Personalităţi de cinci stele au deschis Bookfest 2018

Personalităţi de cinci stele au deschis Bookfest 2018

Salonul de Carte Bookfest şi-a deschis, miercuri, porţile  FOTOGRAFII: Mihai Cratofil

Preşedintele Klaus Iohannis a deschis, miercuri, cea de a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (30 mai - 3 iunie 2018), alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, Statele Unite fiind ţara invitată la această ediţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele României Klaus Werner Iohannis, ES Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii (Invitatul de Onoare Bookfest 2018), ES Tamar Samash, ambasadorul Israelului, ES Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale George Ivaşcu, preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloş,  Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, şi multe alte personalităţi ale vieţii publice şi culturale au venit la pavilionul B2 de la Romexpo ca să deschidă, miercuri, cea de-a XIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Aflat pentru al treilea an consecutiv sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Salonul Internaţional de Carte Bookfest s-a deschis cu o conferinţă având titlul „Carte, Educaţie, Viitor“, eveniment înscris în calendarul de activităţi organizate sub egida Proiectului „România Educată”, iniţiat de Preşedintele României. Alături de preşedintele Klaus Werner Iohannis, au vorbit despre importanţa cititului scriitoarea Ioana Pârvulescu şi jurnalistul Marian Voicu.Preşedintele Iohannis a afirmat, în discursul de deschidere, că un eveniment dedicat cărţii este întotdeauna un prilej de bucurie pentru cititori, un semn de normalitate pentru cultura României, dar şi o dovadă a responsabilităţii faţă de tinerii cărora le transmitem ştafeta valorilor care ne definesc. Klaus Iohannis i-a felicitat pe organizatori şi a subliniat că Bookfest demonstrează că în România există destui cititori, scriitori şi edituri care nu şi-au pierdut încrederea în industria cărţii şi în viitorul cuvântului scris. ”Am acordat Înaltul Patronaj Salonului Internaţional de Carte Bookfest în anul Centenarului pentru că am dorit să subliniez rolul esenţial al cărţii în păstrarea memoriei unui popor, în dezvoltarea conştiinţei sociale şi naţionale, şi pentru că mă număr printre cei care cred în legătura dintre carte, educaţie şi consolidarea democraţiei. Mă bucur că această relaţie este exemplificată şi prin standul invitatului de onoare al Salonului, Statele Unite ale Americii”, a precizat preşedintele Iohannis, citat de news.ro.

Şeful statului a amintit că România a cunoscut o lungă perioadă în care nu aveam acces liber la cărţi, iar dezbaterea de idei era condamnată la clandestinitate. ”Astăzi, când ne uităm în jur şi vedem standurile atât de multor edituri, nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care se dedică apărării şi difuzării cuvântului scris, pentru că ştim cât de preţioasă este libertatea de expresie. Nu doar acţiunile noastre, ci şi ideile pe care le încredinţăm hârtiei au implicaţii directe şi consecinţe importante pentru cei din jurul nostru, pentru generaţiile viitoare. Suntem, aşadar, datori să apărăm dreptul la exprimare şi, în egală măsură, să înţelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertăţii cuvântului”, a ţinut să sublinieze Klaus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că rolul târgurilor de carte este esenţial în promovarea cititului şi a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcţional, tot mai larg răspândit la noi. El a precizat că numeroase studii arată că rezultatele şcolare ale elevilor sunt determinate de resursele educaţionale disponibile acasă, iar în România o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi. ”De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români şi să modernizeze infrastructura publică dedicată cărţii. Toate acestea pot contribui la creşterea gradului de cultură a românilor şi la dezvoltarea nivelului general de educaţie. Impactul unor astfel de politici publice se va resimţi în mod direct în evoluţia economică, socială şi democratică a ţării noastre”, a afirmat Klaus Iohannis. Preşedintele a spus că evenimente precum Bookfest, ca şi participarea editurilor româneşti la târgurile internaţionale de carte creează un veritabil portret al României contemporane. El a adăugat că un târg de carte nu este doar un demers cultural, ci şi unul de promovare a valorilor cetăţeniei democratice, într-o societate incluzivă.

”În această dimensiune socială a cititului se află oportunitatea întâlnirii dintre creaţie, inevitabil individuală, şi acţiunea politicienilor şi autorităţilor publice, inevitabil publică. Cu aceste gânduri, deschid ediţia 2018 a Bookfest”, a încheiat preşedintele Iohannis. Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a, va avea loc între 30 mai şi 3 iunie, într-un nou spaţiu de la Romexpo, Pavilionul B2, unde Statele Unite reprezintă ţara invitată de onoare. Bookfest se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României. viewscnt  Preşedintele Iohannis a subliniat, în deschidere, rolul esenţial al cărţii în păstrarea memoriei unui popor, în dezvoltarea conştiinţei sociale şi naţionale, în educaţie şi consolidarea democraţiei. El a mai spus că rolul târgurilor de carte este esenţial în promovarea cititului şi a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcţional, tot mai larg răspândit la noi, potrivit news.ro.  

Copiii sunt vedetele Bookfest 2018

Editurile le-au pregătit celor mici noi titluri şi colecţii dedicate, întâlniri cu autori şi ilustratori, o mulţime de ateliere de colorat şi desenat până la graffiti şi bricolaj, maraton de lectură,  precum şi festivităţi de premiere pentru concursuri de eseuri. De asemenea, vizitatorii sunt aşteptaţi cu reduceri pornind de la 20% şi ajungând şi la 80% la toate cărţile pentru copii şi adolescenţi, precum şi multe alte surprize, cadouri şi tombole cu premii.
Ca în fiecare an, marele premiu Bookfest Junior constă în două sute de cărţi oferite de editurile participante la acest program. Talonul pentru concurs poate fi decupat din harta-program Bookfest Junior 2018, care va fi disponibilă la punctele de informare Bookfest,  şi trebuie depus în urna aflată în standul Bookfest Junior (Pavilionul B2). Extragerea celor doi câştigători va avea loc duminică, 3 iunie, ora 16.00, în standul Bookfest Junior. Regulamentul concursului este disponibil pe www.bookfest.ro.

Scurt inventar al ofertelor din Bookfest 2018

 
Institutul Cultural Român va participa la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurat în perioada 30 mai - 3 iunie 2018 la Romexpo, Pavilonul B2 cu un stand propriu de 40 mp.
-Vineri 1 iunie, de la ora 16.30, Institutul Cultural Român organizaeză, în prezenţa autoarei, lansarea albumului "Costumul de teatru. De la schiţă la miracol" de Doina Levintza. Vor vorbi despre album doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR şi regizorul Andrei Şerban.
- Sâmbata, 2 iunie, de la orele 12.00, va avea loc la standul ICR dezbaterea "Text şi imagine" organizată cu prilejul lansării albumului "Desenul din atelier" (volumele I şi II) de Iolanda Malamen, în prezenţa şi cu participarea autoarei, a doamnei Ruxandra Garofeanu şi a publicistului Adrian Mihalache. De asemenea, domnul Ion Bogdan Lefter, eseist şi critic literar, va fi prezent la dezbaterea in jurul lansarii albumului doamnei Iolanda Malamen.
- Duminică, 3 iunie de la ora 14. 00 va avea loc la standul ICR lansarea versiunii în limba română albumului "Les Roumains de Paris" de Basarab Nicolescu şi Louis Monier - aparut la editura Editions Michel de Maule cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul Publishing Romania -, publicată de editura Vremea. Vor participa domnul Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR, doamna Silvia Colfescu, directoarea editurii Vremea şi traducătorul Lucian Dindirică.
Titlurile editate de ICR vor fi disponibile la standului Institutului (nr. A16, pavilionul B2) cu o reducere de 30%.

• În standul Editurii Humanitas, de 1 iunie, reduceri între 20% şi 50% la toate titlurile pentru copii şi adolescenţi. Sămbătă şi duminică, la standul Humanitas/ Colţul H Junior, cei mici vor putea participa între orele 12.00 şi 19.00 la un maraton de lectură şi o tombolă cu premii pentru cei mari pasionaţi cititori.
• Editurile Vlad şi Cartea cu Genius, Arthur, Youngart, Grafic, ART şi Paladin, parte a Grupului Editorial ART, îi aşteaptă pe vizitatorii Bookfest cu peste 1000 de titluri, la preţuri speciale, şi foarte multe titluri noi. Printre autorii noilor apariţii edioriale menţionăm pe Dr. Seuss, J.K. Rowling, C.S. Lewis, Kornei Ciukovski, R.J. Palacio, Tom Hanks, Han Kang, Fredrik Backman, Primo Levi, Alan Moore şi James Corey. Totodată, copiii se vor bucura de ateliere şi activităţi dedicate în spaţiul special amenajat în cadrul standului Grupului Editorial ART.
• În standul editurii Tracus Arte, vor fi peste 300 de titluri, dintre care 50 de titluri noi, toate având reduceri de 35-40%. Un eveniment special îi va fi dedicat academicianului Eugen Simion, care aniversează 85 de ani, prilej cu care editura a pregătit lansarea cărţilor ”Ficţiunea jurnalului intim” (3 volume) şi ”Genurile biograficului” (2 volume).
• Standul Nemira va fi plin de noutăţi editoriale şi oferte speciale (20% reducere la toate titlurile şi 35% reducere la pachetele cadou). Cei mici se vor putea întâlni sâmbătă, 2 iunie, între orele 11.30 şi 12.30 cu Simona Antonescu şi Laura Câlţea (coordonatoarea editurii Nemi) în standul Bookfest Junior, unde vor avea parte de o lectură din cărţi şi de o Mare vânătoare de comori, cu indiciile care îi vor salva pe gemenii Ilinca şi Călin!
• În standul Editurii Aramis, peste 500 de titluri au reduceri de preţ între 20% şi 75% şi sunt promoţii de la toate noutătile editoriale (seria Kitty, 52 de probleme ale adolescentelor şi cum să le rezolvi de Alex Hooper-Hodson, Evadare din lumea de jos de Kester Schlenz, Misterioasa Societate Benedict de Trenton Lee Stewart, Păstrătorii secretului de Trenton Lee Stewart, Spangles McNasty şi Peştele de Aur de Steve Webb).
• În standul Editurii Cartier,  sunt reduceri de 20% la toate cărţile.
• În standul Editurii Cartea Copiilor, toate cărţile vor avea o reducere între 25% şi 30%. Pe toată perioada târgului vizitatorii vor putea participa la o tombolă cu premii în cărţi la alegere.
• În standul Curtea Veche Publishing, titlurile pentru copii vor avea reduceri între 30% şi 80%.
• În standul Editurii Corint Junior, miercuri şi joi, toate titlurile Corint au o reducere de 50%, iar vineri, reducerea de 50% se aplică la colecţia Corint Junior. Pe toată durata târgului, Corin Junior a pregătit nenumărate concursuri şi tombole cu premii.
• În standul Editurii Didactica, pe toata durata Bookfest, sunt reduceri la toate titlurile între 30 % şi 70%.
• În standul Editurii Litera Mică, de 1 iunie, toate cărţile pentru copii au reducere de 30%. În plus, orice carte de copii cumpărată garantează un cadou-surpriză pentru micii cititori!
• În standul Editurii Integral, cititorii sunt aşteptaţi cu reduceri de până la 75%. Vineri, 1 Iunie, toţi copiii care vor face o poză cu mascota Leonardo, vor arăta ca au postat-o pe Facebook şi au dat like paginii Editura Integral pentru copii vor primi cadou o carte. Tot de 1 Iunie, cărţile pentru copii scrise de Stelian Ţurlea vor fi disponibile la preţ redus de 10 lei/bucata sau sub forma unui pachet cu toate cele şase titluri, la preţul de 50 lei.
• În standul Editurii NICULESCU, vizitatorii vor avea 30% reducere la achiziţionarea – în zilele dedicate lansărilor – cărţii Zece îngeri mititei, de Florentina Chifu şi a cărţilor din seria Întrebări MARI şi mici, precum şi o reducere de 50% la toate auxiliarele şcolare, pe toată perioada Bookfest dar şi o mulţime de concursuri şi tombole cu premii.
• În standul Editurii Casa cărţile pentru copii din colecţiile Hoinari prin anotimpuri, Bobiţă şi Buburuză, Prietena mea Conni şi Idei creative vor avea reduceri între 20% şi 40%.
• În standul Editurii Polirom, de 1 iunie, orice titlu din colecţia JUNIOR va fi redus cu 40%.
• În standul Grupului Editorial TREI, micii vizitatori vor fi întâmpinaţi cu multe surprize, o tombolă cu premii şi promoţii speciale. La cumpărături de peste 50 de lei vor primi un creion PanDA cadou, iar la achiziţii de peste 100 de lei sacoşe LITERATI şi YOUNG FICTION.
• În standul Editurii Prut, reduceri de 20-30% pentru întreaga ofertă,  50% pentru lichidările de stoc şi pachete atractive pentru clienţi.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internaţional de Carte Bookfest de anul trecut  (Bucureşti, 24-28 mai 2017) au fost prezente peste 150 de expozanţi, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitat de onoare al acestei ediţii a fost Suedia, fiind prezente nume precum Mårten Spångberg, Stina Wirsén, Cecilia Hansson, Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson şi Fredrik Backman. La ediţiile internaţionale anterioare ţările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia, Cehia şi Israel.
Salonul de Carte Bookfest are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureş, Iaşi, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri, 30  mai — 10:00-20:00; joi, 31 mai — 10:00-20:00; vineri, 1 iunie— 10:00-21:00; sâmbătă, 2 iunie — 10:00-21:00; duminică, 2 iunie — 10:00-20:00.
Programul evenimentelor poate fi consultat aici.


 

citeste totul despre: