„Povestea Castelului Peleş“, lansată de Principele Radu, marţi, la Ateneu FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, începând cu ora 17.30, lansarea cărţii-album "Povestea Castelului Peleş", scrisă de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Evenimentul va avea loc în foaierul Ateneului Român. Alături de Alteţa Sa Regală va lua cuvântul domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“. Prezentarea cărţii va fi urmată de o sesiune de autografe.

Curtea Veche Publishing şi Filarmonica „George Enescu“ organizează marţi, începând cu ora 17.30, lansarea cărţii-album "Povestea Castelului Peleş", scrisă de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Evenimentul va fi găzduit de Ateneul Român şi va avea loc în foaier (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3). Alături de Alteţa Sa Regală va lua cuvântul domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“. Prezentarea cărţii va fi urmată de o sesiune de autografe.

Castelul Peleş este o capodoperă a arhitecturii secolului al XIX-lea. O adevărată galerie, în care se reunesc mari curente şi tendinţe din pictură, sculptură şi artele decorative. Un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate şi artişti vizionari. Reşedinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleş este expresia ultimă a dorinţei de afirmare şi legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei. Cum orice castel are o poveste, se cuvenea să aibă şi Peleşul una, iar aceasta este dezvăluită chiar de unul dintre membrii Familiei Regale. Erudită, minuţioasă, adeseori inedită, superb ilustrată, Povestea Castelului Peleş este cea mai izbutită monografie de până acum a acestui fascinant şi glorios simbol al României.

image

„Inaugurat în 1883, castelul Peleş nu este doar un loc plăcut pe timp de vară; a fost conceput să fie de asemenea un monument naţional, destinat să păstreze trofeele victoriei de la Plevna, ceea ce îi explică stilul simplu, dar majestuos. Curtea interioară a castelului – tip Bramante  – cu o fântână în mijloc, în cel mai curat stil renascentist, surprinde plăcut vizitatorul. Curtea are o decoraţiune veselă, alcătuită din plante şi flori; de jur împrejur, faţadele clădirii sunt animate de desene elegante. Interiorul castelului este o adevărată minune, datorită frumuseţii şi bogăţiei lemnului sculptat şi vitraliilor. Cum intri în vestibul, te găseşti în faţa Scărilor de onoare, faţă în faţă cu cei mai importanţi conducători ai bătrânei Românii: Sfântul Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul. Într o atitudine mândră, înveşmântaţi în cape de blană sau cu coroana de aur pe capetele lor, ei impresionează prin strălucirea straielor, în care albul herminei se armonizează cu verdele smarald sau roşul largii mantii. La dreapta şi la stânga celor doi domnitori, în chip de cavaleri supuşi, patru purtători de scuturi susţin stemele provinciilor româneşti. În biblioteca reginei, deasupra grupului de copii simbolizând poezia şi ştiinţa, este imaginea lui Ulfilas (311–383), un conducător religios got de la nord de Dunăre, traducând Biblia în limba sa şi aducându şi contribuţia la răspândirea creştinismului, un apostol creştin al romanilor, şi imaginea lui Dante Alighieri, creatorul poeziei occidentale.

Trecând din bibliotecă în dormitor, vom întâlni imagini ale Deniilor şi alegorii ale Picturii şi Muzicii, ca şi o serie de teme legendare. Înăuntrul apartamentelor rezervate oaspeţilor de onoare, un număr de steme regale străluceau într o abundenţă heraldică, stând mărturie despre strămoşii Familiei Regale. Dar, dintre toate, vitraliile castelului Peleş sunt, fără nici o îndoială, cel mai profund şi mai strălucitor element. Ele ilustrează teme din poemele lui Vasile Alecsandri.“  
image

Salonul Maur are acces pe două balcoane de deasupra terasei principale a castelului. La balconul din dreapta al încăperii au ieşit, pentru a saluta mulţimea, Regele Mihai I şi Regina Ana în ziua întoarcerii la castel, după 60 de ani de absenţă şi de pribegie. 

Gillar  din Viena a avut în sarcină feroneria, sucursala bucureşteană a Casei Kott Elsner din Viena s a ocupat cu zugrăvirea, Casa Waygand şi Casa L. P. Dietz din Praga au realizat faianţarea, Axerio din Bucureşti, mozaicarea, inginerul Karl Francini din Viena a făcut lucrările în onix, iar mobilierul a fost fabricat la Viena de firma W. Stöger.

Cartea-album "Povestea castelului Peleş" este disponibilă pe site-ul editurii Curtea Veche la preţul de 80 de lei.
 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite