Carte recomandari

Carte recomandari

Nu ratati ! Iubito, eu mă micşorez! ... Pascal Bruckner (Editura Trei, 2008) Solange are 1,85 m şi provine dintr-o familie bogată. Leon are 1,66 m şi este orfan. „Iubito, eu mă

Desant românesc la Frankfurt

Desant românesc la Frankfurt

31 de edituri româneşti vor participa la Târgul de Carte de la Frankfurt, desfăşurat între 15 şi 19 octombrie. Ministerul Culturii pune la dispoziţia editurilor 150 de metri pătraţi spaţiu de desfăşurare în cadrul târgului. Iar editurile scot la rampă autori importanţi ai literaturii române.  

Evenimente din Spania

Evenimente din  Spania

Madrid. Concertul „The Smallest Act of Kindness”, susţinut de cântăreaţa Anne Clark, la Sala Heineken, în 22 octombrie.; Castejon. Expoziţia de pictură „Peisaje şi Portrete” a

Clipuri cu români

Clipuri  cu români

Mici decupaje din viaţă, dialoguri, situaţii şi anecdote populate de figuri comune, caractere ale României post-aderare. După succesul volumelor de eseuri şi publicistică „Adio, adio, patria mea, cu î din i cu â din a” (2003), „Românii e deştepţi” (2004) şi „DEX-ul şi  sexul” (2005), Radu Pavel Gheo revine în proză cu 50 de povestiri cu români în post-tranziţie.

În mintea unui laureat Nobel

În mintea unui laureat Nobel

Gustave Le Clézio, cel mai mediatizat scriitor al momentului, vorbeşte despre viitorul său roman şi evoluţia literaturii franceze. La 68 de ani, francezul Jean-Marie Gustave Le Clézio, este unul dintre cei 105 scriitori care au primit premiul Nobel pentru literatură.

Evenimente din Italia

Evenimente din Italia

Trento. ”Renaşterea şi pasiunea pentru antic”. Între 4 iulie şi 2 noiembrie, Castello del Buonconsiglio găzduieşte o expoziţie unică prin tehnicile de prelucrare a bronzului şi

Carte recomandari

Carte recomandari

Nu  ratati! Jurnalul unui om dezamăgit  W.N.P. Barbellion (Humanitas, 2008) “Jurnalul...” englezului W.N.P. Barbellion a apărut cu o întârziere de 89 de ani în româneşte.

Viciile şi glumele filozofilor

Viciile şi glumele filozofilor

Sute de anecdote, replici şi situaţii amuzante din viaţa filozofilor, din Antichitate pînă în zilele noastre. Fost măturător de stradă, profesor de filozofie şi păpuşar, spaniolul P.G. Calero a adunat cîteva sute de anecdote filozofice, cu protagonişti de la Thales din Milet şi Heraclit la Nietzsche şi Cioran.

Carte de bucate literare

Carte de  bucate literare

O „istorie completă a literaturii în paisprezece reţete”. Cartea de debut a fotografului londonez Mark Crick va fi probabil singura carte de gătit pe care o veţi citi din scoarţă în scoarţă.

Femeia la 50 de ani

Femeia la 50 de ani

Actriţă şi regizoare premiată, Rebecca Miller calcă pe urmele tatălui ei, dramaturgul Arthur Miller, adaptîn- du-şi propria operă pentru cinematografie. „Vieţile secrete ale Pippei Lee" va fi regizat chiar de ea şi le va avea în distribuţie pe Winona Ryder şi Julianne Moore.

Mizeria armatei române

Mizeria armatei române

Paisprezece scriitori şi jurnalişti din trei generaţii diferite (născuţi între 1942 şi 1970) îşi povestesc experienţele din armată, dezvăluind prostia, mizeria, violenţa, degradarea şi absurdul uneia dintre cele mai de încredere instituţii ale românilor.

A apărut cu binecuvântarea şi sub prestigioasa, devotata, profesionista şi exigenta îngrijire a Înaltpreasfinţiei sale, dr. Varsanufie,  arhiepiscopul Râmnicului, într-o înfăţişare editorială de sărbătoare, cu nerăbdare aşteptată, dar şi răsplătită peste măsură, o antologie portret, dacă se poate spune aşa, omagială.

acum 6 zile · comentarii (1)

Săptămâna trecută am pomenit despre liliac,  a cărui aripă era folosită pe vremuri într-o sumă de farmece şi vrăjitorii, iar câţiva dintre prietenii virtuali l-au blamat, aş zice eu, pe nedrept, ceea ce mă îndeamnă să scriu azi despre acest animal straniu, mamifer zburător, cu aripi neobişnuite, pe care unii le consideră înrudite cu ale demonilor.

acum 8 zile · comentarii (1)

Romanul „Galapagos“, al scriitorului american Kurt Vonnegut, una dintre marile cărţi ale secolului XX, îşi poartă cititorii de la „sfârşitul lumii“ din prezent, ai cărui supravieţuitori se refugiază pe insula lui Darwin, unde naturalistul a făcut observaţiile esenţiale pentru teoria evoluţiei, până peste un milion de ani, când evoluţia ne va fi transformat în ceva cu totul diferit. Totul cu umorul şi optimismul specifice acestui mare umanist.

acum 8 zile · comentarii (5)

Potenţialul (dar şi activul) distrugător al creştinismului reprezintă o temă importantă de dezbatere. În spaţiul nostru cultural, stâpânit mai curând de conformism, de tradiţionalism, de obedienţă şi de o religiozitate în fond neasumată, o dezbatere pe această temă lipseşte aproape cu desăvârşire.

acum 20 zile · comentarii (17)

La 30 de ani de la apariţia volumului „classic cult“ „Visul“/„Nostalgia“, scriitorul Mircea Cărtărescu revine cu alte trei povestiri care vor face dată în istoria literaturii române, reunite sub titlul „Melancolia“. Aşa cum scria criticul literar Dan C. Mihăilescu în anul 1990, după publicarea „Levantului“, merităm oare cumplita frumuseţe a acestei cărţi?

luna trecuta · comentarii (0)

Sub titlul „În cercul marelui balans”, Nicolae Croitoru se înfăţisează la editura Niculescu în condiţii grafice de excepţie cu cea de-a treia carte, cu adevărat rară, şi fermecătoare metaforic, o exigentă selecţie de poezie filosofică, ilustrată fericit de Done Stan, coperta aparţinându-i lui Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.

luna trecuta · comentarii (0)

De curând, faimosul eseist şi prozator francez, Pascal Bruckner, a vizitat din nou ţara noastră. De data aceasta pentru a lansa un roman în care viaţa este privită ca o vizită cu implicaţii imprevizibile la un hotel. Cartea, de o rară simplitate şi frumuseţe, se intitulează „Un an şi o zi” şi a apărut în româneşte la Editura Trei.

luna trecuta · comentarii (0)

Bizară, asurzitoare de-a dreptul, tăcerea cu care presa noastră literară primeşte ampla operaţiune editorială prin care Polirom-ul ieşean pune la dispoziţia cititorilor români creaţia integrală nu doar a unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX lea, ci şi a unuia dintre cei mai lucizi gânditori politici ai epocii. Sau intelectual critic, cum se spune astăzi. E vorba despre Albert Camus.

luna trecuta · comentarii (15)
Postari Recente