LANSARE "Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice şi restaurare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academicianul Răzvan Teodorescu, la lansarea cărţii semnate de Oliviu Boldura (centru)
Academicianul Răzvan Teodorescu, la lansarea cărţii semnate de Oliviu Boldura (centru)

Volumul „Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice şi restaurare“, de Oliviu Boldura,  a fost lansat marţi la Muzeul Ţăranului Român. Prima ediţie a cărţii, apărută în 2008, a primit premiul „George Oprescu“ al Academiei Române.

A doua ediţie a volumului „Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice şi restaurare”, de Oliviu Boldura, cu o prefaţă semnată de Corina Popa, a fost publicat de Editura ACS.

Specialişti în domeniul restaurării şi conservării, oameni de cultură şi simpli iubitori ai patrimoniului cultural naţional s-au reunit, marţi, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, la invitaţia Asociaţiei Art Conservation Support, pentru a discuta pe marginea noului titlu intrat in catalogul editorial al editurii ACS.

Specialiştii Răzvan Teodorescu,  Oliviu Boldura, Corina Popa şi Virgil Ştefan Niţulescu au vorbit despre acest volum, la lansare.

lansare caietele restaurarii
„Oliviu Boldura a scris un manual de restaurare. Sigur, tema este Moldova, dar metoda, toate lucrurile: problemele tehnice, problemele chimice ... toate acestea se află în acest mic, sau mare, manual de restaurare. Pretextul este Moldova, cazurile sunt cele din Moldova, dar mie mi se pare că este un adevărat tratat de restaurare. Sunt lucruri absolut extraordinare aici: descoperirea unor teme noi prin restaurare, găsirea diferenţelor între fazele de pictură târzie de la Suceviţa şi celelalte, tehnica de execuţie, ... detalii importante pentru încadrarea în epocă a unor monumente şi decisive pentru clasificarea monumentelor UNESCO“, a declarat academicianul Răzvan Teodorescu.

Editarea acestui volum, un titlu de referinţă în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului cultural construit, a fost posibilă cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul sesiunii de finanţare I /2013  pentru proiecte editoriale şi a contribuţiei partenerilor proiectului editorial “Patrimoniul UNESCO din Bucovina în studiu”:

Prima ediţie a cărţii, apărută în 2008, a primit premiul „George Oprescu“ al Academiei Române. Această a doua ediţie aduce completări ale conţinutului, pe baza informaţilor obţinute în timpul intervenţiilor de conservare-restaurare din ultimii ani. Astfel, „Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice şi restaurare” este o sinteză a experienţei de peste 40 de ani de restaurare a unor monumente importante din România şi de peste 30 de ani de cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti a profesorului Oliviu Boldura. 

“Această a doua ediţie, publicată în limba română şi engleză, aduce completări ale conţinutului, ca urmare a continuării procesului de conservare-restaurare din ultimiii ani. Apariţia acestei a doua ediţii este importantă nu numai pentru valoarea conţinutului, dar şi pentru că prima ediţie, aparută într-un tiraj bilingv de 1000 exemplare, demult epuizate, este în continuare cerută atât în ţară cât şi de prestigioase muzee şi biblioteci din străinatate. Este, aşadar, o carte de vizită pe care trebuie să o oferim tuturor celor care se dovedesc a fi alături de noi în eforturile de a ocroti patrimoniul cultural naţional!”, a declarat Anca Dină, preşedinte al Asociaţiei Art Conervation Support.
lansare caietele restaurarii

Cartea reprezintă o contribuţie ştiinţifică originală în cercetarea problemelor restaurării şi conservării picturii murale din Moldova şi a picturii murale în general, depăşind totuşi dimensiunea ştiinţifică şi tehnică. Nu întamplător, autorul acordă o pondere importantă factorului uman drept cauză a modificării estetice a picturii: este vorba de repictări, de restaurări cu materiale improprii, neadecvate, de eventuale vicii tehnice de execuţie, dar şi de interacţiunea cu monumentul fără a respecta principiile şi regulile generale privind conservarea monumentelor. Lucrarea de faţă stabileşte, printr-un număr important de studii de caz, cauzele ce determină modificările estetice ale picturii murale. Se subliniază importanţa majoră a cercetarii interdisciplinare, singura cale de diagnosticare corectă şi premiza stabilirii unei metodologii de intervenţie adecvată fiecărui monument. 

  „În spatele acestor rânduri de găsesc oameni deosebiţi care au dorit să dezvolte restaurarea la noi.”, a spus domnul Oliviu Boldura, referindu-se la profesorul Vasile Drăguţ, la Tatiana Pogonat, la Ioan Istudor sau la soţii Paolo şi Laura Mora, pioneri ai domeniului restaurării, ale cărui baze au fost puse în urmă cu 40 de ani. “Personal am şi o mulţumire faţă de generaţiile mai tinere, cei care mi-au fost studenţi şi care mai târziu au ajuns coordonatori de şantier şi care, împreună cu echipele pe care le-au coordonat, au trecut prin experienţa unor momente de a căror importanţă nu ne-am dat seama atunci. Dar lucrurile, în timp, s-au adunat. Aşadar, în această carte se află şi sufletul şi priceperea celor care au lucrat pe şantiere alături de mine, cartea de fapt reuneşte experienţa acumulată împreună”, a adăugat autorul.

Despre Asociaţia Art Conservation Support

Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.

De la înfiinţarea sa, în anul 2009, Asociaţia Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la punerea în valoare şi conservarea patrimoniului cultural. Proiectele derulate până în prezent contribuie de asemenea la informarea publicului larg şi a specialiştilor, având multiple rezultate în timp.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite