Pe scurt

Pe scurt

New York Salinger a împlinit 90 de ani Autorul celebrului roman “De veghe în lanul de secară”, scriitorul american J. D. Salinger a împlinit, pe 1 ianuarie 2009, 90 de ani. Romancierul nu

Nu rataţi, de ratat

Nu rataţi, de ratat

„Inimi la Beijing” Colecţia Gazeta Volumul semnat de Luminiţa Paul, Cătălin Tolontan, Marian Ursescu, Cristi Preda este o carte-documentar despre viaţa sportivilor care au fost prezenţi

Sexul lui Dumnezeu

Sexul lui Dumnezeu

Romanul delirant „Cristos versus Arizona” este populat de personaje pestriţe, care trăiesc vieţi sordide şi privesc moartea ca pe un fapt banal. Soldat francist în Războiul Civil spaniol, scriitor interzis & publicist provocator, membru al Academiei Regale Spaniole, controversatul Camilo José Cela (1916-2002) a primit Nobelul literar în 1989.

O tragedie rusă

O tragedie rusă

Cartea săptămânii este volumul I al romanului „Anna Karenina” de Lev Tolstoi, care poate fi achiziţionat împreună cu ziarul „Adevărul". Într-un top din 2007, publicat sub titlul „The Top Ten” al primilor 125 de scriitori din toată lumea, „Anna Karenina” a fost considerat „cel mai mare roman din toate timpurile”.

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Topîrceanu, citit de Andrei Pleşu

Lectura inconfundabilă a lui Andrei Pleşu scoate maximum de efecte din poemele nostalgic-ludice ale autorului „Baladelor vesele şi triste”. Andrei Pleşu a selectat 24 de poezii din opera lui Topîrceanu: „Balada unei stele mici”, „Bacilul lui Koch”, „Balada chiriaşului grăbit”, „Tristeţi provinciale” ş.a.

Pe scurt

Pe scurt

Bucureşti Vocea lui Blaga, într-un CD-carte Editura Casa Radio a publicat, în Biblioteca de Poezie Românească, seria Colecţionarul de voci, un CD-carte cu versurile lui Lucian Blaga, spuse

Pe scurt

Pe scurt

Lisabona Debut la 100 de ani Regizorul portughez Manoel de Oliveira (foto), care a sărbătorit de curând împlinirea a 100 de ani, debutează ca scriitor, cu texte “filosofice” şi

Vocea lui Arghezi pe CD

Vocea lui Arghezi pe CD

Cd-cartea adună 36 de poeme rostite la Radio de Tudor Arghezi între anii 1956 şi 1967. Cînd aţi citit ultima oară un poem de Tudor Arghezi? Dat fiind că sîntem în Ajunul Crăciunului, iată un „Psalm”, acesta fiind şi ultimul poem citit la Radio de Arghezi.

Un roman cu tradiţie

Un roman cu tradiţie

Cartea săptămânii acesteia este “Ultimul Mohican” de James F. Cooper, care poate fi achiziţionată împreună cu ziarul “Adevărul” şi "Ghidul Adevărul TV". La un preţ de numai 11 lei, pachetul special de Crăciun cuprinde şi romanul scriitorului american James Cooper, apărut într-o ediţie elegantă, legat în piele ecologică.

Autorul cu har narativ

Autorul cu har narativ

Romanul „Cărţile junglei” de Rudyard Kipling, scriitor premiat cu Nobel în anul 1907, va fi vândut mâine împreună cu ziarul „Adevărul“. „Kipling mă impresio-nează pentru că este cel mai complex om de geniu, de o inteligenţă fină, cum n-am mai văzut până acum”, a spus scriitorul Henry James.

Pe scurt

Pe scurt

Bucureşti Laureaţii premiilor “Manuscriptum” Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Filip Florian şi Horia-Roman Patapievici s-au numărat printre laureaţii primei gale a Premiilor

Măsura propriilor incompetenţe

Măsura propriilor incompetenţe

Netradus la noi de foarte multă vreme, Le Clézio a primit anul acesta Nobelul literar, stîrnind multora indignare. Globe-trotter prolix (a scris peste 40 de cărţi), dar retras din viaţa publică, Le Clézio are nevoie să fie (re)citit.

Pe scurt

Pe scurt

Londra O nouă carte de J. K. Rowling Scriitoarea britanică J. K. Rowling (foto) şi-a lansat volumul de basme „The Tales of Beedle the Bard”, săptămâna trecută, simultan în mai multe

Primul ţăran “viu”

Primul ţăran “viu”

Romanul “Ion” de Liviu Rebreanu va putea fi achiziţionat mâine, împreună cu ziarul “Adevărul”, la preţul de 9,99 lei. Până la Rebreanu, ţăranii constituiau mase de oameni cu însuşiri asemănătoare, de cele mai multe ori asupriţi, uneori nemulţumiţi, dar uşor de potolit, dacă le vorbea, de pildă, un boier de neam ca Dinu Murguleţ, eroul din cărţile lui Duiliu Zamfirescu.

FLASH BOOK

FLASH BOOK

Nu ratati! "Anarhie pură" Woody Allen Humanitas, 2008 „E în continuare discutabil dacă pedeapsa cu moartea acţionează preventiv, deşi studiile demonstrează că şansele unui criminal

A apărut cu binecuvântarea şi sub prestigioasa, devotata, profesionista şi exigenta îngrijire a Înaltpreasfinţiei sale, dr. Varsanufie,  arhiepiscopul Râmnicului, într-o înfăţişare editorială de sărbătoare, cu nerăbdare aşteptată, dar şi răsplătită peste măsură, o antologie portret, dacă se poate spune aşa, omagială.

acum 6 zile · comentarii (1)

Săptămâna trecută am pomenit despre liliac,  a cărui aripă era folosită pe vremuri într-o sumă de farmece şi vrăjitorii, iar câţiva dintre prietenii virtuali l-au blamat, aş zice eu, pe nedrept, ceea ce mă îndeamnă să scriu azi despre acest animal straniu, mamifer zburător, cu aripi neobişnuite, pe care unii le consideră înrudite cu ale demonilor.

acum 8 zile · comentarii (1)

Romanul „Galapagos“, al scriitorului american Kurt Vonnegut, una dintre marile cărţi ale secolului XX, îşi poartă cititorii de la „sfârşitul lumii“ din prezent, ai cărui supravieţuitori se refugiază pe insula lui Darwin, unde naturalistul a făcut observaţiile esenţiale pentru teoria evoluţiei, până peste un milion de ani, când evoluţia ne va fi transformat în ceva cu totul diferit. Totul cu umorul şi optimismul specifice acestui mare umanist.

acum 8 zile · comentarii (5)

Potenţialul (dar şi activul) distrugător al creştinismului reprezintă o temă importantă de dezbatere. În spaţiul nostru cultural, stâpânit mai curând de conformism, de tradiţionalism, de obedienţă şi de o religiozitate în fond neasumată, o dezbatere pe această temă lipseşte aproape cu desăvârşire.

acum 20 zile · comentarii (17)

La 30 de ani de la apariţia volumului „classic cult“ „Visul“/„Nostalgia“, scriitorul Mircea Cărtărescu revine cu alte trei povestiri care vor face dată în istoria literaturii române, reunite sub titlul „Melancolia“. Aşa cum scria criticul literar Dan C. Mihăilescu în anul 1990, după publicarea „Levantului“, merităm oare cumplita frumuseţe a acestei cărţi?

luna trecuta · comentarii (0)

Sub titlul „În cercul marelui balans”, Nicolae Croitoru se înfăţisează la editura Niculescu în condiţii grafice de excepţie cu cea de-a treia carte, cu adevărat rară, şi fermecătoare metaforic, o exigentă selecţie de poezie filosofică, ilustrată fericit de Done Stan, coperta aparţinându-i lui Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române.

luna trecuta · comentarii (0)

De curând, faimosul eseist şi prozator francez, Pascal Bruckner, a vizitat din nou ţara noastră. De data aceasta pentru a lansa un roman în care viaţa este privită ca o vizită cu implicaţii imprevizibile la un hotel. Cartea, de o rară simplitate şi frumuseţe, se intitulează „Un an şi o zi” şi a apărut în româneşte la Editura Trei.

luna trecuta · comentarii (0)

Bizară, asurzitoare de-a dreptul, tăcerea cu care presa noastră literară primeşte ampla operaţiune editorială prin care Polirom-ul ieşean pune la dispoziţia cititorilor români creaţia integrală nu doar a unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX lea, ci şi a unuia dintre cei mai lucizi gânditori politici ai epocii. Sau intelectual critic, cum se spune astăzi. E vorba despre Albert Camus.

luna trecuta · comentarii (15)
Postari Recente