Grupul Editorial Art şi Klett Gruppe (Germania) au semnat luni, 17 iulie, la Bucureşti, primul parteneriat exclusiv dintre o editură românească şi unul dintre cele mai mari grupuri editoriale educaţionale din Europa. La conferinţa de presă au fost prezenţi: Philipp Haussmann (director general Klett Gruppe), Bojan Vrtaç (director financiar al grupului în Europa de Est) şi Dan Iacob (director general Grupul Editorial Art).

Semnarea parteneriatului dintre Grupul Editorial Art şi Klett Gruppe aduce în România 125 de ani de experienţă de pe cea mai mare piaţă de carte educaţională din Europa, Germania, în conceperea şi redactarea de manuale şcolare şi de materiale auxiliare educaţionale.

Scopul parteneriatului este ca noua editură creată, Art Klett,  să devină o companie solidă, care să poată concura pentru titlul de principal producător de carte cu profil educaţional din Sud-Estul Europei. Manualele şi materialele auxiliare concepute în cadrul parteneriatului se adresează grupei de vârstă de la 6 la 18 ani (Clasele 0-XII), fiind planificată extinderea şi pe piaţa preşcolară. 

De asemenea, noua editură creată include în proiectele sale şi dezvoltarea de manuale digitale europene, care să cuprindă peste 400 de aplicaţii multimedia. Manualele şi materialele auxiliare vor fi realizate de autori români, precum şi de autori străini, valorificând experienţa europeană pe care Klett Gruppe o aduce în cadrul parteneriatului.

Directorul Gupului Editorial Art, Dan Iacob a vorbit despre ţelurile editurii româneşti precum şi despre faptul că, în România, domeniul educaţional merge, chiar dacă cu paşi mărunţi, în direcţia cea bună. 

„Am fondat grupul editorial Art acum 16 ani. Când am început această companie, unul dintre ţelurile mele a fost acela de a schimba felul în care copiii învăţau la vremea respectivă....am simţit că avea nevoie de îmbunătăţiri.  Simţeam că lucrurile se pot face diferit şi că este o prăpastie, în ceea ce priveşte educaţia, între noi şi ţările europene”, a declarat Dan Iacob.

Acesta a discutat şi despre rolul major pe care manualele îl au, alături de profesori, în formarea elevilor, considerând că dacă are instrumentele necesare, un copil poate fi adus pe calea cea bună. 

Luând cuvântul, directorul general al Klett Gruppe, Philipp Haussmann a povestit istoria grupului german. 

                                                                                                           Semnarea parteneriatului

semnare Art-Klett

Klett Gruppe are aproape 125 de ani, are sediul central în Stuttgart şi este o companie de familie. Iniţial, ca toate marile edituri de astăzi, a început ca tipografie, apoi, în anii '20, s-a axat pe tipărirea de manuale, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, a devenit cea mai mare editură pe temă educaţională din Germania, Austria şi Elveţia. 

Activitatea s-a extins şi a început să fondeze unităţi şi institute de învăţământ, dar şi să coordoneze grădiniţe şi şcoli primare specializate. 

 „Astăzi ne considerăm o companie educaţională şi unul dintre pilonii noştri de bază rămâne publicarea de manuale... Scopul nostru vizează dezvoltarea copiilor, ca aceştia să aibă mai multe şanse în viaţă. Atingem acest scop lucrând cu profesorii, ajutând profesorii şi învăţând profesorii. Mulţi oameni uită că, fără profesori, şcoala nu înseamnă nimic”, a declarat Philipp Haussmann. 

Directorul general al Klett Gruppe a mai explicat că, atunci când vine vorba de educaţie, o afacere este diferită pentru că trebuie să investeşti pe termen mai lung în produse şi clienţi, fixând o misiune pe termen lung. Unul dintre secretele din spatele grupului, a adăugat el, este că şi-au consolidat o reţea formată din oameni de ştiinţă, specialişti şi profesori cu care lucreză îndeaproape şi care ajută mereu la îmbunătăţirea ofertei. 

„Suntem cel mai probabil, primul grup editorial care se concentrează pe educaţie în Europa”, a afirmat Haussmann. 

„În ciuda Brexit şi în ciuda tuturor politicilor care se tot întâmplă în ultimii ani, credem că Europa se uneşte mult mai mult. Felul în care elevii învaţă şi în care profesorii predau este tot mai asemănător în toate ţările europene. Această uniformizare se vede deja în ţările europene atunci când vine vorba de manualele de învăţare a limbilor, care au acelaşi frame-work”, a mai spus Haussmann. 

În legătură cu beneficiile Grupului Editorial Art, Iacob a spus că acesta câştigă mai ales expertiză, mai ales în zona de digitalizare care este foarte scumpă. 

„În educaţie este foarte greu de făcut distincţia între o carte bună şi una foarte bună….Cu cât lucrăm în educaţie cu atât ne dăm mai mult seama că diferenţele între bine şi foarte bine nu le poţi parcurge decât cu expertiză şi, în cazul nostru, cu expertiză străină. Într-una din convesaţiile cu Haussmann am aflat că acum, în Germania, se lucrează acum deja la manualele din 2021-2022, deci ei lucrează în avans să producă această difereţa între foarte bun şi excepţional.”, a mai spus Dan Iacob.

De asemenea, el a adăugat că motivul alegerii Klett Gruppe este că are cel mai mare număr de ţări în care a avut success, dar şi pentru că organizează întâlniri bianuale pentru schimburi de expertiză, facilitând astfel editurii acces la o rezervă de specialişti. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite