Povestea tragică a pictoriţei care a murit la 26 de ani, însărcinată, într-o cameră de gazare la Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul David Foenkinos, câştigător al premiului Renadout pe anul 2014, a fost la Bucureşti cu ocazia lansării în România a romanului „Charlotte”, care i-a adus prestigioasa distincţie, publicat în colecţia Babel a Editurii Nemira.

Povestea teribilă a unei pictoriţe evreice, moartă la Auschwitz, la 26 de ani, romanul „Charlotte” a declanşat un întreg fenomen în Franţa, unde artista Charlotte Salomon a devenit acum o adevărată vedetă. Într-o zi, un scriitor tânăr şi celebru în Franţa şi în lumea întreagă, cu succes de public şi în aceeaşi măsură succes de critică, a descoperit-o pe Charlotte, la o expoziţie mică, unde erau şi câteva dintre lucrările ei autobiografice.

„Acum zece ani, la Paris, am descoperit-o pe această artistă, datorită unei mici expoziţii m-a răvăşit complet. A fost pentru prima dată când am resimţit aşa ceva în faţa unui artist”, a declarat David Foenkinos, prezent la Librăria Cărtureşti, unde a povestit cum s-a născut acest roman. „Tablourile pictate de ea sunt autobiografice şi am fost fascinat de inventivitatea ei, de poezie şi de destinul ei. Are o viaţă incredibilă şi sunt întrebat adesea dacă tot ceea ce povestesc e adevărat. Şi aşa e. S-a vorbit mult despre contextul celui de-al Doilea Război Mondial, însă pe mine mă interesa această femeie, Charlotte, care la un moment dat este capabilă să meargă în căutarea frumuseţii, să dea un exemplu de curaj şi de forţă. E o carte biografică în foarte mare măsură şi în carte şi explic raportul meu cu viaţa ei. Mi-ar fi părut foarte rău, aş fi intrat într-o adevărată depresie dacă lumea ar fi uitat-o pe această pictoriţă care şi-a părăsit Germania natală şi a ajuns în sudul Franţei, unde a stat închisă într-o cameră de hotel timp de doi ani, fără nume, fără iubitul ei, fără familie”, a mai spus scriitorul francez.

„Mă duceam atât de des acolo, în camera aia de hotel unde a stat ea închisă, încât recepţionera ajunsese să mă creadă un obsedat sau un psihopat. Dar voiam să văd şi să simt această cameră de hotel în care Charlotte trăise şi pictase.”

Portret al unei femei excepţionale şi evocare a unui destin tragic, „Charlotte”, evocă destinul tragic al unei artioste care şi-a găsit sfârşitul la Auschwitz. Copilăria şi-o petrece la Berlin, apoi naziştii o exclud treptat din societatea germană. Dragostea arzătoare o trăieşte înainte de a lăsa tot şi de a se refugia în Franţa. Acolo îşi transpune spaimele, visele şi dorinţele în desene fascinante, pe care i le încredinţează medicului personal.

„E o carte a emoţiilor, e o carte despre un destin, despre răul istoric, despre pictură, despre noi, oamenii moderni. Atunci când a primit manuscrisul şi l-am citit am remarcat toată forţa lirică a acestui roman. Destinul eroinei care e fabulos ne invită să privim la un secol din care facem şi noi parte şi despre care am citit în manualele de istorie, fără să asimilăm în destine particulare toate atrocităţile lui. Charlotte Salomon este o pictoriţă evreică, născută la Berlin care sfârşeşte în camera de gazare de la Auschwitz, la 26 de ani. E povestea unei femei care de-abia începe să se nască, dar care n-apucă să trăiască pentru că pleacă repede într-o altă lume”, a spus Dana Ionescu, redactor şef al Editurii Nemira şi coordonator al colecţiei Babel, explicând de ce a ales acest roman.

„Cartea a schimbat foarte multe în mine şi a fost foarte greu să o scriu, a durat zece ani, am făcut multe cercetări. Scrierea asta va rămâne pentru mine un moment desebit şi plin de intensitate”, a mai spus david Foenkinos. „Voi mai scrie şi alte cărţi dar nu vor fi la fel de bune”, a glumit el.

„Nu există un cititor ideal pentru mine, aşa că m-am bucurat foarte mult că această carte a primit un premiu din partea tinerilor francezi şi că ea le poate vorbi despre cât de important este curajul şi de resurselor pe care le poţi găsi în tine pentru a rezista, în ciuda suferinţei.”

David Foenkinos s-a născut pe 28 octombrie 1974 la Paris. A studiat literatura la Sorbona. Pasionat de jazz, a fost o vreme profesor de chitară. Romanul său de debut, intitulat „Inversion de l'idiotie: de l'influence de deux Polonais”, a fost publicat în 2001 la Editura Gallimard şi a câştigat Premiul François Mauriac. Au urmat apoi alte romane, tipărite la edituri prestigioase, recompensate cu numeroase premii şi traduse în treizeci şi cinci de limbi. Printre ele se află şi „Delicateţe” (Nemira, 2013), pentru care, împreună cu fratele sau Stéphane, a realizat adaptarea cinematografică, în care rolurile principale le revin actorilor Audrey Tautou şi François Damiens.

La Bucureşti, David Foenkinos a spus că şi-ar dori o ecranizare după romanul „Charlotte”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite