PERECHI CELEBRE. Scott şi Zelda Fitzgerald, cuplul „nebun” al anilor 1920

PERECHI CELEBRE. Scott şi Zelda Fitzgerald, cuplul „nebun” al anilor 1920

Scott şi Zelda Fitzgerald, un cuplu extentric    FOTO http://jenniferfabulous.blogspot.ro

Scott şi Zelda Fitzgerald au fost un cuplu de vis în anii 1920. Ea, plină de energie şi în căutarea permanentă a independenţei, el, dornic de recunoaştere pe plan profesional. O iubire cu răsturnări bruşte de situaţie, în care boala şi banii şi-au spuc cuvântul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iubirea dintre Scott şi Zelda Fitzgerald, două dintre numele cu răsunet ale literaturii Statelor Unite ale Americii, este povestită în cartea „Zelda & F. Scott Fitzgerald” de Kyra Stromberg, tradusă la editura Paralela 45.
Scott se naşte în 1896 la St. Paul în Minnesota într-o familie de comercianţi, un fel de aristocraţi „ai Lumii Noi democratice”. Zelda Sayre a venit pe lume în 1900, în Montgomery, capitala statului Alabama, la 1400 de km de St. Paul, oraşul natal al lui Scott. Ea se trăgea dintr-o familie modestă, unde tatăl era judecător, dar în care se practica spiritul liber, scepticismul şi toleranţa.

Războiul şi dragostea

Scott nu a scăpat de primul război mondial. A studiat la Princeton, dar cum S.U.A. a intrat în prima conflagraţie mondială, acesta s-a înrolat în armată. El a fost trimis pe câmpul de luptă.

Nu i-a plăcut niciodată acolo, iar frica de moarte se vedea peste tot, Aşa a început să scrie „The Romantic Egotist”. Literatura, marea lui pasiune, l-a urmat chiar şi pe câmpul de luptă. Întâmplarea face ca să devină sublocotenent de infanterie în apropierea oraşului Montgomery. Aşa, la un bal de vară din 1918, Scott o întâlneşte pe frumoasa şi atrăgătoarea Zelda Sayre.

Urmează scrisori lungi, corespondenţă între cei doi, mai ales că războiul tocmai se terminase, iar el plecase la New York pentru recunoaştere pe plan artistic (1919). Aşa ajunge Scott să o ceară de nevastă pe Zelda. Aceasta acceptă într-o primă fază, dar se răzgândeşte sub influenţa locului lui de muncă incert, care ar fi adus-o în faţa unor neajunsuri, încetând a-l mai iubi.

Împăcat cu ideea despărţirii, Scott se întoarce la casa părintească din St. Paul şi îşi revizuieşte opera începută pe câmpul de luptă. În cele din urmă, „The Romantic Egotist” se transformă în „This Side of Paradise” („Cealaltă parte a Paradisului”). Cartea se lansează pe piaţa din State în 1920 şi are un succes imens. Devine best-seller şi îi aduce bani, recunoaştere şi celebritate lui Fitzgerald.

Banii, un factor decisiv pentru Zelda în a-l accepta pe Scott

Noua situaţie financiară a tânărului îndrăgostit nu i-a displăcut deloc Zeldei, care a refăcut logodna şi a spus „Da” în cel mai neobişnuit mod cu putinţă.

„La 30 martie 1920, într-o marţi, Scott îi trimit Zeldei următoarea telegramă:
«…Considerăm că e  cea mai bună soluţie să ne căsătorim sâmbătă e cea mai bună soluţie să ne căsătorim mâine la prânz - vom fi foarte agitaţi până se va termina şi n-am avea linişte dacă ar trebui să aşteptăm până luni...primul tiraj al cărţii s-a epuizat.»”

Fire independentă şi liberă, Zelda călătoreşte doar cu sora ei mai mare până la New York, unde urmează să se căsătorească cu Scott câteva zile mai târziu la catedrala St. Patrick.

Money, money, money & a daughter

Pe 26 octombrie 1921 se naşte fiica celor doi, pe care o botează Frances Scott „Scottie” Fitzgerald. Este singurul copil al cuplului, cu toate că Zelda şi-a mai dorit unul, însă după numeroase întreruperi de sarcină care i–au provocat probleme de sănătate, a devenit infertilă.

Succesele lui Scott pe plan literar aduc familiei Fitzgerald stabilitate financiară. El aruncă bani peste tot: cumpără haine Zeldei, maşină, îi dă pe chiriile foarte scumpe, pe viaţa de noapte a New Yorkului, pe vacanţe în Europa, chiar şi pe băutură, dar şi pe distracţii, doar trăiau vremea de început a jazz-ului!

Conform apropiaţilor cuplului, cei doi aveau probleme cu băutura, iar Scott nu considera asta o problemă, ci mai degrabă „un prieten” numit „inspiraţie”.

Dar panta ascendentă pe care au intrat, a avut, inevitabil, şi o pantă descendentă. Au luat-o la vale fulgerător în timp ce se desfătau prin lumea bună din Franţa sau Italia. Nu le-a plăcut niciodată lumea franceză, dar au stat o bună perioadă acolo, la mijlocul anilor ’20.

Zelda, tipul de femeie liberă şi răzvrătită

Încep discuţiile, problemele, toate din cauza lipsei banilor, a băuturii în exces, mai ales din partea lui Scott, lucruri care încep să o deranjeze pe Zelda. Ea vrea independenţă, astfel începe să picteze şi să scrie. Soţul ei îi este un critic aspru şi lucrul acesta o demoralizează, dar continuă să scrie.

Ea fusese mereu o femeie admirată, se simţea în stare să îl lase pe Scott în orice moment şi să îşi înceapă o viaţă nouă. Dar nu a făcut asta, chiar a început să aibă probleme de sănătate, de câteva ori încercând chiar să se sinucidă.

Zelda voia libertate dar nu a reuşit să o şi obţină, într-un fel sau altul a fost mereu legată de Scott.

Doamna Fitzgerald a avut probleme mintale, din cauza cărora şi-a petrecut mulţi ani, în perioada de după 1930, în sanatorii şi clinici de psihiatrie din Franţa, Elveţia sau Statele Unite.

Doctorii spuneau că trebuie lăsată să facă ce îi place, că se confruntă cu boala -  „schizofrenie”. Boala i s-a declanşat în timp, după ce soţul ei era nemulţumit de ea, nu o sprijinea pe partea profesională, dar motivul exact al declanşării bolii nu s-a cunoscut niciodată.


Ea avea momente în care îşi revenea, dar când începeau crizele, avea stări degradante, care o duceau spre suicid. A stat o perioadă şi în casa părintească, a început să scrie mai mult, dar fără a i se ameliora starea psihică.

Un banal atac de cord şi incendiul de la spital

La sfârşitul anilor ’40, îngropat în datorii din cauza încercării disperate de a-şi ajuta nevasta, Scott era îngropat în datorii şi pe deasupra a aflat că suferă de tuberculoză. Problema reală a sa era că avea inima foarte slăbită.

Aşa a mai scris o perioadă pentru diverse reviste, printre care şi „Esquire”, a lucrat chiar şi la Hollywood pentru a face scriptul reclamelor cu poveşti scurte, dar problemele de sănptate l-au răpus, iar pe 21 decembrie 1940 a murit în urma unui atac de cord, după ce şi tuberculoza îi recidivase.

Zelda a fost devastată la aflarea veştii, nu a avut puterea să meargă la înmormântarea soţului şi s-a internat iarşi într-un spital psihiatric.

Dar pe data de 10 martie 1948, izbucneşte un incendiu la bucătăria Spitalului Highland din Asheville, California de Nord. Au murit atunci nouă femei, printre care şi Zelda.

Cuplul Fitzgerald se odihneşte la cimitirul din Rockville, Maryland. A fost un cuplu extrentric, care „toca” banii de cum îi primea, nu a ţinut cont de gurile lumii, s-a destrămat în nenumărate rânduri, însă cei doi nu au putut niciodată să se rupă unul la celălalt.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările