Poeta americană Louise Gluck, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Louise Gluck                                                                                             FOTO: poetryinternational.org
Louise Gluck                                                                                             FOTO: poetryinternational.org

Poeta americană Louise Gluck este laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020, a anunţat joi Academia suedeză.

Comitetul Nobel care acordă premiul pentru Literatură a decis să o recompenseze pe Gluck pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală”.

Născută pe 22 aprilie 1943, la New York, Louise Gluck a urmat cursurile Sarah Lawrence College şi Columbia University.

Considerată unul dintre cei mai talentaţi poeţi americani contemporani, Gluck a debutat în 1968, cu „Firstborn”, iar de-a lungul carierei a fost recompensată cu numeroase distincţii, între care Pulitzer (1993, pentru „The Wild Iris”) şi National Book Award (2014, pentru cea mai recentă carte de poezii, „Faithful and Virtuous Night”).

A publicat 12 colecţii de poezii şi câteva volume de eseistică. Toate sunt caracterizate de efortul pentru claritate. Viaţa de familie, copilăria, relaţiile dintre părinţi şi dintre rude reprezintă tema centrală a scrierilor ei. Chiar dacă nu a negat vreodată importanţa background-ului autobiografic, nu trebuie să fie văzută ca un poet confesional. Gluck caută universalul, astfel, se inspiră din mituri şi motive clasice, prezente în majoritatea lucrărilor ei. 

Cu volume ca „The Triumph of Achilles” (1985) şi „Ararat” (1990), Gluck a devenit populară în America şi străinătate.

Scriitor rezident la Yale University, unde şi predă, ea trăieşte în Cambridge, Massachusetts. 

Gluck, în tinereţe (Foto: Wikipedia) 

Imagine indisponibilă

Contactată telefonic joi dimineaţă de secretarul Comitetului Nobel, „mesajul a fost primit ca o supriză, însă a fost binevenit, din câte mi-am putut da seama”.

Din 1901 până în prezent au fost acordate 112 premii Nobel pentru Literatură. De patru ori, distincţia a fost împărţită între doi câştigători.

Cincisprezece femei au fost laureate cu acest premiu până anul acesta.

Toni Morrison a devenit, în 1993, prima femeie afro-americană recompensată cu Nobelul pentru Literatură.

Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, cunoscut pentru „Cartea Junglei”, la vârsta de 41 de ani, în 1907, iar Doris Lessing a fost cel mai vârstnic, la vârsta de 88 de ani, în 2007.

Anul trecut, Academia suedeză a acordat premiile pentru 2018 şi 2019 scriitorilor Olga Tokarczuk (Polonia), respectiv Peter Handke (Austria).

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 950.000 de euro). Aceasta este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat pe 9 octombrie, iar al premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, pe 12 octombrie.

Toate anunţurile sunt transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.

Anul acesta, ceremonia de înmânare a premiilor nu va avea loc la Stockholm, din cauza pandemiei, iar fiecare laureat îşi va primi diploma şi medalia în ţara în care se află. Este pentru prima dată în 76 de ani când ceremonia nu va avea loc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite