Patrimoniul Brâncovenilor, prins într-un album. Volumul „Brâncoveni: un drum spre trecut, o cale către viitor“, lansat la UNA Galeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnitorul Constantin Brâncoveanu
Domnitorul Constantin Brâncoveanu

Volumul „Brâncoveni: un drum spre trecut, o cale către viitor”, scris de  profesorul universitar Tereza Sinigalia şi de profesorul universator Oliviu Boldura,  va fi lansat marţi, 15 noiembrie, de UNA Galeria. Volumul, publicat la Editura Art Conservation Support, vine în întâmpinarea iubitorilor de patrimoniu şi a specialiştilor care preţuiesc valorile artei medievale şi punerea lor în valoare, prin restaurare.

Marţi, 15 noiembrie, începând cu ora 18.00, Editura Art Conservation Support îi aşteaptă pe toţi iubitorii de patrimoniu, restauratorii şi specialiştii din domenii conexe, pentru a discuta despre valorile artei medievale şi punerea lor în valoare, prin restaurare.

Evenimentul este găzduit de UNA Galeria (str. Budişteanu 10) şi se va desfăşura în două părţi: prezentări susţinute specialişti şi lansare de carte. Astfel, începutul întâlnirii este dedicat prezentării Brâncovenilor de către profesorul Tereza Sinigalia şi a restaurării picturii murale din Bolniţa Sf. Arhangheli a mănăstirii Brâncoveni de către profesorul Oliviu Boldura. După ora 19.00 discuţiile vor pune accentul pe apariţia editorială, avându-i ca invitaţi pe academicianul Razvan Theodorescu şi conferianţiarul Maria Dumbrăvician.

image

Autorii au o experienţă de aproape 50 de ani dedicaţi conservării şi punerii în valoare a monumentelor istorice. Profesorul Tereza Sinigalia - istoric de artă - a declarat: „Ideea acestei cărţi a plecat de la restaurarea unui ansamblu mural practic necunoscut, cel din bolniţa mănăstirii Brâncoveni din judeţul Olt.

Dar, cum se întâmplă adesea, o realitate nou pusă în valoare trimite la altele, iar cercetarea descoperă că punctul de pornire este de fapt o verigă dintr-un lanţ, aici, alcătuit în principal din monumente de arhitectură, a căror istorie coboară în timp cel puţin până în secolul al XV-lea şi se continuă până în zilele noastre.“ 

Monumentele trecutului nu sunt doar Istorie, ci şi Viitor. Am pierdut mult, dar experienţele restauratorilor de astăzi ne demonstrează că se poate recupera încă, şi pune în valoare o parte substanţială din ceea ce a existat. Conservarea acestor mărturii şi descifrarea mesajului lor pentru cei de astăzi şi pentru cei de mâine, dincolo de datorie, poate fi o formă de împlinire a noastră a tuturor, spune profesorul Tereza Sinigalia.

Profesorul Oliviu Boldura – expert restaurator- a vorbit şi el despre importanţa acestui proiect: „Prin restaurarea picturilor murale de la bolniţa mănăstirii Brâncoveni s-a urmărit recuperarea mesajului artistic autentic al unei epoci cu totul remarcabile. Vom descoperi că odată cu trecerea timpului acţiunea factorului uman a fost agresivă, iar degradările produse picturilor din Bolniţa mănăstirii au redus mult din întregul de odinioară.“ „Din acest motiv, dificultatea intervenţiilor de restaurare a impus adoptarea unei metodologii complexe prin care s-a urmărit o eficientă conservare a picturilor. În ansamblu, modalităţile de prezentare estetică au constituit o provocare pentru echipa de restauratori, care a dat dovadă de o remarcabilă sensibilitate şi abilitate tehnică, reuşind o justă raportare la mesajul artistic original,” a mai adăugat el.

Cele 200 pagini color ale cărţii sunt structurate pe două părţi, prima fiind o prezentare bogată în informaţii a Ansamblului Domnesc de la Brâncoveni – azi dispărut şi despre care există puţine texte scrise - a Mănăstirii Brâncoveni şi a Bolniţei sale. Sunt expuse date istorice despre ctitori şi evoluţia ansamblurilor, sunt prezentate programele iconografice, este înţeleasă şi arătată importanţa locului pentru arta şi arhitectura medievală românească. Partea a doua a cărţii este dedicată procesului de conservare-restaurare a ansamblului mural din Bolniţa Mănăstirii punând accentul pe particularităţile intervenţiei.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite